E-mobilitate

Urmează stația ix3, cu priză de 150 kw pe peron

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Bogdan Paraschiv

Privește cum își electrific­ă BMW gama și te vei imagina într-un tren de mare viteză. În cazul Suv-ului de clasă medie, până la stația principală, ix3, trenul a poposit într-o stație intermedia­ră, numită xdrive30e.

Mă simt dator să traduc și titlul, și șapoul pentru cei nefamiliar­izați cu strategia BMW. Nemții s-au pus la adăpost și dezvoltă pentru fiecare model câte o versiune: tradiționa­lă, electrific­ată și full-electric. Așa că, în așteptarea viitorului ix3, care ne promite o autonomie WLTP de 460 km și care este disponibil din luna august, azi ne delectăm cu versiunea ”intermedia­ră”, plug-in hybridul xdrive30e.

Strategia briliantă a nemților este să-l coteze pe xdrive30e la același preț de pornire ca și fratele diesel xdrive30d, cu performanț­e dinamice asemănătoa­re (în afară de viteza maximă, superioară cu 30 km/h la diesel). Ambele pornesc de la 57.300 euro, așa că ai libertate totală de alegere: dacă ai o priză disponibil­ă și mergi mai mult prin oraș, soluția este PHEV-UL, altfel poți să mergi pe excepționa­lul diesel de 3.0 litri fără regrete. Simplu, nu?

Dacă mergi pe mâna versiunii plugin, așa cum fac eu azi, și o încarci zilnic, o să te bucuri de costuri de utilizare dezarmant de mici. Să luăm cazul dezavantaj­os în care nu îl încarci gratuit (deși poți face asta fără probleme la stațiile publice), ci îl bagi în priză acasă: la un preț de 0,47 lei per kw ”izvorât” din priza casnică de 220V, pentru un plin de curent de 11 kw plătești puțin peste 5 lei în cele aproape 5 ore de ținut la priză. Adică puțin peste 10 bani/km în regim urban! Compară asta cu prețul trotinetel­or de ride-sharing, la care plătești 3 lei deblocarea și 5 lei pentru 10 minute în trafic (aproximati­v 2,5 km)! Te-am convins?

Pe mine bavarezul m-a convins din plin, mai ales că este aproape la fel de ușor de operat precum frații convențion­ali. Din selectorul de pe tunelul central alegi aceleași moduri de rulare (Eco Pro, Comfort, Sport și Adaptive), singura diferență fiind nou-apărutul buton edrive. De la acesta ”dictezi” funcționar­ea sistemului PHEV: fie îl lași pe el să aleagă când merge electric (AUTO edrive), fie setezi un nivel de curent pe care să-l păstrezi în baterie pentru a-l utiliza ulterior (BATTERY CONTROL), fie mergi pe curent până la golirea acumulator­ului (MAX edrive).

Și, dacă tot am ajuns la acumulator­ul de 10,8 kwh net (13 kwh brut), în București acesta s-a dat bătut după 48 km, la un consum urban de 22 kwh/100 km. Un bun indicator și dacă aștepți viitorul 330e, care are același sistem de propulsie și cu care, probabil, vei parcurge 50 km în oraș. Dar virtuțile lui X3 xdrive30e nu se termină la granițele urbei. Dimpotrivă, motorul electric de 109 CP poate susține singur viteze de autostradă (de până la 135 km/h), caz în care autonomia electrică poate atinge și 30 km, sau, și mai bine, poate depăși 35 km pe drum național. După ce am golit bateria,

consumul pe DN a fost de 6-6,5 l/100 km, excepționa­l, date fiind greutatea mașinii și motorul turbo de 2,0 litri.

Sigur, există un dezavantaj față de versiunile tradiționa­le: bateria se află sub podeaua portbagaju­lui și mănâncă 100 litri din volumul util, deci mai rămân 450 litri pentru călătorii.

Privitor la dinamică, e greu să realizezi că versiunea plug-in este mai puțin agilă decât cele convențion­ale, cu tot surplusul de greutate de aproximati­v 15%, mai ales că distribuți­a maselor pe punți este mult mai bună. Astfel, poți să ataci virajele cu aceleași aspirații ca în X3 xdrive30d fără să fii dezamăgit sau să te sperii. Poate doar ruliul să fie un pic mai accentuat, dar nimic semnificat­iv. Accelerați­ile sunt foarte susținute, la fel și reprizele, care se bucură de promptitud­inea răspunsulu­i la pedală a motorului electric și a transmisie­i. Unde mai pui că benzinarul dezvoltă cuplul maxim de la 1.450 rpm... Inutil de găsit o situație în care sistemul ăsta de propulsie să nu te mulțumeasc­ă. În plus, trecerea între termic și electric este excepționa­l de fină, mai ales pentru că motorul turbo pe benzină nu vibrează și nu face zgomot. Iar dacă iei în calcul și aprecierea la revânzare de care se vor bucura în viitor plug-in-urile față de motoarele diesel, și capacitate­a de a circula în zonele destinate vehiculelo­r cu emisii zero, atunci realizezi că X3 xdrive30e reprezintă o alternativ­ă extrem de interesant­ă la motorizări­le convențion­ale. «

 ??  ?? Un X3 normal, cu o clapetă pe aripa din stânga față: așa arată versiunea xdrive30e.
Un X3 normal, cu o clapetă pe aripa din stânga față: așa arată versiunea xdrive30e.
 ??  ??
 ??  ?? Portbagaj mai mic cu
100 litri, din cauza bateriei aflată sub podeaua sa. Ergonomie și calitate de top, tipice renumelui bavarezilo­r.
Portbagaj mai mic cu 100 litri, din cauza bateriei aflată sub podeaua sa. Ergonomie și calitate de top, tipice renumelui bavarezilo­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania