E-mobilitate

Inimă mare

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Adrian Cobzașu

Volvo completeaz­ă gama de modele Plug-in Hybrid cu XC40 Recharge. Pentru prima oară în combinație apare un motor cu trei cilindri și un motor electric care antrenează împreună puntea față. Primul test în România.

Management­ul lui Volvo este perfect adaptat acestor timpuri. Suedezii au acum cel puțin un model Plug-in Hybrid în fiecare gamă. Toate modelele construite pe platforma SPA, de la S60, XC60, V60 și până la XC90,S90, V90 au deja cel puțin o versiune Plug-in Hybrid fie că vorbim de T6 cu 340 CP sau T8 cu 390 CP. Toate au ca punct comun un motor turbo de 2 litri care antrenează puntea față prin intermediu­l unei cutii automate clasice cu 8 trepte, un motor electric la puntea spate și o baterie în formă de T amplasată inteligent în tunelul median. Astfel, XC90 e singurul SUV de lux Plug-in Hybrid cu 7 locuri.

Ultima verigă lipsă era o versiune Plug-in Hybrid pentru gama XC40. Cum aceasta este construită pe platforma compactă CMA, Volvo a trebuit să dezvolte un sistem Plug-in Hybrid adaptat pentru această platformă. Suedezii au optat pentru un motor în trei cilindri de 1,5 litri și 180 CP combinat cu un motor electric de 82 CP amplasat între motorul termic și noua cutie automată cu dublu ambreiaj și 7 trepte, prima de acest fel la Volvo.

Puterea maximă este de 262 CP. În viitorul apropiat va exista și o versiune puțin mai ieftină, cu motorul termic de 1,5 litri și 129 CP de la T2 combinat cu același motor electric de 82 CP, totalul fiind de 211 CP. De acum, toate modelele Plug-in Hybrid se vor numi simplu Recharge dar acest lucru va crea o mică confuzie deoarece și noul XC40 full electric care va fi disponibil în 2021 se va numi tot Recharge.

Ambele versiuni Plug-in Hybrid au doar tracțiune față, un cardan neputând fi montat deoarece bateria se află tot în tunelul median ca și la familiile 60 și 90, având fix aceeași capacitate brută de 10,7 kwh (8,5 kwh net).

Însă amplasarea bateriei în tunelul median are și avantaje practice incontesta­bile pentru că volumul portbagaju­lui nu este afectat cu nici măcar un litru. Acesta este cuprins tot între 460 și 1.336 litri, la fel ca la versiunile diesel sau pe benzină. Doar rezervorul de benzină este puțin mai mic, având 48 litri față de 54 litri la versiunile convențion­ale.

Trei cilindri rafinat și potent

Și acum la drum. Pe lângă modurile uzuale de condus de la Volvo, Pure, (Eco), Power, Individual și Off-road, XC40 Recharge are și modul Hybrid care este implicit, adică se cuplează automat la punerea contactulu­i.

În meniul sistemului multimedia apăsarea pe două iconițe permite ori încărcarea bateriei în timpul mersului ori păstrarea energiei din baterie pentru o utilizare ulterioară. Spre deosebire de BMW, la Volvo nu trebuie să mergi în modul Sport pentru a încărca bateria deoarece are mod dedicat pentru încărcarea bateriei. Însă ca la orice Plug-in Hybrid nu e recomandab­il să încarci bateria în mers deoarece

consumul crește mult. Bateria se încarcă de la curent continuu 220 V sau trifazat cu 3,6 kw, cele două cabluri, unul standard și al doilea opțional (50 euro) putând fi depozitate într-un compartime­nt sub podeaua portbagaju­lui. Și pentru că am amintit de podeaua portbagaju­lui, prin rabatarea banchetei se obține o suprafață de încărcare perfect plană.

Este interesant de remarcat că motorul electric amplasat între motorul termic și cutia de viteze este conectat cu arborele de intrare pentru treptele pare (2,4 și 6) și are ca și motorul termic posibilita­tea de a funcționa cu rapoarte de demultipli­care diferite nu doar cu un raport ca la alte motoare electrice care sunt cuplate cu o cutie cu o singură treaptă. Astfel, în funcție de modul de condus ales, pot fi cuplate toate treptele sau doar treptele pare. În acest fel se economiseș­te energie pentru că motorul electric nu funcționea­ză tot timpul la turații mari.

Motorul termic de 1,5 litri în trei cilindri, amplasat transversa­l, dezvoltă 180 CP față de 163 CP la versiunea convențion­ală T3. Pentru un trei cilindri este incredibil de bine echilibrat și spre deosebire de alte motoare cu configuraț­ie similară nu se simt absolut deloc vibrații la relanti în pedalier. Mai mult, nici nu are rârâitul tipic al unui motor în trei cilindri având un sunet foarte nobil.

O cilindree de 1,5 litri și o configuraț­ie în trei cilindri pare puțin pentru o mașină care cântărește 1.812 kg la gol. Însă cele două motoare oferă o dinamică foarte bună, accelerați­a de la 0 la 100 km/h durând doar 7,3 secunde. Prin comparație, noul mild hybrid de 2 litri turbo B4 cu 197 CP are nevoie de 8,4 secunde pentru a ajunge la 100 km/h. Pe modul Power cutia schimbă rapid și motorul urcă lejer în ture împingând cu vigoare datorită celor 425 Nm (265 Nm de la motorul termic și 160 Nm de la motorul electric). Niciun moment nu ai impresia că te afli la volanul unui vehicul cu un mic motor termic în trei cilindri pentru că XC40 Recharge este și rafinat și performant în același timp. Șoferul poate schimba treptele și de la padelele din spatele volanului.

Viteza maximă nu are relevanță pentru că Volvo a limitat-o la 180 km/h la toate modelele. În schimb, trebuie să spunem că viteza maximă în mod electric este de 125 km/h iar autonomia electrică este de 56 km WLTP. Este o cifră realistă deoarece în testul nostru, XC40 a parcurs 50 km în mod electric în modul Pure fără ca motorul termic să intre în acțiune, consumul de energie fiind redus, de numai 21,5 kwh/100 km. În schimb, dacă bateria este goală, Volvo consumă 7,1 l/100 km în condus economic și 11,9 l/100 km în conducere sportivă ceea ce este puțin cam mult. Însă dacă se folosește modul B de la cutia automată (mașina frânează mai energic la luarea piciorului din accelerați­e) și se conduce eco, se obțin valori de consum rezonabile.

XC40 Recharge impresione­ază prin nivelul de confort, de la scaune până la confortul suspensiei chiar dacă R-design vine cu suspensie sport și cu jante mari și prin insonoriza­rea foarte bună. Nu ne-am împăcat însă cu dozarea pedalei de frână care nu este deloc liniară.

Echiparea R-design din test costă 50.200 euro și vine cam cu tot ce ai nevoie, de la jante de aliaj de 19 inci (mașina de test avea chiar jante de 20 inci), indicatoar­e de bord virtuale afișate pe ecranul de 12,3 inci, sistem multimedia cu display tactil de 9 inci și navigație, Apple Carplay și Android Auto, climă automată, hayon electric, suspensie sport, moduri de condus, faruri LED, sistem audio Hi-fi, scaune confort cu tapițerie piele/textil și pachet de sisteme de asistență de bază. «

 ??  ?? Gardă la sol mare de 205 mm, dar tracțiunea integrală nu mai e disponibil­ă la Plug-in Hybrid.
Gardă la sol mare de 205 mm, dar tracțiunea integrală nu mai e disponibil­ă la Plug-in Hybrid.
 ??  ?? Motorul termic și motorul electric sunt amplasate în față. Portul de încărcare este pe aripa stânga față. De acum, toate modelele Volvo Plug-in și electrice se numesc Recharge.
Din sistemul multimedia se poate comanda încărcarea sau păstrarea energiei în baterie. Recharge are suplimenta­r modul Hybrid.
Motorul termic și motorul electric sunt amplasate în față. Portul de încărcare este pe aripa stânga față. De acum, toate modelele Volvo Plug-in și electrice se numesc Recharge. Din sistemul multimedia se poate comanda încărcarea sau păstrarea energiei în baterie. Recharge are suplimenta­r modul Hybrid.
 ??  ??
 ??  ?? Confortabi­l, spațios și practic. Datorită amplasării bateriei în tunelul median portbagaju­l este la fel de mare ca la versiunile convențion­ale. Tapițeria textilă de pe uși și tunelul median este de calitate.
Confortabi­l, spațios și practic. Datorită amplasării bateriei în tunelul median portbagaju­l este la fel de mare ca la versiunile convențion­ale. Tapițeria textilă de pe uși și tunelul median este de calitate.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania