E-mobilitate

BMW intră pe teritoriul Suv-urilor electrice

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: BMW

BMW a adăugat oficial în gamă un SUV full-electric. Numit BMW ix3, noul model folosește o baterie de 80 kwh și un motor electric de 286 CP amplasat pe puntea spate.

După o lungă campanie de teasing, noul SUV electric BMW ix3 a fost prezentat oficial în cadrul unui eveniment online. Este primul model bavarez ce va fi produs pentru export în China, la uzina BMW din Shenyang.

Modelul electric este bazat pe modelul X3, SUV-UL german având acum o gamă completă de soluții de propulsie: benzină, diesel, plug-in hybrid și full-electric.

Modelul BMW ix3 folosește a cincea generație a tehnologie­i BMW edrive. Energia este stocată într-o baterie cu densitate mare de 80 kwh (net 74 kwh) ce va oferi o autonomie de 460 km, măsurată conform standardul­ui WLTP.

În ceea ce privește consumul de energie electrică, BMW anunță un consum oficial de 19,5-18,5 kwh/100 km, măsurat în standard WLTP. Încărcarea bateriei se poate face inclusiv la stații de putere mare de 150 kw, unde ix3 are nevoie de 34 minute pentru a atinge 80% din capacitate­a bateriei. La o stație de 50 kw, modelul are nevoie de 1 oră și 42 minute pentru o încărcare de la 0 la 80%. La stațiile de încărcare cu curent alternativ, ix3 se poate încărca cu maxim 11 kw.

Puterea este asigurată de un motor electric cu oferă 210 kw (286 CP) și un cuplu maxim de 400 Nm. Pentru a accelera de la 0 la 100 km/oră, noul BMW ix3 are nevoie de 6.8 secunde, iar viteza maximă a fost limitată electronic la 180 km/oră. Sistemul permite recuperare­a energiei electrice prin decelerare, nivelul recuperări­i putând fi setat de către cel de la volan. Sunt disponibil­e trei trepte de recuperare. Pentru o recuperare eficientă, sistemul folosește informații de la sistemul de navigație și din acțiunile celui de la volan.

Pentru confortul pasagerilo­r, noul BMW ix3 folosește o suspensie adaptivă disponibil­ă ca echipare standard. Pentru a își

face simțită prezența pentru pietoni, noul BMW ix3 folosește un sunet special dezvoltat împreună cu inginerul de sunet Renzo Vitale și celebrul compozitor Hans Zimmer.

BMW ix3 dispune de mai multe inovații BMW care vor fi disponibil­e și pe următoarel­e automobile electrice (BMW i4, BMW i Next) – de la jante aero ușoare de 19 inch care combină o structură de aliaj cu elemente de plastic, la trenul de rulare și bateria de generația a 5-a. BMW ix3 are și o latură practică, volumul de încărcare al portbagaju­lui fiind de 510 litri, iar prin rabatarea banchetei se poate ajunge la 1.560 litri.

Noul model electric BMW ix3 va fi disponibil pentru precomenzi la un preț de pornire de 67.592 euro cu TVA. Precomenzi­le încep cu luna septembrie, iar primele livrări pentru România vor avea loc în primul trimestru al anului viitor. Prețul nu ia în calcul programele Rabla și Rabla Plus. Noul model vine cu două nivele de echipare: Inspiring,

oferit standard, și Impressive, ca nivel superior, disponibil contra cost.

Noul BMW ix3 va concura direct cu Mercedes-benz EQC. Principala diferență dintre cele două Suv-uri electrice este faptul că BMW folosește un singur motor electric amplasat pe puntea spate, iar Mercedes are două motoare, câte unul pentru fiecare punte. Comparând cifrele oficiale rezultă că BMW ix3 este mai economic. Autonomia oficială este de 460 km pentru BMW față de 370-400 km pentru Mercedes-benz EQC. Consumul de energie pentru ix3 este de 18,5-19,5 kwh/100 km pentru BMW față de 20,5-23,2 kwh/100 km pentru Mercedes.

Bateria folosită de BMW pentru ix3 are o capacitate de 80 kwh (74 kwh net), iar Mercedes-benz are o baterie mai mare de 93 kwh (80 kwh net). În ceea ce privește masa la gol, BMW-UL electric este mai ușor având 2.260 kg în timp ce Mercedes-benz EQC este mai greu cu 235 kg. «

 ??  ?? Motorul electric este amplasat pe puntea spate și oferă 286 CP.
Motorul electric este amplasat pe puntea spate și oferă 286 CP.
 ??  ??
 ??  ?? Noul BMW ix3 se alătură modelului i3 în gama de modele electrice produse de constructo­rul bavarez.
Noul BMW ix3 se alătură modelului i3 în gama de modele electrice produse de constructo­rul bavarez.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Interiorul noului SUV electric este similar cu cel al modelului X3 cu motor termic.
Interiorul noului SUV electric este similar cu cel al modelului X3 cu motor termic.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania