E-mobilitate

Toate opțiunile

- Text: Răzvan Măgureanu; Foto: Suzuki

Suzuki devine primul producător din lume care oferă pe toate modelele exclusiv propulsie hibridă: mild hybrid pe 12V la Ignis, Swift, mild hybrid pe 48V la Swift Sport, Vitara și S-cross, full hibrid la noul Swace și Plug-in Hybrid la noul Across.

Respectare­a noilor norme foarte stricte Euro 6d nu mai este posibilă fără tehnologia hibridă. După ce acum câțiva ani a renunțat la diesel, Suzuki echipează acum absolut toate motoarele pe benzină cu tehnologie hibridă, de la mild hybrid până la full hybrid și Plug-in Hybrid. Să le luăm pe rând.

Sistemul mild hybrid pe 12 V

Este cel mai simplu sistem hibrid fiind foarte ieftin dar totuși foarte eficient. Acesta echipează modelele Ignis și Swift în combinație cu motorul aspirat de 1,2 litri și 83 CP.

În locul alternator­ului clasic, sistemul are un starter generator integrat (ISG) cu o putere de 3,1 CP care dispune și de funcție de asistent pentru propulsie îmbunătăți­nd net eficiența la accelerați­i. Sistemul ISG cu funcție start&stop este mai eficient decât alternator­ul clasic deoarece repornește mai repede dar și mai silențios motorul termic și apoi, când accelerăm, adică exact atunci când consumul de combustibi­l este cel mai mare, sprijină motorul termic, îmbunătăți­nd eficiența și reducând drastic consumul.

În afară de bateria clasică de 12V, sistemul Hybrid mai are o mică baterie suplimenta­ră Li-ion de 120 wh care este utilizată pentru înmagazina­rea energiei obținute la frânare. Sistemul funcționea­ză foarte simplu. Apăsăm ambreiajul și sistemul ISG antrenat prin curea pornește foarte silențios motorul termic. Accelerăm ușor și în acest moment energia stocată la decelerare este utilizată pentru propulsie reducând sarcina motorului termic și implicit și consumul de combustibi­l. O economie de combustibi­l se realizează și la viteze constante pentru că în acest caz energia stoca

tă la decelerare este utilizată pentru diverse sisteme ale mașinii – faruri, aer condiționa­t etc – motorul termic fiind utilizat exclusiv pentru propulsie. Când luăm piciorul din accelerați­e, starter-alternator­ul funcționea­ză pe post de generator și transformă energia cinetică în energie electrică care este înmagazina­tă în bateria suplimenta­ră Li-ion. Când frânăm, se recupereaz­ă și mai multă energie cinetică. Și sistemul start&stop este gândit să fie eco în sensul că motorul nu se oprește doar când mașina stă pe loc. Sub 15 km/h, dacă scoți mașina din viteză, motorul se oprește deja ceea ce contribuie la obținerea unui consum și mai redus. Conform noilor norme WLTP, consumul lui Ignis 2wd cu transmisie manuală este de 5,1 l/100 km (emisii de 114 g/km CO2) iar al lui Swift 2wd cu transmisie manuală de 4,9 l/100 km (emisii de 111 g/km CO2).

Prețul lui Ignis Hybrid pornește de la 11.920 euro cu TVA, iar al lui Swift Hybrid de la 12.600 euro. La ambele modele motorizare­a hibridă este disponibil­ă și în combinație cu transmisie integrală.

 ??  ?? Un sistem simplu și eficient în special în oraș.
Un sistem simplu și eficient în special în oraș.
 ??  ?? ASISTENT PENTRU MOTORUL TERMIC
ASISTENT PENTRU MOTORUL TERMIC
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Un sistem simplu și eficient în special în oraș.
Un sistem simplu și eficient în special în oraș.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania