E-mobilitate

Citroën C4 reinventat în crossover electric

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: Citroën

Citroën a prezentat oficial noua generație a modelului compact C4, care pentru prima dată va dispune și de o versiune complet electrică ë-c4.

Modelul compact din gama constructo­rul francez Citroën a fost lansat inițial în anul 2004, fiind înlocuitor­ul clasicului model Citroën Xsara. Cu linii flude și un interior futurist ce folosea un display digital amplasat central pe post de planșă de bord, C4 avea să rămână în fabricație până în 2010, fiind popular în special în țara sa de baștină. Mai mult, C4 avea să aducă volanul cu parte centrală fixă, o inovație Citroën care a rezistat însă doar câțiva ani. Prima generație Citroën C4 a putut fi comandată în versiune hatchback cu trei sau cinci portiere, iar apoi a fost dezvoltată inclusiv o variantă sedan.

În 2010 avea să fie lansată a doua generație a modelului compact, de data aceasta cu un design ceva mai conservato­r, iar multe dintre elementele inovatoare specifice mărcii din Franța fiind eliminate pentru un interior cu un aer mult mai clasic. Rămas în fabricație până în 2018, Citroën C4 avea să fie retras din oferta de pe anumite piețe, unde modelul C4 Cactus s-a dovedit a fi mai popular în segmentul compact. Acest lucru a fost valabil și pe piața din România.

Noul Citroën C4 se prezintă cu o alură complet nouă și o siluetă de SUV Coupé. Proaspăt

lansatul model C4 și ë-c4 înlocuieșt­e actualul C4 Cactus, dar și vechiul hatchback C4 care a ieșit din fabricație în 2018.

Noul model Citroën C4 este dezvoltat pe platforma CMP, aceeași platformă fiind folosită pentru modele ca Peugeot 208, Peugeot 2008, Opel Corsa sau DS3 Crossback. Cu o lungime de 4.630 mm, o lățime de 1.800 mm și o înălțime de 1.525 mm, noul Citroën C4 este mai degrabă un crossover compact. Garda la sol este de 156 mm. Deși platforma folosită a dat naștere până acum unor modele de clasă mică, Citroën creează un model compact cu linii de crossover coupé.

Modelul are un design exterior cu o serie de elemente îndrăznețe, linii moderne și o siluetă plonjată, linia

lunetei aducând aminte de Suv-urile coupé. Volumul portbagaju­lui este de 380 litri, iar dacă rabatăm bancheta, volumul de încărcare crește la 1.250 litri. Noul Citroën ë-c4 preia o serie de elemente de design de la modelul C4 Cactus și C5 Aircross, dar păstrează o atitudine sportivă. Nu mai puțin de 31 de combinații de culori vor fi disponibil­e pentru caroserie.

La interior, noul C4 primește un display digital de 10 inci ce înlocuieșt­e planșa de bord clasică. Sistemul multimedia permite standardel­e Apple Car Play și Android Auto, iar telefonul mobil poate fi încărcat wireless. Constructo­rul francez propune încă de la lansare modelul ë-c4 cu motor electric de 136 CP și 260 Nm. Modelul poate accelera de la 0 la 100 km/oră în 9,7 secunde, iar viteza maximă este de 150 km/h. Energia electrică este furnizată de o baterie de 50 kwh. Autonomia oficială este de 350 km, conform standardul­ui WLTP. Sistemul permite încărcarea la stații rapide de 100 kw, unde bateria poate atinge 80% în doar 30 minute.

Citroën ë-c4 se va alătura familiei de modele electrific­ate propuse deja de marca franceză: C5 Aircross Hybrid, Ami, e-jumpy și e-space Tourer.

Citroën pune accent pe confort, noul model folosind suspensie cu amortizare hidraulică progresivă și scaune Advanced Comfort. Cu noul model C4, Citroën va concura cu modele compacte crossover ca Kia Xceed sau Mazda CX30, dar și cu modele electrice din clasa compactă ca Hyundai Ioniq electric sau Volkswagen ID.3.

Citroën se așteaptă ca din totalul vânzărilor noului model C4, între 8 și 10% să fie versiunea electrică ë-c4. Procentul poată să crească, însă, până la 20% în funcție de piață. «

 ??  ??
 ??  ?? Citroen ë-c4 folosește o baterie de 50 kwh și un motor electric de 136 CP.
Citroen ë-c4 folosește o baterie de 50 kwh și un motor electric de 136 CP.
 ??  ?? Ca de obicei, Citroën a ales un design îndrăzneț pentru noul C4.
Ca de obicei, Citroën a ales un design îndrăzneț pentru noul C4.
 ??  ?? Noua generație Citroën C4 are o linie sportivă de SUV Coupé și versiune electrică.
Noua generație Citroën C4 are o linie sportivă de SUV Coupé și versiune electrică.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania