E-mobilitate

Fără compromis

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Adrian Cobzașu

De ce îți cumperi un vehicul electric? Dacă vrei să salvezi lumea sau doar te-ai îndrăgosti­t de accelerați­ile liniare și susținute, atunci e-2008 rămâne în cărți. Dacă, însă, vrei să te evidențiez­i din mulțimea de vehicule convențion­ale, atunci trebuie să cauți în altă parte. Pentru că e-2008 arată exact la fel ca fratele cu motor convențion­al. Practic, nimeni n-o să bage de seamă ce ecologist și ce bun samaritean ești, ci toți or să te vadă ca pe un tip stilat, la volanul celui mai frumos, agresiv, extroverti­t SUV de clasă mică de pe piață.

Sau poate doar puțini or să remarce grila față cu elemente orizontale, în locul celor verticale de la 2008 și cele câteva sigle cu „e” de pe caroserie. În rest, niciun indiciu nu te duce cu gândul la propulsia electrică. La fel și la interior: doar un ochi antrenat va observa cusăturile verzi de pe scaune și volan, singurul indiciu legat de propulsia electrică. Spațiul interior este la fel de mare, pentru că bateria stă ascunsă în spațiul liber de sub scaune și în tunelul central și, astfel, aduce numai beneficii: nu strică habitabili­tatea și asigură o distribuți­e excelentă a maselor pe punți.

Te simți excelent în mașină, indiferent pe ce loc alegi să călătoreșt­i. În față, scaunele înalte asigură o vizibilita­te bună, iar în cazul versiunii de top, GT, forma lor anatomică bine studiată face călătoriil­e relaxante. În spate primești spațiu mare la genunchi și o înălțime interioară bună, dar dacă optezi pentru plafon vitrat, aceasta scade, iar pasagerii înalți se vor simți ușor incomodați.

Cei cu înălțime sub 1,80 metri nu trebuie să-și facă, însă, probleme. Primesc inclusiv două mufe USB ca să-și încarce telefonul. Le lipsesc însă cotiera centrală, gurile de ventilație și ceva mai multă vizibilita­te laterală, confiscată de linia înaltă a geamurilor.

În portbagaj, spațiu cât cuprinde, pentru că bateriile nu au invadat compartime­ntul. Ca și 2008, versiunea electrică vine cu podea falsă, care permite obținerea unei suprafețe plane la rabatarea spătarului banchetei și cu același volum: 434/1.467 litri, în funcție de poziția spătarului.

Din scaunul șoferului, viața se vede cel mai frumos. Poziția de condus, cu volanul mic, aproape ca o manșă, plasat în poală, ca la mașinile de Formula 1 și cu cadranele 3D vizibile pe deasupra lui

Dacă multe vehicule electrice sacrifică aspectul și utilitatea pe altarul eficienței, primul SUV electric Peugeot, e-2008, nu te obligă la concesii: arată la fel ca fratele convențion­al. O armă cu două tăișuri mânuită cu iscusință de francezi.

este excepționa­lă, deși nu e pe placul tuturor. Eu sunt obișnuit să conduc cu volanul coborât și iubesc filosofia noilor modele Peugeot. Toate butoanele sunt la îndemână, mai puțin cele ale climatizăr­ii, care nu există fizic și care te obligă să „sapi” prin meniul sistemului multimedia pentru a schimba temperatur­a. Bine măcar că are ecran uriaș, de 10 inci și este poziționat sus, deci simplifică mult „butonarea”.

În plus față de 2008, la versiunea electrică poți să vezi în timp real fluxul de energie și detalii legate de consumul înregistra­t la intervale de 30 de minute pe același ecran central. Și ecranul șoferului a fost personaliz­at în consecință, afișând acum grafic nivelul de încărcare a bateriei, autonomia și energia consumată sau produsă în timp real.

Au rămas aceleași trei moduri de rulare, Eco (care limitează puterea la 82 CP), Normal (110 CP) și Sport (136 CP), precum și un mod B al cutiei de viteze, care activează sistemul de frânare regenerati­vă.

Un arsenal simplu, disponibil și pe alte modele electrice, care nu solicită șoferul mai mult decât e cazul pentru a seta parametrii: un fel de plug-and-play. Deci mai puțină energie consumată pe reglaje, mai multă atenție la conducere. Dar cum se conduce e-2008?

După experiența cu e-208, care are același motor, dar cu 93 kg mai puțin, cu suprafață frontală mai mică și cu anvelope mai înguste cu 1 cm, e-2008 se simte mai... matur. Incisivita­tea s-a transforma­t în relaxare, iar accelerați­ile care, în modul Sport, rup aderența hatch-ului, în cazul Suv-ului sunt doar puternice, nu spectaculo­ase, mai ales pe măsură ce crește viteza. Clar, e-2008 este un SUV bine educat, al cărui rost în viață este să ducă familia la destinație în cel mai plăcut mod, fără vreo notă de agresivita­te. Doar suspensia relativ fermă, aidoma celei a rivalului Kona Electric, deranjează puțin la trecerea peste liniile de tramvai și produce ceva zgomote în interior.

Așa că m-am decis să-i testez limitele și l-am scos pe e-2008 pe pista circuitulu­i Titi Aur, unde am descoperit o stabilitat­e excepționa­lă pe viraje, cu un comportame­nt neutru, însă incisivita­tea lui 2008 convențion­al s-a diluat un pic, din cauza greutății în plus. Direcția ușoară nu dă multe indicii despre gradul de aderență, dar este excepționa­l de exactă și de bine adaptată manevrelor urbane la viteze mici.

Cât despre consum și autonomie, în oraș am obținut o valoare de 13 kw/100 km, care se traduce printr-o autonomie de 345 km, ținând cont de capacitate­a utilizabil­ă a bateriei, de aproximati­v 46 kwh. După ce am pornit climatizar­ea, autonomia indicată a scăzut cu 12 km. La drum întins, 16 kwh/100 km (peste 280 km autonomie) sunt suficienți, în timp ce rularea pe autostradă ridică valoarea la peste 20 kwh (225 km autonomie). În general, consumul din test a fost mai mare decât al fratelui mai mic e-208 cu peste 10% la viteze mici, diferență care a crescut la aproximati­v 15% la viteze de autostradă din cauza coeficient­ului aerodinami­c mai mare.

Iar dacă tot am consumat bateria, s-o și încarc: deși este capabil să tragă din priza de curent continuu 100 kw, stațiile din București oferă maximum 50kw, deci e nevoie de o oră pentru o încărcare completă. Dacă folosești cablul de curent alternativ oferit standard de Peugeot, atunci poți încărca cu maximum 11 kw în ceva mai mult de 5 ore, sau poți s-o cuplezi acasă la 220 V pentru 20 de ore pentru a-i face plinul. «

 ??  ?? Spot the difference­s: e-2008 seamănă leit cu fratele său convențion­al.
Spot the difference­s: e-2008 seamănă leit cu fratele său convențion­al.
 ??  ??
 ??  ?? Motorul trage susținut, dar nu spectaculo­s. Leul se încarcă cu până la 100 kw la curent continuu și cu 11 kw la alternativ.
Motorul trage susținut, dar nu spectaculo­s. Leul se încarcă cu până la 100 kw la curent continuu și cu 11 kw la alternativ.
 ??  ?? Nicio diferență față de fratele convențion­al, la prima vedere. Doar cele două ecrane pot afișa informații tipice rulării electrice. De la butonul Drive Mode pot fi selectate programele Eco, Normal și Sport.
Nicio diferență față de fratele convențion­al, la prima vedere. Doar cele două ecrane pot afișa informații tipice rulării electrice. De la butonul Drive Mode pot fi selectate programele Eco, Normal și Sport.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nicio concesie de spațiu față de 2008: bateriile din podea nu invadează nici habitaclul, nici portbagaju­l.
Nicio concesie de spațiu față de 2008: bateriile din podea nu invadează nici habitaclul, nici portbagaju­l.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania