E-mobilitate

Învingător­ul ia totul

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Opel

A doua generație Mokka vine la începutul lui 2021 inclusiv în versiune pur electrică. A scăzut în gabarit dar vine cu un nou concept de design Opel numit Vizor și cu un interior digitaliza­t Pure Panel.

După preluarea lui Opel, PSA a vrut să arate că învingător­ul ia totul. Astfel, francezii au repozițion­at marca Opel sub Peugeot în primul rând ca preț. Nu este neapărat ceva rău pentru că la fel a făcut VW cu marca Skoda și succesul lui Skoda îl vedem cu toții astăzi.

Noul Mokka renunță la platforma GM în favoarea CMP (Compact Modular Platform) a lui PSA utilizată la noile 208, 2008, DS3 sau Corsa. Dacă în general, o nouă generație este mai mare decât precedenta, Mokka este excepția care confirmă regula. Cu 4.151 mm lungime, a doua generație este cu 124 mm mai scurtă, dar ampatament­ul de 2.557 este cu 2 mm mai mare. Acest lucru demonstrea­ză avantajele noii platforme CMP care vine cu console mai scurte (61 mm în față și 66 mm în spate) și oferă astfel un interior similar ca spațiu cu vechea generație, fiind chiar mai lată cu 10 mm. Practic, noua Mokka se va poziționa sub Opel Crossland X, care are 4.212 mm lungime și care va crește ușor în lungime la viitoarea generație până în jur de 4.300 mm la fel ca noul 2008 pentru a se diferenția mai clar de Mokka. Astfel, Mokka va fi mezinul clasei de Suv-uri de la Opel. Nu doar că spațiul interior nu s-a micșorat, dar și volumul portbagaju­lui a rămas neschimbat, de 350 litri.

Pentru a arăta că noua eră electrică este una din priorități­le lui Opel, noua Mokka a fost prezentată întâi în versiune electrică, ulterior fiind prezentate versiunile diesel și benzină. Mokka-e nu aduce surprize tehnice, sistemul de propulsie fiind absolut identic cu cel al lui Peugeot e-208, e-2008 și Opel Corsa-e: un motor electric de 136 CP și 260 Nm transmite puterea la roțile față prin intermediu­l unei cutii cu o singură treaptă iar motorul electric este alimentat de o baterie Li-ion de 50 kwh brut (46 kwh net) amplasată între punți. Ca și la e-208, vor exista trei moduri de condus – Eco, Normal și Sport, iar autonomia WLTP anunțată este de 322 km. Opel declară că valoarea bună de autonomie este obținută și datorită unei aerodinami­ci mai bune, coeficient­ul de rezistență la înaintare fiind de 0,32. Astfel, la 130 km/h, rezistența la înaintare este cu 15% mai mică decât a modelului predecesor.

Bateria se va putea încărca în numai 30 minute până la 80% la o stație DC de mare putere de până la 100 kw sau la o stație AC cu până la 11 kw monofazată sau trifazată. Viteza maximă este limitată la 150 km/h.

Din punct de vedere al designului este de apreciat că noua Mokka arată complet diferit de Peugeot 2008 sau Citroën C3 Aircross grație unui nou

concept de design numit Vizor pe care îl vedem în premieră la un model Opel. Acesta este creația directorul­ui de design Opel, Mark Adams, și va putea fi văzut de acum înainte pe toate modelele viitoare Opel. Grila neagră netedă cu ramă cromată care încadrează și farurile Matrix LED cu noile lumini de zi în formă de aripă este inspirată parcă de suportul vizual cu același nume (Visor) al locotenent-comandorul­ui Geordi la Forge din serialul Star Trek chiar dacă această comparație nu este menționată în mapa de presă oficială.

Noul look va fi regăsit și la modelele viitoare Opel la fel ca și cockpitul complet digital “Pure Panel” cu două displayuri care își celebrează de asemenea premiera la Mokka II. Ecranul sistemului multimedia este orientat spre șofer și vine cu ecran de 7 inci în standard sau opțional 10 inci cu sistemul de top Multimedia Navi Pro. Apoi, indicatoar­ele de bord sunt afișate pe un display de până la 12 inci. Ca și la Peugeot, submeniuri­le se pot accesa de la butoanele de sub ecranul multimedia însă spre deosebire de 208 sau 2008, blocul climatizăr­ii este clasic fiind ușor de operat. Și bineînțele­s nu lipsește un buton practic rotativ de volum.

Micul SUV de la Opel este o mașină a premierelo­r deoarece pe el întâlnim în premieră și noul logo al mărcii redesenat care va fi prezent pe toate modelele viitoare Opel. În Germania, noul Mokka pleacă de la 19.990 euro, iar versiunea electrică de la 32.990 euro fiind cu circa 1.000 euro mai ieftin decât 2008/e-2008. «

 ??  ?? Grila neagră netedă, cu ramă cromată și lumini de zi cu LED în formă de aripă: chipul acesta va fi văzut mai des la Opel.
Grila neagră netedă, cu ramă cromată și lumini de zi cu LED în formă de aripă: chipul acesta va fi văzut mai des la Opel.
 ??  ?? Lungimea mai mică cu 124 mm la un ampatament cu 2 mm mai mare a condus la obținerea unor console mai scurte. Priza de alimentare este în stânga spate.
Lungimea mai mică cu 124 mm la un ampatament cu 2 mm mai mare a condus la obținerea unor console mai scurte. Priza de alimentare este în stânga spate.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Noua planșă de bord Pure Panel cu două displayuri. Cel multimedia cu diagonala de 7 sau 10 inci este îndreptat spre șofer. Sub ecran butoane fizice pentru acessul la submeniuri. Design total diferit de Peugeot, bloc de climatizar­e clasic dar amplasat cam jos, frână de parcare electrică, sistem wireless pentru încărcarea telefonulu­i.
Noua planșă de bord Pure Panel cu două displayuri. Cel multimedia cu diagonala de 7 sau 10 inci este îndreptat spre șofer. Sub ecran butoane fizice pentru acessul la submeniuri. Design total diferit de Peugeot, bloc de climatizar­e clasic dar amplasat cam jos, frână de parcare electrică, sistem wireless pentru încărcarea telefonulu­i.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania