E-mobilitate

Campionul autonomiei

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: Bogdan Paraschiv

Kia e-niro este un automobil electric complet. Fără prea multe artificii de design, versiunea electrică a Suv-ului Niro se deosebește de suratele sale cu motor termic și sistem hibrid sau plug-in hybrid prin grila plină a radiatorul­ui și jantele diferite.

În rest, mașina are un design similar, iar un ochi nevizat nu va deosebi prea ușor versiunile. Iar tocmai aici stă atu-ul principal al modelului Kia e-niro. Coreenii au reușit să creeze o mașină de familie cu motor electric și o baterie suficient de mare pentru a elimina orice urmă de anxietate atunci când vine vorba de autonomie.

Kia e-niro este al doilea model full-electric din oferta constructo­rului din Coreea de Sud. Primul a fost modelul Soul, ajuns acum la a doua generație. Din experiența câștigată cu acest model s-a născut și e-niro, lansat în 2018.

Construit pe o platformă dedicată propulsiil­or neconvenți­onale împreună cu Hyundai Ioniq, Kia e-niro mizează pe confort și latura practică fiind cu 20 cm mai lung față de Hyundai Kona Electric. Având 4,37 metri lungime, Kia e-niro concurează direct cu modele ca

Nissan Qashqai, Škoda Karoq sau Opel Grandland X, dar concurența încă nu a produs un model full-electric.

Designul lui Kia e-niro nu se îndepărtea­ză foarte mult de cel al fraților hibrid și plug-in hybrid care au adunat peste 200.000 de clienți în patru ani. Cu toate acestea, coeficient­ul său aerodinami­c este mai mic, ajungând la 0,29, față de 0.30 la versiunile hibride.

Partea frontală este dominată de celebra grilă „tiger nose”, dar care față de cea a variantelo­r hybrid este plină și ascunde și portul pentru încărcarea bateriei. Un alt element ce scoate în evidență apartenenț­a electrică a modelului e-niro sunt inserțiile de culoare albastră ce se regăsesc în zona spoilerulu­i față.

Modelul primește în standard jante de 17 inci cu un design special.

La interior, planșa de bord este digitală, dar păstrează tema rotundă a ceasurilor clasice. Indicațiil­e pentru viteză și autonomie sunt afișate însă digital. Pe consola centrală regăsim un al doilea display tactil de 10,25 inch pentru sistemul de infotainme­nt ce suportă și Apple Carplay. Stilul

Kia e-niro este un automobil electric complet ce poate fi folosit fără probleme de o familie. Are una dintre cele mai mari autonomii oferite de actualele mașini electrice: 450 km.

abordat la interior este unul clasic, cu butoane fizice pentru sistemul de climatizar­e și infotainme­nt. Pentru selectorul cutiei de viteze, Kia a mers pe o variantă rotundă cu butonul Park amplasat în mijloc.

Tapițeria scaunelor are cusături albastre pentru a continua tema electrică de la exterior. Datorită ampatament­ului de 2,7 metri, pasagerii din spate au suficient spațiu la picioare, iar portbagaju­l oferă un volum de 451 litri.

Kia e-niro are două variante de motorizare și două baterii. Versiunea de bază folosește o baterie de 39,2 kwh pentru a oferi o autonomie de 289 de kilometri în ciclu combinat și un motor electric de 136 CP.

Modelul nostru de test a venit în echiparea superioară Future ce folosește motorul electric de 204 CP alimentat de bateria mai mare, de 64 kwh. Astfel dotată, Kia e-niro poate accelera de la 0 la 100 km/h în 7,8 secunde, iar autonomia oficială este de 455 km.

Reglarea intensităț­ii recuperări­i energiei la decelare se face prin intermediu­l padelelor de pe volan. Suspensia modelului e-niro este reglată pentru confort și chiar dacă există un mod Sport, e-niro nu a fost gândită pentru a ataca viraje în forță. În ceea ce privește consumul înregistra­t în test, în regim combinat, inclusiv cu trasee pe autostradă, computerul de bord ne-a arătat 16,4 kwh/100 km.

Prețurile pentru Kia e-niro încep de la 40.460 euro pentru versiunea cu bateria mică și motorul de 136 CP. Modelul testat de noi, e-niro Future 150 kw are un preț de listă de 45.494 euro, iar cu dotările opționale, prețul ajunge la 51.960 euro. (prețurile nu includ bonusul Rabla Plus). «

 ??  ??
 ??  ?? Versiunea electrică a modelului coreean poate fi identifica­tă după inserțiile de culoare albastră de pe spoilerul față.
Versiunea electrică a modelului coreean poate fi identifica­tă după inserțiile de culoare albastră de pe spoilerul față.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kia e-niro este unul dintre cele mai practice automobile electrice de pe piață. Portbagaju­l are un volum de 451 litri.
Kia e-niro este unul dintre cele mai practice automobile electrice de pe piață. Portbagaju­l are un volum de 451 litri.
 ??  ?? Kia e-niro oferă suficient spațiu la interior pentru o familie cu cinci membri. Display-ul central tactil are 10,25 inci și oferă informații de la computerul de bord și sistemul de infotainme­nt.
Kia e-niro oferă suficient spațiu la interior pentru o familie cu cinci membri. Display-ul central tactil are 10,25 inci și oferă informații de la computerul de bord și sistemul de infotainme­nt.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania