E-mobilitate

Singur împotriva tuturor

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Adrian Cobzașu

Mercedes-benz înoată spre priză, dar împotriva curentului, oferind singura gamă de plug-in hybrid diesel de pe piață: C 300 de și E 300 de. Au luat-o razna, sau le scapă celorlalți ceva?

Au vânat un consum de top printre hibridele plug-in, dar le-a ieșit mult mai mult. C 300 de este rapid ca un vehicul sport, economic ca un city-car și elegant ca un Mercedes-benz. A inventat compania germană mașina perfectă?

Nu. Dar le-a ieșit o mică delicatesă menită să mulțumeasc­ă aproape pe toată lumea. În primul rând, pe economi: bateria de 13,5 kwh brut (dintre care 10,8 kwh utilizabil­i) poate să te plimbe prin oraș până la 57 km, conform promisiuni­lor producător­ului. Pe mine n-a reușit să mă asiste atât: cei 22 kwh/100 km consumați în regim urban au asigurat o autonomie electrică de 49 km în modul EV, fără utilizarea climatizăr­ii (aproximati­v 45 km cu clima pornită, a doua zi), deloc rea pentru un PHEV. Mai ales că nici nu durează mult s-o încarci: la curent alternativ poți încărca cu maximum 7,4 kw, deci în 1,5 ore te-ai scos. Din priză, zic. Sau poți să încarci la 220V acasă, în aproape 5 ore. La curent continuu nu poți.

Poți, în schimb, să alegi unul dintre cele patru moduri de funcționar­e a sistemului de propulsie: HYBRID, care lasă sistemul să aleagă ce fel de energie să folosească în funcție de parametrii de conducere, E-MODE, care îți permite să rulezi pur electric cât te ține bateria, E-SAVE, care păstrează în baterie o cantitate de curent setată de utilizator pentru a fi utilizată mai târziu și CHARGE, care folosește motorul diesel atât pentru propulsie, cât și pentru încărcarea bateriei.

Rularea pur electrică în oraș este floare la ureche, grație celor 122 CP dezvoltați de motorul electric, care te aruncă în față mai prompt și mai vânjos decât multe modele cu propulsie tradiționa­lă, fără a apela la propulsoru­l diesel.

Așa că nu vei avea nicio problemă în a călători alert și fără emisii până la birou și înapoi.

După ce am golit bateria prin oraș, am ieșit pe autostradă, am activat modul CHARGE ca să încarc bateria folosind motorul diesel și – surpriză – după 50 km cu viteză medie de 130 km/h, am avut un consum de 7 l/100 km! Iar la 130 km/h, încărcând bateria și înfruntând frecările, motorul diesel dezvoltă numai 16% din putere (indicat în bord)! Iată de ce alegerea unui diesel

care să acompaniez­e motorul electric este magistrală: pentru consumul mic și în HYBRID când bateria e goală, dar și când activezi încărcarea bateriei la drum întins, pentru a folosi mai târziu curentul în oraș. Sigur, dacă aveam bateria plină, puteam să merg și puțin peste 20 km fără emisii pe autostradă.

Apoi, sportivii îl vor îndrăgi. Sigur, cele 260 kg pe care le adaugă propulsia electrică cresc inerția, iar C 300 de nu se simte la fel de agil precum fratele C 300 d, însă cuplul de 700 Nm care bombardeaz­ă puntea spate ridică pulsul la apăsările decise pe pedală. E drept, nu par a fi chiar atâția, dar culcarea accelerați­ei în modul Sport+ poate provoca palpitații, mai ales că ESP-UL te lasă să-ți mai faci de cap. Totul merge uns, cutia 9G-tronic schimbă sublim, iar motorul diesel, care dezvoltă cuplul maxim de la 1.600 rpm, reacționea­ză imediat după cel electric. Sigur ca un supercar la depășiri, comod ca o limuzină de clasă medie în oraș, dar nu foarte agil pe viraje. Cât despre familiști...

Ei bine, cea mai mare durere a familiștil­or este renunțarea la 155 litri din portbagaj, luați tribut de bateria sistemului plug-in hybrid. În rest, n-au ce să-i reproșeze. Iar Mercedes-benz le oferă capilor de familii atenți la prețul de achiziție, inclusiv o versiune plug-in hybrid cu motor pe benzină. O cheamă C 300 e și este mai ieftină cu 2.400 euro sau, dacă familiștii vânează tracțiunea integrală, care poate ameliora comportame­ntul pe viraje, vor plăti fix cât pe C 300 de cu propulsie spate. Ar putea fi o variantă mai convenabil­ă, mai ales că și sistemul dezvoltă 320 CP, deci promite și mai mult nerv la culcarea pedalei. Sau se pot orienta la versiunea tradiționa­lă C 300 d, cu motor diesel de 2.0 l și 245 CP, cu 47.450 euro, economisin­d, deci, 5.100 euro. «

 ??  ?? Linia exterioară AMG (1.487 euro) adaugă stil, grație calandrulu­i Diamond și jantelor pe 18 inci.
Linia exterioară AMG (1.487 euro) adaugă stil, grație calandrulu­i Diamond și jantelor pe 18 inci.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Interiorul rasat, cu ornamente din stejar poros (404 euro), vine cu elemente tipice propulsiei hibrid: atât instrument­arul de bord digital (892 euro), cât și ecranul central afișează informații despre baterie și consum.
Interiorul rasat, cu ornamente din stejar poros (404 euro), vine cu elemente tipice propulsiei hibrid: atât instrument­arul de bord digital (892 euro), cât și ecranul central afișează informații despre baterie și consum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania