E-mobilitate

PEUGEOT e-208 GT

-

• Putere: 136 CP

• Consum: 13,7 kwh/100 km

• Preț: 35.347 euro

În schimb, e-208 are un portbagaj destul de mic: doar 247 litri reali față de 334 litri la ZOE. Și la ambele prin rabatarea banchetei se creează un prag nepractic la încărcare. Planșa de bord a lui e-208 este la fel de spectaculo­asă ca și desenul caroseriei: indicatoar­e de bord 3D, sistem multimedia cu ecran extralat de 10 inci, comenzi tactile pentru submeniuri­le din sistemul multimedia. Șoferul poate alege șapte moduri de afișaj: Minim, Personal 1, Personal 2, Energie, Cadrane, Conducere, Navigație. În plus, volanul de diametru mic aplatizat în zona inferioară te invită parcă la pilotaj. Conceptul i-cockpit e spectaculo­s dar pentru șoferii înalți volanul e poziționat cam jos. Apreciem și prezența butonului rotativ pentru volumul instalație­i audio, dar nu ne-a plăcut că unele comenzi de la climă sunt accesibile doar de pe ecranul multimedia și procesorul sistemului multimedia se gândește uneori cam mult.

Renault ZOE are o ergonomie clasică cu butoane tradiționa­le pentru climă, butoane tip claviatură ca la e-208 ușor de acționat, dar fizice nu tactile, indicatoar­e de bord clasice și un buton de volum cu + și – destul de enervant. Sistemul multimedia cu ecran portret de 9,3 inci costă extra 500 euro chiar și la echiparea de top Intens (în acest preț vine și sistemul audio Bose cu subwoofer în portbagaj) pe când la Peugeot sistemul multimedia de top este standard la echiparea de vârf GT.

Plasticul moale domină planșa de bord la ambele modele dar la Renault fețele de uși arată ceva mai elegant decât la Peugeot.

Dinamică și confort

Aceeași putere, 136 CP, dar baterie ușor mai mare la ZOE: 52 kwh față de 46 kwh la e-208. Așa se explică și faptul că e-208 este mai ușor cu circa 50 kg. Diferența e mică și nu explică decalajul mare de performanț­e dinamice în favoarea lui e-208. e-208 accelereaz­ă

ZOE cu 1,4 secunde mai repede până la 100 km/h, este mai agil, are o direcție mai scurtă și un comportame­nt mai sportiv. Mai scund și cu un centru de greutate mai coborât dar și puțin mai ușor, e-208 este sportivul în această comparație. Se înclină mai puțin în viraje și este mai precis pe traiectori­e chiar dacă la ambele mașini se simte inerția masei în virajele rapide.

Peugeot e-208 vine și cu trei moduri de condus pentru motor: Eco, care este implicit la pornire, Normal și Sport. În special pe modul Sport răspunsul este net superior lui ZOE și e-208 este mult mai vioi decât rivalul său francez. ZOE nu are moduri de rulare dar chiar și atunci când apeși mai hotărât pedala de accelerați­e nu prea își arată puterea. Cei 136 CP sunt ținuți în frâu, poate chiar mai mult decât ar trebui și puterea nu se simte la drum.

În ceea ce privește confortul, cu jantele de 16 inci și suspensia permisivă, ZOE oferă cel mai bun confort la rulare dar surprinzăt­or, deși are un caracter sportiv, și e-208 amortizeaz­ă foarte bine denivelări­le scurte chiar și cu jantele de 17 inci de pe modelul de test. La Renault se aude un sunet ca de troleibuz la viteze mici și un țiuit la viteze mai mari în timp ce e-208 este mai silențios. Însă vorbim de două mașini electrice și nivelul de zgomot este oricum mai scăzut la ambele decât la o mașină cu motor convențion­al.

Autonomie și încărcare

Cu acest capitol ar fi trebuit să începem pentru că este cel mai important la o mașină electrică. Aici Renault are câteva avantaje. ZOE se încarcă la prize AC cu până la 22 kw prin conector Type 2, având cea mai mare viteză de încărcare la AC dintre toate modelele mici și compacte. În trei ore bateria este încărcată complet. Este un avantaj important mai ales în țări cu rețea de stații în dezvoltare unde nu există la tot pasul stații DC de mare putere între 50 și 150 kw. La stațiile DC, ZOE se încarcă cu maxim 50 kw

prin conector CCS caz în care timpul de încărcare este de 56 minute de la 20 la 80%. Numai că priza de încărcare CCS costă extra 750 euro! Ouch!

Peugeot se încarcă la prize AC de curent trifazat cu 11 kw în 5 ore și 15 minute și la prize AC monofazate cu 7,4 kw în 8 ore. La prize DC de mare putere se poate încărca cu până la 100 kw, dublu față de Renault însă acesta e un avantaj în Norvegia dar nu în România unde aproape toate stațiile DC au 50 kw (excepție cea de 150 kw de la Târgu Mureș). Nu știm cât de repede se încarcă la stații de 100 kw dar la 50 kw ai nevoie de sub o oră pentru o încărcare completă.

Având un consum relativ apropiat, diferențel­e de autonomie sunt date de diferența de capacitate a bateriei. ZOE are un ușor avantaj cu bateria de 55 kwh brut (52 kwh net) în timp ce e-208 are o baterie puțin mai mică de 50 kwh (46 kwh net). În oraș, consumul a fost identic,

de 13,8 kwh, ceea ce corespunde unei autonomii de 378 km la Renault și de 333 km la Peugeot. La drum întins consumul crește ușor fiind de 14,7 kwh/100 km la Renault și de 14,5 kwh/100 km la Peugeot. Pe autostradă unde contează suprafața frontală, e-208 este puțin mai economic cu 17 kwh/100 km în timp ce Renault ajunge la 18 kwh/100 km.

Costuri

Cele două modele au fost în echipările de top, Intens la Renault și GT la Peugeot. ZOE ZE 50 începe la un preț mai mic, de 33.250 euro, dar tapițeria de piele costă 1.000 euro, priza CCS încă 750 euro și sistemul de navigație de top cu ecran de 9,3 inci și sistem audio Bose încă 500 euro. Cu vopseaua metalizată ajungem la 36.250 euro. Peugeot e-208 în versiunea de top GT pleacă de la un preț mai mare, de 35.347 euro dar nu mai trebuie să plătești nici priza de încărcare CCS și vine standard cu sistemul multimedia de top cu ecran de 10 inci și cu indicatoar­ele de bord digitale.

De asemenea, tapițeria piele/alcantara și scaunele încălzite sunt tot standard. În plus, e-208 are un pachet de sisteme de asistență mai complet cu asistent de unghi mort și pilot automat adaptiv. Doar vopseaua metalizată și plafonul în altă culoare costă extra și astfel, e-208 iese la final mai ieftin cu 500 euro. »

 ??  ?? 208
208
 ??  ??
 ??  ?? Scaune superbe, excelent configurat­e, și o tapițerie Alcantara cu piele demnă de segmentele premium. Indicatoar­e de bord 3D și sistem multimedia de top cu ecran de 10 inci standard. Schimbător futurist ca la 3008.
Loc mediu în spate, banchetă excelent profilată dar plasată prea jos.
Scaune superbe, excelent configurat­e, și o tapițerie Alcantara cu piele demnă de segmentele premium. Indicatoar­e de bord 3D și sistem multimedia de top cu ecran de 10 inci standard. Schimbător futurist ca la 3008. Loc mediu în spate, banchetă excelent profilată dar plasată prea jos.
 ??  ?? Incisiv, agil și plăcut la condus. Deși are jante mari de 17 inci, confortul la rulare este foarte bun.
Incisiv, agil și plăcut la condus. Deși are jante mari de 17 inci, confortul la rulare este foarte bun.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Confortabi­l la drum dar nu își arată cei 136 CP la drum. Priza de încărcare e în sigla din grilă.
Confortabi­l la drum dar nu își arată cei 136 CP la drum. Priza de încărcare e în sigla din grilă.
 ??  ??
 ??  ?? Clasic: butoane fizice tip claviatură, comenzi climatizar­e rotative. Scmbător fără buton P dar cu funcție Auto Hold la frâna de parcare electrică. Sistemul multimedia cu ecranul portret de 9,3 inci costă extra. Loc mediu în clase și banchetă profilată prea puțin. Poziție de condus prea înaltă și scaune insuficien­t configurat­e.
Clasic: butoane fizice tip claviatură, comenzi climatizar­e rotative. Scmbător fără buton P dar cu funcție Auto Hold la frâna de parcare electrică. Sistemul multimedia cu ecranul portret de 9,3 inci costă extra. Loc mediu în clase și banchetă profilată prea puțin. Poziție de condus prea înaltă și scaune insuficien­t configurat­e.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Doi rivali perfecți: același gabarit, aceeași putere dar Peugeot este net mai rapid.
Doi rivali perfecți: același gabarit, aceeași putere dar Peugeot este net mai rapid.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania