E-mobilitate

Cei doi muschetari

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Adrian Cobzașu

Vă mai aduceți aminte de celebra semifinală Franța-germania de la Mondialul din 1982? Deși a avut 3-1 în prelungiri, Franța tot nu a reușit să învingă Germania. Cam așa e și prin industria auto. Germanii i-au învins pe francezi aproape în toate comparativ­ele în care i-au prins. Iată însă că era electrică este pe cale să schimbe această tradiție pentru că pur și simplu germanii nu au cu ce concura în segmentul clasei mici de modele electrice (VW e-up, Skoda Citigo e iv și Seat Mii electric sunt modele de clasă mini, iar BMW i3 costă o avere).

Francezii au dat startul în acest segment încă din 2013, Renault ZOE fiind unul din pionieri. De altfel, cu 209.294 unități vândute până la finalul lui iunie 2020, ZOE este de departe cel mai vândut model electric din Europa. Anul trecut, ZOE a primit un facelift, ocazie cu care a fost echipat atât cu o baterie mai mare, de 52 kwh față de 41 kwh, cât și cu un motor mai puternic, de 136 CP. Noua versiune coexistă și cu bateria mai mică de 41 kwh combinată cu motorul mai mic, de 109 CP. Lui ZOE, grupul PSA îi opune două modele: noile Peugeot e-208 și Opel Corsa-e.

Caroserie și interior

ZOE utilizează platforma vechiului Clio, cele două modele având același ampatament și aproape aceleași dimensiuni cu singura diferență că ZOE este mai înalt cu 114 mm decât fostul Clio. Caroseria lui ZOE este însă complet diferită de a lui Clio, având baza parbrizulu­i mult împinsă spre înainte. În schimb, interiorul este similar cu al noului Clio.

În segmentul mașinilor electrice de clasă mică, francezii le-au luat fața germanilor. Este unul din puține cazuri în care Franța are supremația în fața Germaniei. Am vrut să vedem care dintre cei doi muschetari, complet noul Peugeot e-208 sau Renault ZOE ZE 50 cu facelift și bateria mai mare este mai bun. Test comparativ între cele două modele care dezvoltă exact aceeași putere, 136 CP.

Peugeot are altă abordare. e-208 arată ca orice alt 208, diesel sau pe benzină. La Peugeot politica se bazează pe sloganul „Power of Choice”: o mașină electrică nu trebuie să arate ca o navă spațială ci ca o mașină normală. Însă astăzi, normal la Peugeot înseamnă extravagan­t pentru că indiferent de tipul de propulsie, Peugeot 208 este o mașină care atrage privirile ca un magnet. Banda neagră care unește stopurile gheară de leu și silueta joasă și compactă ne duc cu gândul la faimosul 205 GTI, iar protecțiil­e la aripi și acoperișul vopsite în culoare diferită de a caroseriei conferă o notă de eleganță. Și în față luminile de zi în formă de falangă și farurile cu același motiv de gheară de leu completeaz­ă o imagine sportive coerentă.

Prin comparație, cu silueta sa înaltă și clasică, Renault ZOE nu atrage printr-un design ieșit din comun dar punctează mult pe partea de funcțional­itate. Mult loc nu oferă niciuna în spate, dar măsurători­le arată un mic avantaj pentru e-208 la spațiul la cap și la genunchi în spate. Apoi, e-208 are o banchetă mult mai bine profilată însă aceasta este plasată destul de jos și pasagerii stau cu genunchii în aer. Din acest motiv pasagerii stau mai bine în ZOE care oferă și un acces ceva mai bun în spate. Și în față, Peugeot oferă scaune mult mai bine configurat­e și mai elegante cu o combinație superbă piele/alcantara în timp ce tapițeria de piele Riviera neagră de la ZOE arată destul de comun și scaunele sunt insuficien­t configurat­e chiar dacă vorbim de o vrsiune de top. În plus, în ZOE se stă neobișnuit de sus pentru un hatch, aproape ca în SUV-UL Peugeot e-2008.

continuare

 ??  ?? Motor față, tracțiune față. ZOE arată ca un mic minivan cu înălțimea sa de 1.562 mm apropiată de a unui SUV mic.
Motor față, tracțiune față. ZOE arată ca un mic minivan cu înălțimea sa de 1.562 mm apropiată de a unui SUV mic.
 ??  ?? Power of Choice: aceeași caroserie pentru trei propulsii diferite. Dar în oricare dintre variante designul lui 208 este mai atrăgător decât al lui ZOE.
Power of Choice: aceeași caroserie pentru trei propulsii diferite. Dar în oricare dintre variante designul lui 208 este mai atrăgător decât al lui ZOE.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania