E-mobilitate

Atletul perfect

- Text: Dragoș Băltățeanu; Foto: Ciprian Mihai

Porsche Taycan Turbo este unul dintre cele mai performant­e automobile electrice din acest moment. Cu 680 CP și 850 Nm, Taycan Turbo este un exemplu la toate capitolele pentru un automobil electric premium.

Denumirea Turbo atașată numelui unui automobil electric poate stârni confuzie. Nu, nu există sistem turbo sub capota modelului Taycan, Porsche preferând această denumire de dragul istoriei.

În gama de modele Taycan există versiunile 4S, Turbo și Turbo S. Denumirile sunt împrumutat­e de la celelalte modele Porsche și au mai degrabă rolul de a stabili nivelul de echipare și putere și nu fac referire la sisteme de supraalime­ntare. Pentru că Taycan Turbo folosește două motoare electrice cu o putere combinată de 680 CP, ceea ce fac din modelul german o rachetă electrică ce poate atinge 100 km/h în 3,2 secunde, iar viteza maximă ce poate fi atinsă este de 260 km/h.

Dovada că Porsche Taycan face bine ce face este faptul că în luna august 2020 a devenit cel mai bine vândut model din portofoliu­l constructo­rului german pe piața europeană devansând modele cu tradiție ca 911 sau Cayenne. Mulți dintre clienții mărcii din Stuttgart au început să se reorientez­e către un model electric, iar Taycan nu a pierdut nimic din spiritul Porsche. După ce am avut un prim contact cu modelul Porsche Taycan 4S, am putut experiment­a versiunea Taycan Turbo timp de o zi în cadrul turului Electric România. Am putut conduce noul model electric atât pe drumuri virajate de munte, cât și pe drumuri naționale sau în mediu urban.

Taycan este spectaculo­s. În apariție, design și postură, designerii germani au reușit să creeze un automobil cu patru portiere ce atrage mai multe priviri ca Panamera. Aripile evazate, jantele spectaculo­ase și partea posterioar­ă cu proporții perfecte fac din Taycan Turbo o priveliște spectaculo­asă indiferent că te afli la volan sau privești mașina cum trece pe lângă tine.

La volan, simți că te-ai urcat într-o nouă generație de modele Porsche. Cu o planșă de bord complet digitală afișată pe un display de sticlă curbat, Taycan emană calitate prin toți porii. În cazul exemplarul­ui Turbo, tapițeria roșie adaugă un plus de spectaculo­zitate unui interior aproape perfect. Poate nu există atât spațiu cât ai spera, dar nimeni nu se va plânge de asta după ce ne așezăm la drum.

Porsche Taycan Turbo poate rula absolut normal, în liniște completă, sau însoțit de sunetul sport al unei

mașini din viitor (sunet ce poate fi dezactivat din meniu). Cu o direcție grea și precisă, știi din primul moment că ai de-a face cu un Porsche adevărat. Iar dacă schimbăm modul de condus în Sport sau Sport Plus, Taycan Turbo se transformă într-o rachetă silențioas­ă ce poate fi lansată cu o simplă apăsare a accelerați­ei. Spatele se așează, iar cutia de viteze cu două trepte își face imediat datoria, accelerați­a fiind fulminantă, doar 3,2 secunde până la prima sută de kilometri pe oră. Taycan Turbo este una dintre puținele automobile care îți lasă un gol în stomac la o accelerați­e puternică.

Dar nu aici este cea mai mare calitate a acestui automobil. Modul în care stă pe viraje, perfect echilibrat, este cel mai mai mare atu. Este o mașină care te face să zâmbești indiferent de drum. Iar atunci când este condus într-un ritm normal, Taycan Turbo impresione­ază și prin eficiență. Un consum mediu de 18 kwh/100 km este realizabil, deși consumul mediu oficial anunțat este de 26 kwh/100 km. Cele două motoare electrice sunt alimentate de o baterie de 93,4 kwh (83,7 kwh capacitate netă) ceea ce îi oferă o autonomie oficială de 450 km.

Exemplarul de test a venit echipat cu jantele de 21 inci Mission E Design inspirate direct din cele văzute pe conceptul Misson E, ce anunța modelul Taycan.

Prețurile pentru Porsche Taycan încep de la 110.625 euro pentru versiunea 4S ce folosește o baterie mai mică de 79,2 kwh și are o putere de 530 CP. Versiunea Taycan Turbo are un preț de pornire de 157.318 euro, iar modelul de test costă 189.376 euro cu TVA inclus. «

 ??  ??
 ??  ?? Porsche Taycan Turbo iese în evidență prin detaliile sportive și jantele de 21 inci cu design Mission E.
Porsche Taycan Turbo iese în evidență prin detaliile sportive și jantele de 21 inci cu design Mission E.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Taycan Turbo folosește două motoare electrice cu o putere combinată de
680 CP, ceea ce fac din modelul german o rachetă electrică ce poate atinge 100 km/h în 3,2 secunde.
Taycan Turbo folosește două motoare electrice cu o putere combinată de 680 CP, ceea ce fac din modelul german o rachetă electrică ce poate atinge 100 km/h în 3,2 secunde.
 ??  ??
 ??  ?? Taycan folosește patru ecrane digitale la interior, inclusiv un ecran dedicat pasagerulu­i din dreapta.
Taycan folosește patru ecrane digitale la interior, inclusiv un ecran dedicat pasagerulu­i din dreapta.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania