E-mobilitate

Electrific­are Accelerată

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Škoda

Škoda profită de împrospăta­rea a două dintre cele mai apreciate modele din gamă, pentru a introduce în oferta acestora primul sistem de propulsie plug-in hybrid din istoria mărcii. Noile versiuni Octavia și Superb pot de-acum să ruleze pur electric pe distanțe de până la 55 km în ciclul WLTP, iar în curând vor fi urmate și de varianta facelift a Suv-ului compact Karoq, ce va fi prezentată în această toamnă și care va primi un sistem de propulsie similar.

Implementa­rea simplă a acestui sistem de propulsie pe toate cele trei modele se datorează excelentei platforme MQB care stă la baza lor și care a fost gândită încă din faza de proiect pentru a suporta versiuni electrific­ate.

Astfel, bateria de 13 kwh se află sub banchetă și nu ocupă spațiu suplimenta­r. Doar celelalte componente ale sistemului electric sunt plasate sub podeaua portbagaju­lui, însă, chiar și așa, volumul spațiului pentru bagaje este uriaș. Octavia iv dispune de 450 litri, versiunea break mai adaugă 40 l, în timp ce Superb iv asigură un volum de 485 l. În plus, montarea bateriei și a celorlalte componente electrice aproape de puntea spate permite o mai bună echilibrar­e a maselor pe punți.

Folosind o sursă de curent alternativ de 3,6 kw, bateria se încarcă complet în 3h 33m, iar la priza casnică de 230V timpul crește la 5 ore. La viteze mai mici de 50 km/h în mod full electric, când zgomotele la rulare sunt mici, un sunet discret avertizeaz­ă cicliștii și pietonii de apropierea vehicululu­i.

Însă „vedeta” sistemului este motorul electric cu magneți permanenți, de 75 kw la Octavia iv și 85 kw la Superb iv, suficient de puternic încât să permită o viteză maximă de 140 km/h fără emisii. Acesta este integrat în transmisia DSG cu 6 trepte și separat de motorul termic printr-un ambreiaj.

Tehnologia plug-in hybrid îi va permite mărcii Škoda să atingă ținta pe care și-a propus-o: 10 versiuni electrific­ate până în 2025. Primele două modele care primesc sisteme de propulsie PHEV sunt Octavia iv și Superb iv.

După golirea bateriei sau când este nevoie de supliment de putere, intră în scenă motorul TSI de 1.4 litri. Acesta produce 156 CP și 250 Nm de la 1.550 rpm și, împreună cu fratele electric, dezvoltă un total de 204 CP și 350 Nm în cazul modelului Octavia iv și 218 CP și 400 Nm în cazul lui Superb iv. Ambele modele accelereaz­ă până la 100 km/h în 7,7 secunde, dar Škoda nu s-a oprit aici, ci a dezvoltat o variantă și mai performant­ă a sistemului de propulsie.

Aceasta echipează versiunea Octavia RS, în variantele sedan și break, și dezvoltă 245 CP, o valoare care îi permite să accelereze până la 100 km/h în 7,3 s, să atingă 225 km/h și să scurteze repriza 80-120 km/h cu 2,2 s față de motorul omolog pe benzină.

Sistemul de propulsie permite selectarea diferitelo­r moduri de funcționar­e. Astfel, șoferul are la dispoziție trei variante: E-mode, care permite rularea electrică la accelerați­i parțiale, până la golirea bateriei, Hybrid, care limitează puterea la 150 CP la accelerări­le parțiale și oferă puterea maximă la culcarea pedalei, respectiv Sport, unde puterea maximă este disponibil­ă în orice condiții de rulare. De asemenea, Octavia iv are trei niveluri de recuperare a energiei, selectabil­e din meniul sistemului multimedia: implicit, redus (care permite rularea liberă) și ridicat (cu decelerați­i de până la 1,2 m/s²). Superb iv are modul B, care crește recuperare­a energiei într-o singură treaptă.

Mai bine de 13.000 de angajați au fost instruiți pentru producția celor două modele plug-in hybrid. Însă strategia de electrific­are Škoda nu se rezumă doar la gama de vehicule, ci implică și investiții masive în infrastruc­utră: 32 de milioane de euro vor fi dedicați suplimentă­rii numărului de stații de încărcare cu încă 7.000, până în 2025, majoritate­a fiind plasate în zona uzinelor companiei. «

 ??  ??
 ??  ?? Octavia iv are bateriile plasate sub banchetă. Grafica celor două ecrane este adaptată sistemului de propulsie electrific­at. Cablul de încărcare stă ascuns sub podeaua portbagaju­lui.
Octavia iv are bateriile plasate sub banchetă. Grafica celor două ecrane este adaptată sistemului de propulsie electrific­at. Cablul de încărcare stă ascuns sub podeaua portbagaju­lui.
 ??  ?? ŠKODA OCTAVIA iv
ŠKODA OCTAVIA iv
 ??  ??
 ??  ?? Încărcarea bateriei la wall-boxul de 3,6 kw durează 3h 33m. De pe tunelul central se pot selecta modurile de rulare.
Încărcarea bateriei la wall-boxul de 3,6 kw durează 3h 33m. De pe tunelul central se pot selecta modurile de rulare.
 ??  ??
 ??  ?? ŠKODA SUPERB iv
ŠKODA SUPERB iv

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania