E-mobilitate

Acesta nu este un concept car!

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: Adrian Cobzașu

Honda e este o vitrină tehnologic­ă. Constructo­rul japonez a pus tot ce avea mai bun pentru a crea un automobil electric impresiona­nt atât prin prezență cât și prin tehnologia oferită.

La semafor toate privirile sunt pe mine. Și nu pentru că aș fi la volanul ultimului model de Ferrari sau Lamborghin­i. Conduc o mașină pătrățoasă, albă și care nu face nici un fel de zgomot. Este un fel de roboțel pe roți venit din îndepărtat­a Japonie, este foarte noul model Honda e. Nu este cel mai inspirat nume de model nou, dar acel e mic spune totul.

Este primul automobil full electric produs de Honda, o companie care până nu de mult era extrem de cunoscută pentru motoarele sale pe benzină aspirate. Este greu să faci un automobil cu adevărat remarcabil în 2020. Sunt atât de multe automobile de calitate, încât ca să ieși cu adevărat în evidență trebuie să riști. Honda a făcut fix acest lucru și a creat un automobil electric plin de cele mai noi tehnologii, dar l-a ambalat frumos într-un stil de design curat de inspirație retro.

Honda e are un look inspirat de clasicul model Civic din 1972. De la acel model de clasă mică au fost preluate liniile angulare și farurile rotunde. Dar referințel­e clasice se opresc aici. Pentru că nimic altceva nu este învechit la acest automobil. Totul pare făcut în viitor și teleportat în prezent. Blocuri optice LED cu lumini de zi rotunde, care înglobează și semnalizăr­ile în aceleași element rotund. Stopurile care păstrează aceeași temă a cercului LED și lipsa oglinzilor clasice sunt elementele care îți atrag imediat atenția la exterior.

Honda e este al doilea model de serie ce folosește camere video pentru a înlocui oglinzile retrovizoa­re clasice. Sistemul este folosit de modelul Audi e-tron și a stârnit destule controvers­e prin amplasarea prea jos a ecranelor din interior. Japonezii de la Honda au reușit să evite acest lucru, cele două display-uri fiind amplasate la nivelul ochilor la marginile planșei de bord. Mai mult, camerele au fost reglate pentru a da acea deformare specifică oglinzilor clasice. În plus, noaptea adaugă un plus de luminozita­te și necesită doar o minimă acomodare. Chiar și oglinda centrală este digitală, reușind să aducă mai multe informații față de una clasică și nu dă senzația de dezorienta­re pe care am întâlnit-o

la alte mărci. Iar dacă partea digitală ne deranjează din orice motiv, oglinda centrală se transformă într-una clasică prin doar o apăsare de buton.

Totul în spate

Honda a dezvoltat o platformă complet nouă pentru modelul electric și devine prima piesă către electrific­area mărcii. Motorul electric de 154 CP este amplasat pe puntea spate și este alimentat de o baterie de 35,5 kwh amplasată în podea. Autonomia oficială este de peste 200 km, măsurată conform standardul­ui WLTP.

Motorul electric oferă un cuplu de 315 Nm, iar accelerați­a de la 0 la 100 km/h se face în 8,3 secunde. Viteza maximă este de 145 km/h.

Există un două moduri de rulare: normal și sport. Pe volanul cu două spițe sunt amplasate padele prin intermediu­l cărora se poate regla nivelul de recuperare al energiei la decelerare. Dacă ne dorim o mașină care să decelereze mai

apăsat, avem lângă butoanele pentru selectarea direcției de mers și un buton care transformă Honda e într-o mașină ce poate fi condusă cu o singură pedală. Practic, când luam piciorul de pe pedala de accelerați­e, mașina va decelera până la oprirea completă, iar cu un pic de antrenamen­t nu vom mai avea nevoie de pedala de frână.

Motorul de 154 CP este suficient de puternic pentru un automobil de dimensiuni­le lui Honda e, dar greutatea totală de peste 1.500 kg își spune cuvântul. Distribuți­a greutății este însă perfectă, Honda e având greutatea distribuit­ă 50:50 între cele două punți. La nivel de greutate la gol, modelul japonez este cu 120 kg mai greu față de BMW i3.

Având motorul amplasat în spate, Honda e a compromis spațiul în portbagaj, acesta fiind minuscul la doar 171 litri. Spătarul banchetei se poate rabata dintr-o singură bucată, spațiul de încărcare crescând astfel la 861 litri. Reversul medaliei este raza de bracaj. Roțile față pot vira incredibil de strâns făcând manevrele în parcările aglomerate o joacă de copil.

Portul de încărcare Combo CCS este amplasat în mijlocul capotei și este acoperit de un capac fumuriu ce poate fi deschis din telecomand­ă.

Interior și tehnologie

Marele atu al modelului Honda e este interiorul. Lucrat cu o atenție deosebită, cu materiale de calitate, habitaclul modelului japonez pare o sufragerie digitală decorată cu gust. Avem o serie de materiale ce imită lemnul, dar o fac cu stil și nu mai puțin de șase ecrane digitale cu o grafică impecabilă.

Tapițeria scaunelor folosește materiale reciclate, avem spații de depozitare pentru băuturi ascunse privirii și care ies la iveală trăgând de o curea discretă de piele și o consolă centrală scurtă ce lasă liber spațiul dintre cei doi ocupanți ai locurilor din față.

Scaunele nu au cel mai bun suport lateral, dar sunt confortabi­le, iar poziția la volan este bună. Îți oferă o bună privire de ansamblu asupra ecranelor din fața ta și mai ales la display-urile din stânga și dreapta ce țin loc de oglinzi retrovizoa­re.

Cele două ecrane centrale tactile îți dau senzația că folosești un iphone mai mare, meniul fiind configurab­il, iar informații­le pot fi schimbate rapid între cele două ecrane de 12.3 inci. Apple Car Play funcționea­ză impecabil chiar și wireless, iar pasagerii au la dispoziție

patru mufe USB, dintre care una pentru conectare de date. Iar pentru recreere atunci când așteptăm în parcare, avem la dispoziție celebrul acvariu cu pești virtuali care trebuie hrăniți.

Honda e poate transporta patru persoane, bancheta din spate nefiind suficient de mare pentru un al cincilea pasager.

Honda e dispune și de un sistem complet autonom pentru parcare. Un buton amplasat chiar în apropierea volanului activează modul parcare, iar pe ecran sunt identifica­te locurile de parcare disponibil­e, trebuie doar să selectăm unul, mai apăsăm odată butonul de parcare cu frâna apăsată și apoi lăsăm mașina să își facă treaba. Dacă avem senzația că ceva este în neregulă putem frâna pentru a întrerupe procesul. Am testat sistemul în mai multe scenarii de parcare și nu a dat niciodată greș, chiar dacă manevrele se fac la o viteză mai redusă.

Honda e este disponibil­ă pe piața din România într-un singur nivel de echipare numit Advance. Cu o echipare completă ce include volan îmbrăcat în piele, climatizar­e automată, scaune față încălzite, volan încălzit, priză electrică 230V, sistem audio cu 8 difuzoare, jante aliaj 17 inci, cruise control adaptiv, menținerea benzii de rulare, recunoaște­re semne de circulație, smart entry&start și altele. Prețul pentru modelul Honda e Advance este de 39.980 euro (TVA inclus), fără prima oferită prin programul Rabla Plus. «

 ??  ?? Partea frontală este dominată de blocurile optice LED rotunde și grila plină.
Partea frontală este dominată de blocurile optice LED rotunde și grila plină.
 ??  ?? Motorul electric de 154 CP este amplasat pe puntea spate și este alimentat de o baterie de 28,5 kwh net amplasată în podea.
Motorul electric de 154 CP este amplasat pe puntea spate și este alimentat de o baterie de 28,5 kwh net amplasată în podea.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bordul modelului Honda e este plin de ecrane digitale tactile care aduc aminte de un telefon mobil inteligent: aplicațiil­e pot fi configurat­e ușor, iar pentru relaxare există chiar și un acvariu digital.
Bordul modelului Honda e este plin de ecrane digitale tactile care aduc aminte de un telefon mobil inteligent: aplicațiil­e pot fi configurat­e ușor, iar pentru relaxare există chiar și un acvariu digital.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Atenția la detalii este dusă la un nivel superior pentru modelul Honda e. Tapițeria textilă folosește și materiale reciclate, iar spațiul de depozitare dintre scaune poate fi configurat.
Atenția la detalii este dusă la un nivel superior pentru modelul Honda e. Tapițeria textilă folosește și materiale reciclate, iar spațiul de depozitare dintre scaune poate fi configurat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Portul de încărcare combo CCS este amplasat în partea din față a mașinii.
Portul de încărcare combo CCS este amplasat în partea din față a mașinii.
 ??  ?? În loc de oglinzi retrovizoa­re clasice, Honda folosește camere video.
În loc de oglinzi retrovizoa­re clasice, Honda folosește camere video.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania