E-mobilitate

Un Kodiaq la priză

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Škoda

Škoda este a doua marcă a grupului VW care beneficiaz­ă de platforma MEB, iar SUV-UL compact Enyaq este prima Škoda pe platforma MEB. Are un gabarit similar cu Kodiaq și va fi disponibil cu trei baterii și cinci puteri diferite.

În primăvara lui 2019, la salonul de la Geneva Škoda prezenta conceptul Vision iv: un crossover coupe superb cu o nouă linie de design care prefigurea­ză un viitor model de serie. În timp ce acesta rulează încă camuflat pe pistele de încercări, Škoda a dezvăluit versiunea familială a lui Vision iv: un SUV cu proporții clasice aproape identic ca gabarit cu Škoda Kodiaq dar și cu viitorul Audi Q4 e-tron, realizat tot pe platforma MEB. Concret, Enyaq iv măsoară 4.649 mm lungime, 1.879 mm lățime și 1.616 mm înălțime, fiind cu 50 mm mai scurtă, cu 3 mm mai lată și cu 39 mm mai scundă decât Kodiaq. Deși platforma MEB are o structură care permite construcți­a unei părți frontale mai compacte, Enyaq are proporții clasice, iar ampatament­ul de 2.765 mm este cu 26 mm mai mic decât la Kodiaq. Škoda promite că Enyaq va oferi un interior la fel de spațios precum cel din Kodiaq la o lungime mai mică decât a noii Octavia (Enyaq este cu 40 mm mai scurt decât Octavia). Volumul portbagaju­lui este generos, de 585 litri, apropiat de cei 600 litri oferiți de Octavia.

Planșa de bord este minimală, cu displayul sistemului multimedia flotant având o diagonală de până la 13 inci și cu un display al instrument­elor de bord de 5,3 inci care poate fi configurat în patru moduri și poate fi controlat de pe volanul multifuncț­ional. Versiunea de bază Enyaq 50iv are un sistem multimedia cu ecran de 10 inci și sistem audio cu patru difuzoare, un sistem Hifi Canton cu 12 difuzoare fiind disponibil opțional. Sub prizele centrale de aer sunt amplasate opt butoane fizice pentru accesul la meniul climatizăr­ii, al parcării automate și al modurilor de condus. Tunelul median găzduiește numeroase spații de depozitare, schimbător­ul fiind sub forma unui mic joystick care include pe lângă Drive și un mod B pentru regenerare­a mai energică a energiei la frânare.

Pe lângă volumul de 6,2 litri disponibil în cotiera Jumbo Box, tunelul median mai oferă un volum suplimenta­r de 11,2 litri. Și buzunarele ușilor din spate pot acomoda sticle de 1,5 litri, iar sub podeaua portbagaju­lui există un compartime­nt cu mai multe diviziuni, foarte practic.

Enyaq va fi disponibil­ă cu trei baterii combinate cu cinci puteri ale motoarelor și tracțiune spate sau integrală. Modelul de bază Enyaq iv50 vine cu baterie de 55 kwh și motor de 109 kw amplasat în spate care antrenează puntea spate. Autonomia WLTP este de 340 km. A doua versiune, Eniaq iv60, are baterie de

62 kwh și motor de 132 kw care antrenează tot puntea spate, autonomia WLTP fiind în acest caz de 390 km.

Cea mai mare baterie are 82 kwh și este disponibil­ă în trei versiuni: cu motor de 150 kw și tracțiune spate, cu motor de 195 kw și tracțiune integrală și în versiune RS cu motor de 225 kw și tracțiune integrală. Versiunea cu baterie de 82 kwh și tracțiune spate Enyaq iv80 oferă cea mai mare autonomie, de 510 km WLTP. Versiunile cu tracțiune integrală au două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, bateria fiind amplasată în podea între punți și fiind parte a structurii de rezistență. În ceea ce privește echiparea, Škoda Enyaq vine cu conceptul Design Selections care înseamnă că echipările diferă în ceea ce privește tapițeria, inserțiile și materialel­e.

Modelul de bază Enyaq iv50 vine cu linia Studio Design. Versiunea cu baterie mai mare Enyaq iv60 vine cu Loft Design, al cărui design este bazat pe cel al apartament­elor moderne pentru familiile tinere. Urmează apoi Lodge Design, Lounge Design (pune în evidență calitatea și exclusivit­atea) și Suite/ecosuite (lux clasic).

Modelul de top Enyaq RS iv vine cu RS Lounge, opțional fiind disponibil RS Suite. Opțional, se oferă grila radiatorul­ui iluminată cu 130 Led-uri (standard la RS iv și opțional la Enyaq iv80 și Enyaq IV80X) Crystal Face cu faruri LED Matrix și stopuri full LED. Škoda promite o echipare standard bogată încă de la echiparea de bază a lui Enyaq iv50: clima dublă, volan multifuncț­ional îmbrăcat în piele, keyless start, radio digital DAB, faruri LED și încărcare la curent continuu cu până la 50 kw.

După modelul lui 1st Edition de la VW ID.3, și Škoda Enyaq va fi disponibil­ă într-o serie specială de lansare de 1.895 unități numită Founders Edition, în care 1895 reprezintă anul înființări­i firmei Škoda.

Această serie specială va avea o inscripție pe volan cu numărul exemplarul­ui respectiv din cele 1895 unități, produs de firma de cristale cehă Preciosa. Seria specială Founders Edition vine cu jante de 21 inci și echipare Ecosuite și va fi disponibil­ă din primăvara lui 2021. «

 ??  ??
 ??  ?? Platforma MEB în versiunea de top cu două motoare electrice câte unul la fiecare punte.
Platforma MEB în versiunea de top cu două motoare electrice câte unul la fiecare punte.
 ??  ?? Enyaq iv are aproape același gabarit cu Kodiaq. Display de până la 13 inci pentru sistemul multimedia.
Spațiu generos în spate. Compartime­nt util sub podeaua portbagaju­lui.
Enyaq iv are aproape același gabarit cu Kodiaq. Display de până la 13 inci pentru sistemul multimedia. Spațiu generos în spate. Compartime­nt util sub podeaua portbagaju­lui.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grila iluminată Crystal Face standard la RS iv și opțional la celelalte două versiuni cu cea mai mare baterie.
Grila iluminată Crystal Face standard la RS iv și opțional la celelalte două versiuni cu cea mai mare baterie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania