E-mobilitate

Un nou membru în familia electrică ID

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: Volkswagen

Familia de modele electrice Volkswagen ID a primit un nou membru. După o lungă campanie de teasing, Volkswagen a prezentat oficial SUV-UL electric ID.4, al doilea model din familia ID ce folosește platforma MEB și împarte multe elemente de design cu modelul ID.3.

Modelul este înrudit cu proaspăt lansatul model Skoda Enyaq iv și cu viitorul model Cupra el-born.

VW ID.4 are 4.584 mm lungime, 1.852 mm lățime și o înălțime de 1.612 mm. Ampatament­ul noului model este de 2.766 mm. Modelul ID.4 este mai lung cu 102 mm decât actualul Tiguan, iar garda la sol este de 210 mm.

Versiunea de lansare poartă numele ID.4 1ST Edition și va fi disponibil­ă cu motor electric de 204 CP amplasat pe puntea spate. Accelerați­a de la 0 la 100 km/oră se realizează în 8,5 secunde. Viteza maximă este de 160 km/h. O încărcare de 30 minute la o stație rapidă de 125 kw va oferi modelului ID.4 o autonomie de 320 km.

Capacitate­a bateriei este de 77 kwh, autonomia oficială fiind de 520 km. Modelul vine cu faruri LED în echiparea standard, iar opțional se pot alege farurile Iq.light cu LED Matrix. Stopurile integrează diode care emit lumini și o bandă roșie care unește cele două elemente pentru a oferi o perspectiv­ă 3D la activarea acestora. Stopurile au o semnătură luminoasă în forma literei X și folosesc semnalizăr­i dinamice.

Jantele folosite de Volkswagen pentru modelul ID.4 au diametru de 20 sau 21 inci.

La interior se păstrează tema minimalist­ă lansată de ID.3, comenzile fiind grupate de display-ul tactil central.

Sunt puține butoane fizice, acestea fiind grupate în stanga volanului, consola centrală fiind dominată de display-ul tactil de 10 inci pentru versiunea de lansare și 12 inci pentru versiunile de top. Clienții vor putea alege și un head-up display cu realitate augmentată, dar rămâne de văzut când va fi disponibil. Pentru actualul model ID.3 sistemul este încă indisponib­il în urma unor probleme de soft ce vor fi remediate în scurt timp.

Sistemul de infotainme­nt folosește și asistentul virtual Hello ID ce poate primi comenzi vocale. Iluminatul ambiental poate fi setat într-una din cele 30 de nuanțe de culoare disponibil­e. Pentru con

SUV-UL electric Volkswagen ID.4 a fost lansat oficial după o lungă campanie de teasing. Noul model din familia ID se lansează cu versiune de 204 CP și autonomie de 520 km.

fortul celui de la volan scaunele față și volanul sunt încălzite. Modelul Volkswagen ID.4 1ST va fi echipat și cu pompă de căldură, precum și cu cârlig de remorcare. Volumul portbagaju­lui pentru modelul Volkswagen ID.4 variază între 543 și 1.575 litri. Ulterior, Volkswagen va lansa și alte versiuni de motorizare și baterie: 148 CP sau 170 CP cu baterie de 52 kwh sau 175 CP cu baterie de 77 kwh. Toate aceste versiuni folosesc un singur motor electric amplasat pe puntea spate. Anul viitor va fi lansată și versiunea Volkswagen ID.4 GTX cu două motoare electrice ce vor oferi un total de 266 CP. Bateria folosită pentru acest model va avea tot 77 kwh.

ID.4 mizează și pe pachetul de sisteme de asistență și siguranță reunite sub numele IQ Drive, printre care se numără Automatic Emergency Braking, Blind Spot Monitoring, Lane-keeping Assistance, Adaptive Cruise Control, Forward Collision Warning, Road Sign Monitoring, Parking Sensors sau Automatic High Beams.

Cel de la volan și pasagerii sunt protejați de șase airbaguri, iar bateria are propriul sistem de protecție în caz de accident, deconectân­du-se automat de la sistemul electric al mașinii.

Producția noului model Volkswagen ID.4 se va face inițial la uzina grupului german din orașul Zwickau, iar din 2022, producția va fi pornită și la uzina Volkswagen din Emden, Germania. La start va fi disponibil­ă seria limitată 1st în versiunea de bază la 49.950 euro și 1st Max la 59.950 euro, ambele cu motor de 204 CP în spate și baterie de 77 kwh net. Ulterior vor fi disponibil­e versiunile Pro Performanc­e tot cu 204 CP și 77 kwh la 44.450 euro și modelul de bază Pure cu baterie mai mică și motor mai slab, la 37.000 euro. Versiunea de lansare 1st Edition va fi limitată la 27.000 de exemplare. «

 ??  ?? Volkswagen ID.4 este primul SUV electric din gama ID și este înrudit cu proaspăt lansatul model Skoda Enyaq iv.
Volkswagen ID.4 este primul SUV electric din gama ID și este înrudit cu proaspăt lansatul model Skoda Enyaq iv.
 ??  ??
 ??  ?? Din punct de vedere al designului, ID.4, împrumută elemente de la fratele său mai mic, modelul ID.3.
Din punct de vedere al designului, ID.4, împrumută elemente de la fratele său mai mic, modelul ID.3.
 ??  ?? Interiorul minimalist este dominat de display-ul central tactil de 12 inci prin care sunt comandate majoritate­a sistemelor.
Interiorul minimalist este dominat de display-ul central tactil de 12 inci prin care sunt comandate majoritate­a sistemelor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VW ID.4 folosește platforma MEB, iar varianta de lansare 1ST Edition va folosi un motor electric de 204 CP amplasat la puntea spate.
VW ID.4 folosește platforma MEB, iar varianta de lansare 1ST Edition va folosi un motor electric de 204 CP amplasat la puntea spate.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania