E-mobilitate

Ofensiva EQ Power

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Mercedes-benz

Multe dintre modelele Mercedes-benz dispun de câte o versiune plug-in hybrid. Caz unic pe piață: nemții propun inclusiv sisteme de propulsie plugin bazate pe motoare diesel!

Epopeea hibridelor plug-in a început la Mercedes-benz în martie 2015, când compania și-a făcut publică strategia: urma să lanseze versiunea C 350 e, primul PHEV din gamă, apoi alte nouă versiuni până în 2017. Acum, la mai bine de 5 ani, bilanțul este impresiona­nt: 20 de versiuni plug-in hybrid cuprinde gama Mercedes-benz, o parte dintre ele fiind disponibil­e atât în combinație cu propulsie pe puntea spate, cât și cu tracțiune integrală. Impresiona­nt, mai ales că Mercedes-benz nu a făcut mare risipă pentru a le dezvolta.

Astfel, au fost suficiente 3 motoare termice, 3 motoare electrice și 3 baterii, pe care inginerii le-au combinat ingenios pentru a propulsa atât de multe versiuni. Să le luăm pe rând.

Cel mai recent sistem este cel de pe familia de compacte bazată pe clasele A, CLA, GLA și B, și combină rafinatul motor turbo pe benzină de 1,33 litri și 160 CP cu un motor electric de 102 CP, pentru un total de 218 CP și 450 Nm. Curentul este stocat într-o baterie de 15,6 kwh brut, care se încarcă inclusiv la curent continuu cu 24 kw (25 de minute până la 80%), oferind suficient curent pentru 61-73 km fără emisii (în ciclu WLTP, în funcție de model). În viitorul apropiat, li se va alătura și SUV-UL compact GLB.

Un pas mai sus, segmentele mediu și mare, reprezenta­te de clasele C, GLC și E, apelează la sisteme de propulsie mai puternice și oferă câte două versiuni plug-in hybrid fiecare: 300 e, care are la bază motorul turbo pe benzină de 2.0 l și 211 CP și 300 de, bazat pe turbodiese­lul de 2.0 l și 194 CP. Arhitectur­a electrică este identică și alătură un motor electric de 122 CP și 440 Nm unei baterii de 13,5 kwh brut. Aceasta se încarcă la prizele de curent alternativ cu 7 kw în 1,5 ore și asigură autonomii WLTP de până la 53 km, în funcție de model. Dacă în cazul modelelor C și E pot fi cuplate opțional la sistemul de tracțiune integrală 4Matic, la GLC și GLC Coupé vin exclusiv cu acest sistem.

În sfârșit, familia de Suv-uri mari GLE/GLE Coupé merge un pas mai departe. Deși apelează la același motor diesel de 2.0 litri și 194 CP, primește un sistem electric complet revizuit și mult mai capabil, format dintr-un propulsor electric de 136 CP și 440 Nm și o baterie de 31,2 kwh brut, gata să asigure până la 99 km fără emisii Suv-ului de 2,65 tone cu tracțiune integrală. «

 ??  ?? Gama EQ Power se extinde continuu: cel mai proaspăt model este S 580 e, cu autonomie electrică de până la 100 km, despre care puteți citi în secțiunea de catalog.
Gama EQ Power se extinde continuu: cel mai proaspăt model este S 580 e, cu autonomie electrică de până la 100 km, despre care puteți citi în secțiunea de catalog.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania