E-mobilitate

Viitorul E electric

- Răzvan Măgureanu

De ce un catalog de modele electrice și Plug-in Hybrid? Deoarece după multe așteptări și promisiuni, numărul de modele electrice și Plug-in Hybrid a crescut exponenția­l și vânzările urmează și ele o tendință ascendentă în vremuri grele de pandemie când piața de mașini cu propulsie convențion­ală e în mare scădere. Ce se întâmplă în Europa e perfect valabil și în România unde guvernul oferă cele mai mari bonusuri pentru achiziția de mașini electrice și Plug-in: 45.000 lei la electrice și 20.000 lei la Plug-in. La noi piața de electrice și Plug-in este încă foarte mică, dar trebuie să remarcăm că la o scădere generală a pieței de mașini noi cu 31% în primele 6 luni ale lui 2020, vânzările de modele electrice au crescut de la 456 la 600 unități (+31%), iar cele de mașini Plug-in de la 128 la 266 unități (+108%). În Europa creșterea este de 22% la electrice și 165% la Plug-in Hybrid. Mai importantă este cota de piață a mașinilor cu alimentare la priză care a crescut în România de la 0,8% în primele 6 luni din 2019 la 1,7% în aceeași perioadă din 2020, deci practic s-a dublat.

Este îmbucurăto­r de notat că și rețeaua de stații de încărcare se dezvoltă la fel de accelerat și au început să intre pe piață și jucători mari. Sigur, nu sunt încă suficiente, iar unii furnizori practică tarife prohibitiv­e dar piața va regla excesele în anii care vin.

Revenind la prima ediție a catalogulu­i e-mobilitate, aceasta conține o secțiune cu modelele electrice și Plug-in Hybrid disponibil­e pe piață cu o scurtă descriere, gama de prețuri și datele tehnice detaliate. Apoi, nu lipsesc teste cu absolut toate modelele electrice noi, unele dintre ele însoțite de măsurători: VW ID.3, Mazda MX-30, Peugeot e-2008, Kia e-niro, DS3 Crossback E-tense, Porsche Taycan Turbo, Honda e, dar și un comparativ între două electrice populare: Renault ZOE și Peugeot e-208. Prezentăm de asemenea primele informații despre VW ID.4, Nissan Ariya vs Audi Q4 e-tron Sportback, BMW ix3, Citroen e-c4, Opel Mokka-e, Skoda Enyaq. Secțiunea Plug-in Hybrid conține primele teste cu noile BMW X3 xdrive30e, Mercedes C 300 de (în premieră diesel Plug-in),

Renault Captur E-tech (cel mai ieftin Plug-in

Hybrid de pe piață), Volvo XC40 T5 Recharge.

Prezentăm de asemenea primele informații despre Skoda Octavia/superb PHEV și Jeep

Renegade/compass 4xe. Ediția mai conține un inedit test comparativ cu diverse mijloace de mobilitate și o analiză comparativ­ă a ofertei de cvadricicl­uri. Ediția se încheie cu impresii din turul Electric România cu 8 modele electrice care au parcurs peste 2.000 km.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania