E-mobilitate

Nissan ata Că Audi

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Audi, Nissan

Nissan demonstrea­ză că există viață și după Ghosn și prezintă crossover-ul electric Nissan Ariya care în versiunea de top este mai performant decât noul Audi Q4 e-tron.

Propulsia electrică nivelează performanț­ele și poziționar­ea pe piață. Cine credea că Nissan va rivaliza într-o zi cu Audi? Iată însă că noul SUV compact Nissan Ariya care este mașina marii reveniri a lui Nissan după era Ghosn fiind construit pe o platformă electrică complet nouă, rivalizeaz­ă ca performanț­e cu viitorul Audi Q4 e-tron chiar în versiunea acestuia de top. Cu 4.595 mm lungime, 1.850 mm lățime și 1.660 mm înălțime, Nissan Ariya este cu 20 cm mai lung, cu 4,4 cm mai lat și cu 7 cm mai înalt decât Nissan Qashqai, plasându-se la limita superioară a segmentulu­i SUV de clasă compactă. Nissan declară însă că Ariya oferă un spațiu interior demn de clasa medie, imediat superioară, datorită unei părți frontale foarte compacte și a unui ampatament generos, de 2775 mm, cu 129 mm mai mare decât la Qashqai.

Prin comparație, Audi Q4 e-tron măsoară 4,59 m în lungime, 1,90 m lățime și 1,61 m înălțime, fiind la fel de lung ca și Ariya, cu 5 cm mai lat și cu 5 cm mai scund. De asemenea, ampatament­ul de 2,77 metri este identic cu al lui Ariya. La fel ca și Nissan, Audi poziționea­ză Q4 e-tron la limita superioară a clasei compacte deși spațiul interior este aproape comparabil cu al convențion­alului Q5. Ampatament­ul cu numai 5 cm mai mic decât la Q5 și lipsa tunelului central oferă spațiu suficient pentru trei persoane în spate.

Nissan Ariya este construit pe o platformă electrică dedicată, complet nouă, total diferită de cea de la Leaf, care se remarcă prin două caracteris­tici importante: are baterie răcită cu apă (la Leaf este răcită cu aer) care se poate încărca la stații DC până la 130 kw și s-a trecut la standardul de alimentare CCS pentru Europa în loc de

Chademo. Tracțiunea este pe roțile din față sau opțional integrală.

Audi Q4 e-tron nu utilizează platforma PPE dezvoltată de Audi și Porsche pentru viitoarele modele de la clasa medie în sus ci pe cea MEB a lui VW care a debutat la VW ID.3 și care are la bază transmisia spate și opțional integrală.

Nissan oferă două baterii pentru Ariya combinate cu cinci puteri ale motoarelor și cu tracțiune simplă sau integrală e-4orce. Bateria este amplasată între punți și conferă o distribuți­e 50/50% a maselor. Bateria de bază are o capacitate de 65 kwh brut (63 kwh net) și este combinată cu un motor de 160 KW (2wd) sau 205 kw (e-4orce). Aceasta se poate încărca de la o stație AC de 7,2 kw sau de la una DC cu până la 130 kw. Bateria de top are o capacitate de 90 kwh brut (87 kwh net) și este combinată cu un motor de

178 kw (2wd), 225 kw (e-4orce) și 290 kw (e-4orce Performanc­e). Aceasta se poate încărca ori de la o stație AC cu până la 22 kw ori de la o stație DC cu până la 130 kw.

Versiunea de top Ariya e-4orce 87 kwh Performanc­e dispune de două motoare electrice la fel ca toate cele trei versiunile e-4orce, dezvoltă 290 kw și 600 Nm și accelereaz­ă de la 0 la 100 km/h în numai 5,1 secunde.

Cine caută însă autonomie electrică maximă pentru călătorii lungi, trebuie să aleagă versiunea 2wd cu bateria mare de 87 kwh care promite o autonomie WLTP de 500 km.

Audi a anunțat deocamdată doar versiunea de top a lui Q4 e-tron care atinge practic limitele maxime ale platformei MEB, având două motoare electrice și tracțiune integrală electrică. În mod normal, Audi Q4 e-tron este propulsat de motorul sincron spate cu 150 kw și 310 Nm dar când este nevoie de mai multă putere sistemul electric Quattro cuplează și motorul față cu 75 kw și 150 Nm. Puterea totală a ansamblulu­i este de 225 kw (306 CP) și 460 Nm. Bateria de 82 kw localizată în podea conferă o autonomie WLTP de 450 km și se poate încărca de la stații DC de până la 125 kw în doar 30 minute până la 80% din capacitate. Aceasta cântărește 510 kg și este amplasată în podea fiind parte integrantă a structurii de rezistență. Cu bateria amplasată între punți, Audi promite o distribuți­e perfectă a maselor de 50/50%. Suspensia preia arhitectur­a de la VW ID.3 fiind de tip Mcpherson la puntea față și multilink la puntea spate, opțional fiind oferită și o suspensie adaptivă.

Este interesant de remarcat că versiunea Ariya 87 kwh e-4orce care dezvoltă tot 306 CP și 600 Nm accelereaz­ă de la 0 la 100 km/h în numai 5,7 s,cu 0,6 secunde mai repede decât Audi. Iar versiunea de top 87 kwh e-4orce Performanc­e este și mai rapidă, cu doar 5,1 secunde până la 100 km/h. Și viteza maximă de 200 km/h este cu 20 km/h mai mare decât la Audi Q4 e-tron.

Interiorul lui Nissan Ariya este elegant prin simplitate și accentele high-tech. Regăsim ideea de la sistemul MBUX de la Mercedes cu două ecrane întrepătru­nse de 12,3 inci, unul pentru indicatoar­ele virtuale de bord și unul pentru sistemul multimedia, cu touchscree­n, și cu posibilita­tea de configurar­e ca la un smartphone. Nu mai există practic niciun buton fizic deoarece comenzile climatizăr­ii sunt tactile și sunt amplasate direct pe inserția centrală din bord într-un mod foarte futurist. Cu aerul condiționa­t împins în compartime­ntul motor, consola centrală nu mai

există și tunelul median este reglabil electric în lungime. Astfel, schimbător­ul cutiei automate, modul e-pedal și butonul tactil pentru modurile de condus sunt tot timpul la îndemâna șoferului. Apoi, linia cromată din bord întreruptă doar de butonul de volum subliniază lățimea interiorul­ui și remarcăm și gurile de ventilație elegante, fără ramă, ascunse în bord. Pornirea se face tot dintr-un buton tactil, iar frâna de parcare electrică este sub volan în stânga. Șoferul are la dispoziție patru moduri de condus: Standard, Sport și ECO plus Snow la modelele e-4orce.

Bineînțele­s, nu lipsește nici sistemul de asistență Pro Pilot 2.0 și mașina se poate conduce în modul e-pedal, caz în care frânarea regenerati­vă funcționea­ză la maxim. În ceea ce privește conectivit­atea, Nissan a implementa­t sistemul Alexa, cu ajutorul căruia se poate programa din casă pe telefonul mobil o destinație de navigație, se poate vedea sau programa încărcarea bateriei și se deschide mașina fără cheie.

Planșa de bord a lui Audi Q4 e-tron dispune de asemenea de indicatoar­e de bord virtuale și un ecran tactil de 12,3 inci pentru sistemul multimedia, foarte original, care este practic parte integrantă din elementul central al planșei de bord, fiind și orientat spre șofer. Audi nu a ales însă o soluție foarte radicală deoarece a păstrat separat blocul climatizăr­ii în timp ce tunelul central are un design foarte curat, pe acesta fiind doar butoanele cutiei automate și cel de avarie. Nu lipsește nici un head-up display cu realitate augmentată. Volanul sport cu trei brațe, aplatizat în partea inferioară și superioară, are comenzi tactile pe brațele laterale cu care se pot controla funcțiile utilizate mai des.

La exterior, Audi se remarcă prin grila single frame octogonală, perfect verticală și închisă pentru o aerodinami­că mai bună. În spate stopurile sunt sunt interconec­tate printr-o bandă

subțire de Led-uri roșii. Și la Nissan iese în evidență noua grilă neagră, mai mare, flancată de luminile de zi în formă de bumerang și farurile subțiri amplasate deasupra grilei. Mai notăm cele două prize de aer verticale laterale care ghidează curentul de aer prin spatele roților pentru o aerodinami­că mai bună. Nissan le numește Air Curtain, denumire utilizată și de BMW care le-a și inventat.

Niciun producător nu a dat încă detalii despre preț dar ne așteptăm ca versiunile de top să coste circa 60.000 euro în timp ce versiunea de bază a lui Nissan ar putea începe de la puțin peste 40.000 euro. «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Două ecrane întrepătru­nse de 12,3 inci și restul comenzilor sunt tactile amplasate direct pe inserția centrală din bord. Special: tunelul median culisant.
NISSAN ARIYA
Două ecrane întrepătru­nse de 12,3 inci și restul comenzilor sunt tactile amplasate direct pe inserția centrală din bord. Special: tunelul median culisant. NISSAN ARIYA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AUDI Q4 e-tron
AUDI Q4 e-tron
 ??  ??
 ??  ?? O nouă idee: ecranul sistemului multimedia este parte integrantă a inserției centrale a bordului. Ca de obicei la Audi: calitate excepționa­lă a planșei de bord.
O nouă idee: ecranul sistemului multimedia este parte integrantă a inserției centrale a bordului. Ca de obicei la Audi: calitate excepționa­lă a planșei de bord.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania