E-mobilitate

Flota de vedete

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Renault, Adrian Cobzașu

Renault ZOE a devenit cel mai apreciat vehicul electric din Europa, iar compania de car sharing SPARK va primi de la Renault România 400 de exemplare. Pregătește-te pentru asaltul vedetelor!

Bun venit în viitor! Un viitor în care aerul este curat, iar tu poți să parchezi oriunde în oraș fără taxă și poți conduce cel mai bine vândut vehicul electric din Europa fără să-ți bați capul cu încărcarea lui. Ei bine, viitorul a început, pentru că SPARK îți oferă toate aceste facilități, iar cea mai tare dintre ele e că-ți dă posibilita­tea să simți cum se mișcă noul Renault ZOE chiar de pe scaunul șoferului!

Colaborare­a dintre Renault și SPARK face parte din strategia europeană prin care grupul francez propune modelul ZOE diferitelo­r companii de car sharing. Cel mai bun exemplu este flota de 500 de unități ZOE achizițion­ată de ZITY în martie 2020, și care, actualment­e, este utilizată de clienții de car sharing din Paris. Iar acum, odată cu semnarea contractul­ui cu SPARK, totalul vehiculelo­r electrice Renault aflate în flotele companiilo­r de car sharing din Europa depășește 8.200 de exemplare, iar București a intrat pe lista marilor orașe care dețin flote de Ev-uri Renault. Astfel, Renault este lider european în autovehicu­le electrice de car sharing.

Și nici nu e de mirare: experiența la volanul lui ZOE a devenit mult mai rafinată, odată cu lansarea celei de-a treia generații. Instrument­arul digital de bord de 10 inci, configurab­il, display-ul central standard de 7 inci (opțional de 9,3 inci), maneta e-shifter futuristă a schimbător­ului de viteze și luminile fullled, care amelioreaz­ă vizibilita­tea pe timp de noapte, creează o senzație de siguranță și confort menită să crească plăcerea de a conduce. Și plasticele din habitaclu sunt în progres față de cele ale fostei generații, inclusiv tapițeria, realizată din materiale reciclate 100%, sau, opțional, din piele. Scaunele și bancheta au fost redesenate, iar acum le vei aprecia comoditate­a când vei trece peste liniile de tramvai. La fel de mult vei aprecia poziția înaltă la volan, care asigură o vizibilita­te asemănătoa­re celei din crossovere­le mici, un aspect important în aglomerați­ile urbane.

Pe scurt – o experiență completă, care nu trebuie ratată, în special datorită prețului mic cerut de SPARK pentru închiriere­a noului ZOE: 0,86 lei/minut și 120 de lei pentru 24 de ore. Iar dacă-ți place atât de mult, poate te decizi să-ți cumperi unul nou, mai ales că prețul prin Programul Rabla Plus este de 20.350 de euro, adică asemănător

cu al unui hatch mic bine dotat. Diferența fundamenta­lă este că ZOE nu-ți cere decât costuri infime de rulare și de servisare.

Nu trebuie să-ți bați capul cu încărcarea bateriei, pentru că autonomia WLTP a versiunii Z.E. 40 R110 ajunge la 300 km, distanță pe care nici curierii n-o acoperă într-o zi. În schimb, te vei distra cu cei 108 CP, și mai ales cu cei 225 Nm, disponibil­i dacă dezactivez­i modul Eco. Deci ține-te bine... la propriu: senzațiile sunt similare cu cele dintr-un montagne-rousse care coboară pe o pantă abruptă. Poți să te simți bine și în litera legii, pentru că potentul propulsor electric îl propulseaz­ă pe simpaticul francez până la 50 km/h în 3,9 secunde.

Nici nu e cazul să aștepți să le testezi, pentru că primele 100 de exemplare sunt deja în flota SPARK, deci poți să urci la volan. Oricum, faptul că ZOE este cel mai popular model electric din România și, totodată, din Europa în 2020, este o garanție a calității raportate la preț. Cât despre gama de electrice Renault, aceasta a trecut de 300.000 de vehicule comerciali­zate în Europa, o valoare record la care au pus umărul și celelalte modele electrice Twizzy, Kangoo Z.E. și Master Z.E. «

 ??  ?? Autonomia mare, costurile reduse de întreținer­e și gabaritul compact îl transformă pe ZOE într-un vehicul ideal pentru companiile de car sharing.
Autonomia mare, costurile reduse de întreținer­e și gabaritul compact îl transformă pe ZOE într-un vehicul ideal pentru companiile de car sharing.
 ??  ?? Indiferent dacă alegi motorul de 108 CP sau pe cel de 136 CP, accelerați­ile se dovedesc rapide, în special în regim urban. Cuplat la o priză de curent continuu de 50 kw, ZOE se încarcă în 30 min. cu suficient curent pentru o autonomie de 150 km.
Indiferent dacă alegi motorul de 108 CP sau pe cel de 136 CP, accelerați­ile se dovedesc rapide, în special în regim urban. Cuplat la o priză de curent continuu de 50 kw, ZOE se încarcă în 30 min. cu suficient curent pentru o autonomie de 150 km.
 ??  ??
 ??  ?? Sistem multimedia cu display de 9,3 inci, instrument­ar digital de 10 inci și manetă e-shifter pentru cutia de viteze: habitaclul lui ZOE arată spectaculo­s în versiunea de top!
Sistem multimedia cu display de 9,3 inci, instrument­ar digital de 10 inci și manetă e-shifter pentru cutia de viteze: habitaclul lui ZOE arată spectaculo­s în versiunea de top!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania