E-mobilitate

În vârful ierarhiei

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Bogdan Paraschiv

Avalanșă de electrice în grupul PSA-OPEL: Peugeot e-208, e-2008, Opel Corsa-e, DS3 Crossback E-tense și în curând și Opel Mokka-e. DS3 Crossback E-tense este poziționat în vârful acestei oferte ca model premium. Se potrivește micul SUV în acest rol?

Carlos Tavarez, șeful lui PSAOPEL, spunea anul trecut în conferința de presă ACEA la salonul de la Frankfurt: “Mașinile electrice sunt aici. Unde sunt stațiile pe care leați promis?” Întrebarea era adresată oficiliali­lor UE. Și într-adevăr șeful PSA are de ce să fie supărat pentru că infrastruc­tura este mult rămasă în urmă. Dar Carlos Tavarez s-a ținut de cuvânt pentru că niciun alt producător nu a lansat într-un timp atât de scurt nu mai puțin de cinci modele full electrice: Peugeot e-208, e-2008, Opel Corsa-e, Mokka-e și DS3 Crossback E-tense. Și sinergia este perfectă. Toate au pe dedesubt aceeași platformă CMP (Compact Modular Platform) de la modelele convențion­ale diesel/benzină care a fost gândită de la început și pentru propulsie electrică. Asta înseamnă motor electric de 136 CP amplasat în față, cutie automată cu o singură treaptă, tracțiune față și baterie de 50 kwh între punți. Simplu și eficient. Iar personalit­atea și poziționar­ea fiecărui model este diferită și aș spune că e chiar mai bine pusă în evidență decât la modelele paralele de la grupul VW.

Corsa-e începe de la 29.950 euro cu TVA (preț de listă fără bonusuri), e-208 costă 400 euro în plus, e-2008 pornește de la circa 34.000 euro, iar DS3 Crossback E-tense se află în vârful acestui lanț trofic cu prețuri de la 38.300 euro cu TVA.

Noi am condus versiunea de top Grand Chic care este echipată ca un pom de Crăciun și costă 43.300 euro dar ai tot ce îți poți dori. Pare scump dar e mai ieftin decât un BMW i3.

Ambianța Inspiratio­n DS Rivoli cu combinație tapițerie piele/textil gri deschis cu motiv romboidal și capitonaj plafon în nuanță deschisă este superbă. Aceeași tapițerie de piele gri deschis cu motiv romboidal ornează zona centrală a planșei de bord care are plastic negru și moale în zona superioară. Motivul romboidal domină toată ergonomia, simetria și designul având prioritate în fața logicii. Dar ca și în cazul unei femei frumoase, e preferabil să te bucuri de formele plăcute și să nu critici prea mult butoanele tactile pentru volum sau faptul că pentru reglarea temperatur­ii trebuie să intri în meniul sistemului multimedia acces direct fiind doar la dezaburire­a parbrizulu­i și lunetei.

Până la urmă nu e rău să intri în meniul sistemului multimedia pentru că ai un ecran extralat cu ecran de 10,3 inci, elegant și bine organizat. Și volanul gros

este elegant, cu două rotițe de reglaj, una pentru configurar­ea tabloului digital de bord (Energy, Dials, Driving, Navigation, Personal 2) și una pentru posturile de radio.

Un spectacol este și accesul și pornirea mașinii. Apeși pe cheie și clanțele ies în afară ca la Aston Martin, intri în mașină și apeși butonul de start ale cărui margini se luminează în roșu. Poziția de condus este relativ joasă și stai foarte confortabi­l în scaune foarte bine configurat­e și cu un șezut lung pentru această clasă.

În spate ai același spațiu de la versiunea convențion­ală, cu un spațiu relativ mic la cap în spate (înălțime 84 cm) și un spațiu decent la genunchi. Volumul standard al portbagaju­lui este de 350 litri (real 261 litri) fiind relativ mic însă și dimensiuni­le de gabarit sunt la limita inferioară a segmentulu­i, DS3 Crossback E-tense având doar 4,12 m lungime. Vestea bună este că portbagaju­l este identic cu cel de la versiunea convențion­ală, puntea spate fiind semirigidă la fel ca la versiunile diesel/benzină. Vestea proastă este că prin rabatarea banchetei apare un prag nepractic la încărcare.

DS3 Crossback E-tense pornește silențios în modul Eco (șoferul poate alege modurile Eco, Normal și Sport) și pietonii trebuie să fie atenți pentru că nu există niciun sunet care să îi avertizeze. Schimbător­ul de tip Star Trek e la fel cu cel de la versiunile convențion­ale dar cutia automată are o singură treaptă iar din modul Drive poți trece și în modul B caz în care mașina frânează mai energic când iei piciorul din accelerați­e.

Motorul cu magneți permanenți furnizează 136 CP și 260 Nm disponibil­i încă de la start. Este o putere decentă chiar dacă mașina cântărește la gol 1.600 kg, cu 320 kg mai mult decât versiunea pe benzină de 1,2 litri și 130 CP cu transmisie automată. Vinovată de masa mare este bateria de 50 kwh care cântărește 350 kg și este amplasată între punți.

Ca și versiunea convențion­ală, DS3 Crossback E-tense nu este un sportiv punând accentul pe confort. De altfel, în mod tradiționa­l, marca DS este recunoscut­ă pentru confortul la rulare iar DS3 continuă tradiția brandului. Amortizeaz­ă elegant denivelări­le scurte chiar cu jantele mai mari de 18 inci de pe mașina de test, însă se înclină în viraje. Datorită distribuți­ei echilibrat­e a maselor subvirează mai puțin decât versiunea pe benzină iar direcția este foarte ușoară și plăcută în utilizare. Pe modul Eco, motorul este gâtuit pentru a consuma puțin și climatizar­ea optimizată, dar pe modul Sport motorul are suficientă vână pentru cerințele acestui segment. Sigur, nu e un GTI dar în oraș se descurcă bine, iar de la 0 la 100 km/h accelereaz­ă în 8,7 secunde.

Mai importantă pentru o mașină electrică este autonomia. Bateria mare, de 50 kwh, asigură o autonomie WLTP de 320 km. DS anunță un consum de 17,8 kwh/100 km, iar în viața reală această valoare nu este departe de adevăr. Noi am înregistra­t în oraș și pe drum național un consum de 18,6 kwh, ceea ce înseamnă o autonomie reală de circa 270 km. Bateria se încarcă ori de la stație de curent alternativ AC de 7,4 kw în 8 ore ori de la stații rapide DC cu până la 100 kw în 30 minute de la 0 la 80%.

Echiparea Grand Chic vine cu sistem multimedia cu ecran de 10 inci, navigație, head-up display, faruri DS Matrix Led Vision, jante de 18 inci, scaune încălzite, încărcător wireless plus ambianța DS Rivoli. Costă extra doar plafonul în altă culoare (333 euro) și pachetul de sisteme de asistență (250 sau 716 euro). «

 ??  ?? Versiunea de top Grand Chic cu pachetul Inspiratio­n DS Rivoli are grilă negru mat cu inserții cromate și jante de 18 inci. Luminile de zi cu LED sunt spectaculo­ase.
Versiunea de top Grand Chic cu pachetul Inspiratio­n DS Rivoli are grilă negru mat cu inserții cromate și jante de 18 inci. Luminile de zi cu LED sunt spectaculo­ase.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ecran de
10,3 inci pentru sistemul multimedia în versiunea de top. Displayul indicatoar­elor de bord este digital dar relativ mic. Se poate configura în cinci moduri. Comenzile pentru geamuri sunt pe tunelul median iar ca design sunt o operă de artă.
Ecran de 10,3 inci pentru sistemul multimedia în versiunea de top. Displayul indicatoar­elor de bord este digital dar relativ mic. Se poate configura în cinci moduri. Comenzile pentru geamuri sunt pe tunelul median iar ca design sunt o operă de artă.
 ??  ??
 ??  ?? Stopuri cu LED la versiunea de top. Motorul electric este amplasat în față. Buton Drive Mode pe tunelul median pentru selectarea Eco, Normal și Sport. La pornire se comută automat modul Eco.
Stopuri cu LED la versiunea de top. Motorul electric este amplasat în față. Buton Drive Mode pe tunelul median pentru selectarea Eco, Normal și Sport. La pornire se comută automat modul Eco.
 ??  ?? Tapițerie gri deschis piele/textil cu motive romboidale superbă. Prag nepractic la rabatarea banchetei. Spațiu relativ mic la cap în spate. Scaune față cu șezut lung excelent configurat­e.
Tapițerie gri deschis piele/textil cu motive romboidale superbă. Prag nepractic la rabatarea banchetei. Spațiu relativ mic la cap în spate. Scaune față cu șezut lung excelent configurat­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania