E-mobilitate

La adăpost

- Text: Bogdan Grigorescu;

Strategia de produs a bavarezilo­r elimină orice risc: fiecare model din gamă va avea versiuni electrice, plug-in hybrid și mild-hybrid. Astfel, indiferent de tendințele pieței, BMW are viitorul asigurat.

PFoto: BMW lug-in hybridele sunt cea mai flexibilă soluție, care combină comoditate­a propulsiil­or convențion­ale cu rularea fără emisii a celor electrice. Până la sfârșitul anului trecut, BMW deja vânduse jumătate de milion de autoturism­e cu încărcare la priză (PHEV și EV), iar ținta este ca până la sfârșitul anului viitor, numărul acestora să depășească un milion.

Chiar dacă au renunțat la sportiva i8 (care, oricum, nu era un model de volum și care va primi un urmaș în 2023), bavarezii infuzează continuu gama cu noi versiuni. Practic, sistemele plug-in hybrid pe care le oferă urmează două filosofii.

Prima dintre ele, care se aplică modelelor cu arhitectur­ă UKL2, oferă tracțiune mecanică pe puntea față și un motor electric pe puntea spate (adică tracțiune integrală electrică). Aici sunt incluse modelele 225xe Active Tourer, X1 xdrive25e și X2 xdrive25e. Dacă versiunile plug-in ale Suv-urilor sunt nou-nouțe, 225xe Active Tourer este cel mai vârstnic model din gamă. Totuși, și el a primit la sfârșitul anului trecut o baterie mai mare (10 kwh vs 7,6 kwh înainte), iar în testul nostru, autonomia urbană reală a fost de 33-40 km, în funcție de condițiile exterioare. Actualment­e, BMW testează viitoarea Serie 2, pe care o va prezenta la sfârșitul anului și care va avea la bază arhitectur­a Seriei 1, de aceea ne putem aștepta ca, începând cu 2021, atât Seria 1, cât și Seria 2 să fie animate de actualul sistem de propulsie de pe X1 xdrive25e.

A doua versiune implică modelele care au la bază arhitectur­a CLAR și integrează motorul electric în cutia de viteze. Astfel, în funcție de model, este disponibil­ă propulsie pe puntea spate sau sistem de tracțiune integrală xdrive mecanic.

Cele mai recente modele sunt Seriile 3 și 5, care au la bază motorul turbo de 2 litri pe benzină (184 CP) și aceeași baterie de 12 kwh, diferența fiind făcută de motorul electric: 88 CP la Seria 3 și 109 CP la Seria 5. Cel mai avansat sistem se regăsește în pântecele lui X5 xdrive45e, care, deși împarte propulsia cu 745e, beneficiaz­ă de o baterie dublă (24 kwh), capabilă să-i asigure o autonomie electrică de până la 87 km! «

 ??  ?? Pe lângă modelele BMW, grupul german are în gamă și modele electrific­ate marca MINI.
Pe lângă modelele BMW, grupul german are în gamă și modele electrific­ate marca MINI.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania