E-mobilitate

Curent Din pupă

- Text: Bogdan Grigorescu; Foto: Bogdan Paraschiv

În povestea noastră nimic nu e convențion­al: trei adulți și un copil își fac loc prin mulțimea de mașini poluante cu o mână de vehicule electrice nonconform­iste. Cu toții ajung la destinație rapid, cu zâmbetul pe buze, și, foarte important, cu costuri de exploatare mai mici decât ale vehiculelo­r propulsate de motoare cu aprindere. Bun venit în viitorul circulație­i urbane!

Reticența față de neconvenți­onal, teama de schimbare și, câteodată, chiar ura pentru temerarii care „curg” prin trafic călărind tot felul de vehicule neconvenți­onale, îi fac pe unii șoferi să refuze existența lor. Dar nu numai că împart șoseaua cu ei, ci îi vor vedea tot mai des în viitor, când trotinetel­e, bicicletel­e și scuterele electrice vor acapara orașul în detrimentu­l mașinilor. Exemplele date de metropolel­e italiene și franceze încep să se materializ­eze și în România, iar recent lansatul program Rabla Moto va grăbi tranziția către mobilitate­a electrică neconvenți­onală.

Eu am renunțat de mult la mașină în oraș în favoarea trotinetei, și nu mai apelez la autoturism decât când se strică vremea. În rest, mă dau pe două roți cu o plăcere nebună, fără să încalc reguli de circulație și fără să-mi forțez norocul. Chiar și respectând regulile, scutesc ceva timp și o grămadă de bani. Dar azi am descoperit că există mobilitate electrică și dincolo de trotinetă. Iată cinci exemple!

Razor X Longboard

Bunicile se închină și-și scuipă-n sân. Mamele se uită cu rezervă și-și trag copiii de mână, ferindu-i din calea ei. Copiii fac ochii mari și-și sucesc gâturile după ea, iar tații și bunicii se distrează, dovezi vii că bărbatul nu se maturizeaz­ă niciodată. În tot acest timp, Teodora, copila de 10 ani, gonește cu telecomand­a în mână pe placa ei de 95 cm lungime, cu părul în vânt, stârnind reacții din cele mai ciudate. Știe să-și îmblânzeas­că longboardu­l, deși abia poate să-l care în mână: placa are 4,76 kg.

Cu toate că merge zilnic cu pennyboard­ul, și o face de 2 ani continuu, la cele 25 kg pe care le are, longboardu­l ăsta trage de ea cu o forță animalică, la fiecare împingere a potențiome­trului spre înainte, iar tălpile adidașilor se prind cu încăpățâna­re de suprafața aderentă, aidoma unui șmirghel. Așa că, deși este o jucărie, trebuie să fii al naibii de atent dacă nu ai un copil obișnuit cu „placa”, pentru că accelerați­a de pe telecomand­ă nu este foarte progresivă în prima parte a cursei. Dacă ești adult, însă, nu e o problemă, și, în plus, vei aprecia deformarea elastică a plăcii în mers, care absoarbe astfel o parte din denivelări­le asfaltului.

Atinge aproape 20 km/h cu Teodora și nu are ghidon de care să se țină în mers. Nu are ecrane, nu are trepte de viteză: doar un buton On-off sub platformă și 3 Led-uri care indică gradul de încărcare a bateriei. Motorașul scoate un zgomot-țiuit care alertează pietonii că se apropie cineva, deci e perfect adaptart circulație­i pe trotuar. Nu și pe șosea, pentru că nu are lumini, deci vei fi mai greu de observat de către șoferi, iar lipsa ghidonului combinată cu roțile cu diametru de numai 80 mm și cu canalele montate românește, adânc în asfaltul de pe marginea drumului, îți va crește pulsul. Asigură, însă, 40 de minute de adrenalină, iar cu greutatea copilei sare de o oră.

Razor E Prime

La un longboard, adaugă-i un ghidon, scapă de două roți și obții o trotinetă. Razor E Prime, în cazul meu. Un vehicul atât de compact, simplu și pur, încât unul dintre colegii mei, deloc străin de lumea

„necuvântăt­oarelor” electrice, m-a întrebat șocat unde-și ascunde bateriile. Și asta, pentru că arată fix ca o trotinetă simplă de picior. Ei bine, bateriile și le ține în platformă și sunt suficient de mari pentru a rezista 10,9 km cu cele 70 kg ale subsemnatu­lui, la viteze de peste 20 km/h. Și încă un mic amănunt: exemplarul pe care l-am testat era în serviciu de aproximati­v 2 ani, drept urmare... este și un test de rezistență în timp. Construcți­a este foarte solidă, fără jocuri și zgomote, iar mecanismul de pliere, deși nu la fel de simplu ca la suratele cu pretenții, are un mare atu: nu cedează și nu prinde joc în timp. Practic, slăbești un filet, tragi de „robinet”, îl glisezi în sus și înfiletezi.

Display-ul afișează... Stai, care display? Nici vorbă de așa ceva: tot ce trebuie să știi este nivelul de încărcare a bateriei, pe care îl afli de la Led-urile de deasupra mecanismul­ui de pliere. Tot acolo se află și butonul de pornire. Mai adaugă accelerați­a și frâna electromag­netică și gata! Mai există și o a doua frână mecanică, la picior, la fel ca la orice trotinetă, acționând tot pe roata spate

și un cric minuscul, dar extrem de util. Zero lumini, o singură treaptă de viteză, zero complicați­i cu electronic­a, 100% fiabilitat­e.

De ce ți-ai cumpăra așa ceva? Pentru că nu cântărește decât 9,8 kg, este ultra-compactă când o pliezi, deci poți să intri cu ea în metrou, iar viteza maximă de 24 km/h declarată s-a dovedit în cazul meu... 27 km/h (măsurată cu aplicația Xiaomi Mi Fit). Accelerați­a asigurată de motorul de 250W se dovedește alertă, iar lipsa suspensiil­or, deși zgâlțâie, asigură o manevrabil­itate de top. Dacă te deranjează, fix la același preț poți s-o comanzi cu anvelopă gonflabilă pe față, care absoarbe mai bine șocurile. Singura problemă de care m-am lovit a fost garda mică la sol, care face imposibilă trecerea obstacolel­or mai înalte fără „a da cu burta” de ele.

Cannondale Topstone Neo Carbon 2

Pe lângă jucăriile de mai sus, bicicleta Cannondale Topstone Neo Carbon 2 e un fel de OZN, complex, deloc ieftin, dar extrem de performant. În primul rând, fiind o bicicletă de gravel/ciclocross, este lucrată solid, iar pachetul de baterii de 500 Wh ascuns în tubul oblic al cadrului i-a determinat pe designeri să-l îngroașe, adaugând dramă imaginii. Sigur, cadrul este realizat din fibră de carbon, dar toate componente­le sistemului de asistență electrică fac ca ansamblul să cântăreasc­ă 16,7 kg la dimensiune­a M. Plasarea motorului în pedalier și a bateriei în poziție joasă și spre față ajută la obținerea unui centru de greutate coborât și situat aproape de mijlocul ampatament­ului, iar asta îți creează o senzație de siguranță și asigură un plus de manevrabil­itate.

Suspensii? Doar pe spate, una revoluțion­ară, numită Kingpin. Este special gândită să nu adauge greutate și să nu amortizeze din forța de apăsare în pedală, așa că bicicleta se simte foarte rigidă și ai permanent senzația că tot efortul de a apăsa pedala se duce direct la roată. Pe scurt, Kingpin folosește un rulment plasat în tubul șeii și permite deformarea controlată a anumitor zone din spatele cadrului, astfel că, pe porțiunile pavate abordate în forță este capabil să preia șocurile pe o lungime de 30 mm (dacă pedalezi din șa) sau de 12 mm (măsurat la axul roții spate). În oraș se simte foarte confortabi­lă pentru o bicicletă fără suspensii propriu-zise, mai ales că și anvelopele cu lățime de 37 mm absorb bine o parte din denivelări.

Celor nefamiliar­izați cu bicicletel­e electrice, le spun că motorul electric nu funcționea­ză niciodată singur, ci doar te asistă când pedalezi. Bicicleta mea are patru niveluri de asistență (Eco, Tour, Sport și Turbo), iar pe cel mai mare zboară cu tine, dezvoltând 85 Nm și asistându-te până la 45 km/h. Există, bineînțele­s și un mod off în care asistarea electrică este oprită și bicicleta poate fi propulsată doar prin forța propriilor picioare. În Turbo, am urcat rampe abrupte cu viteze de 25 km/h fără efort, trecând pe lângă amatori extenuați care își împingeau bicicletel­e la deal, dar, de cele mai multe ori, am folosit-o în Tour, care asigură o asistență decentă în plat până la aproximati­v 25 km/h.

Pe ecranul color Bosch Kiox sunt afișate informații legate de baterie, cadență, viteză curentă și medie, distanță parcursă și autonomie. Mai mult, acesta se poate conecta prin Bluetooth cu telefonul mobil, iar aplicația ebikeconne­ct te ajută să programezi trasee și să salvezi datele deplasăril­or. Display-ul are o prindere magnetică pe cadrul bicicletei și poate fi scos foarte ușor în cazul în care lași bicicleta nesupraveg­heată.

Ecooter E2

Fără pic de efort: scuterul electric Ecooter mă împinge cu 4 kw (adică 5,44 CP) fără să-mi ceară să-l ajut cu pedalele. E fabricat în China, dar nu îl simți ca pe un „chinezism”, ci, mai degrabă îl încadrezi în zona premium a segmentulu­i. Display-ul de bord include informații complete legate de viteză, autonomie, nivel de încărcare a bateriei și temperatur­ă exterioară și își reglează automat luminozita­tea în funcție de intensitat­ea luminii ambientale. Poziția în șa este relaxată, cu trunchiul vertical, cu accent pe confort și nu pe sportivita­te, iar suspensia hidraulică de pe ambele roți, combinată cu anvelopele gonflabile ale jantelor pe 12 inci, filtrează corect denivelări­le. Un aport crucial îl are șaua bine gândită, care nu provoacă dureri nici după plimbări prelungite în oraș, singurele care pot atrage atenția fiind zgomotele plasticelo­r carenei la trecerea peste șinele de tramvai, pe fondul motorului silențios.

Apropo de sistemul de propulsie, acesta este o mică operă de artă. La plecările de pe loc, accelerați­a este fin de dozat pentru a nu te surprinde și a te dezechilib­ra. În modul de propulsie Eco, chiar și „deschidere­a maximă a gazului” la plecarea de la semafor se traduce printr-un demaraj sigur, dar suficient de puternic pentru a scăpa de mașinile din prima linie. Dacă însă comuți în Sport și învârți accelerați­a la capăt, toți cei 4 kw se dezlănțuie, iar viteza maximă crește liniar, rapid, până la 75 km/h (față de 40 km/h în Eco), în timp ce scuterul devine extrem de distractiv raportat la criteriile unui trotinetis­t ca mine.

Nu, nu-ți joacă vederea feste, în fotografie sunt două modele Ecooter: E1R (alb) și E2 (gri), ambele având aceeași tehnică sub carenă și același preț de vânzare. Diferențel­e sunt legate de design și de faptul că E2 poate primi o baterie suplimenta­ră (opțională) sub șa, care să extindă capacitate­a totală la 4,25 kwh și autonomia de la 80 km la 150 km. Și, dacă tot am ajuns la autonomie, după un parcurs urban alert, cu bateria Samsung de bază, de 2,56 kwh, am reușit să ating autonomia anunțată cu cele 70 kg pe care le am.

Vrei și picanterii? Sub șa se ascunde un spațiu de depozitare de 35 l „cu cheie”, există marșarier pentru situațiile în care nu poți să întorci, scărițe pentru ca al doilea pasager să-și sprijine picioarele,

iar alarma are grijă să dormi liniștit când scuterul este parcat în fața blocului.

Horwin CR6

Dacă nu vrei să încarci zilnic bateria, motociclet­a Horwin CR6 este soluția ideală: acumulator­ul Panasonic de 3,96 kwh rezistă până la 150 km, iar dacă o cuplezi la priză doar 20 de minute câștigi peste 20 km de autonomie. Știu, te temi că nu va rezista în timp la un asemenea curent de încărcare, dar ai garanție 2 ani la pachetul de acumulator­i. Dacă o lași 3 ore, încarci 80% din baterie, adică suficient pentru circa 120 km.

Pură teorie, dar cum se simte CR6 în oraș prin prisma unui motociclis­t pursânge? L-am invitat pe colegul meu, Adi Cobzașu, redactor șef al revistei Motor Expert, la o tură prin București și, după ce a coborât din șa, mi-a spus că se simte, din punctul de vedere al performanț­elor, ca un motor de 125 cmc căruia îi lipsesc vibrațiile și zgomotul. Masa totală este relativ redusă, așadar nu ridică probleme de manevrabil­itate unui începător. Raza de bracaj este bună și te poți strecura ușor printre mașini, iar dozarea accelerați­ei la viteze mici este floare la ureche.

Are două hărți de putere, Eco și Sport: prima dintre ele se axează pe menținerea unui consum cât mai redus de energie. Accelerați­ile sunt o idee mai lente, însă nu-ți lasă impresia că ai rămas fără curent. Acest prim mod rămâne comparabil cu cel full power până în jurul vitezei de 50 km/h, apoi începe să te restricțio­neze pentru a nu consuma în exces la viteze de care oricum nu ai nevoie în oraș. În modul Sport se continuă accelerare­a fără menajarea autonomiei. Aparent, se simte în largul său la o viteză de croazieră de 80 km/h, fără a suge brusc curentul din baterie. Cu masa concentrat­ă în partea din față, oferă o ciclistică plăcută. Ghidonul este suficient de lat încât săți ușureze munca dar nu cât să încurce. Șaua e moale, poziția e relaxată, iar suspensia e clar orientată spre confort.

Iar eu aș completa pentru fanii cifrelor, că accelerați­a 0-60 km/h durează 6 secunde, iar cuplul maxim atinge 260 Nm. Dacă vrei mai mult, atunci poți opta pentru versiunea Pro, cu 303 Nm și viteză maximă de 105 km/h. «

Poziția în șaua lui Horwin CR6 este relaxată. Riderul are sub ochi un turometru analogic și informații complete legate de nivelul de încărcare a bateriei.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Simplă și practică, Razor E Prime este rapidă și foarte ușor de transporta­t pliată. Nu are display, ci doar un singur buton (ON/OFF) și două clapete (frână și accelerați­e).
Simplă și practică, Razor E Prime este rapidă și foarte ușor de transporta­t pliată. Nu are display, ci doar un singur buton (ON/OFF) și două clapete (frână și accelerați­e).
 ??  ?? Suprafața aderentă a lui Razor X Longboard asigură o priză bună. Vehiculul se controleaz­ă cu ajutorul telecomenz­ii.
Suprafața aderentă a lui Razor X Longboard asigură o priză bună. Vehiculul se controleaz­ă cu ajutorul telecomenz­ii.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cannondale Topstone Neo Carbon 2 este cel mai scump vehicul de azi. Cadrul din fibră de carbon și echiparea Shimano GRX sunt dovezi ale valorii sale. Ciclocompu­terul Bosch Kiox oferă informații complete legate de asistența electrică.
Cannondale Topstone Neo Carbon 2 este cel mai scump vehicul de azi. Cadrul din fibră de carbon și echiparea Shimano GRX sunt dovezi ale valorii sale. Ciclocompu­terul Bosch Kiox oferă informații complete legate de asistența electrică.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sub șaua lui Ecooter E2 se află bateria standard și suficient loc pentru o a doua baterie opțională, care mărește considerab­il autonomia.
Dacă nu o cumperi, poți adăposti casca în locul rămas liber. Al doilea pasager poate folosi scărițele pliabile pentru a-și sprijini picioarele.
Sub șaua lui Ecooter E2 se află bateria standard și suficient loc pentru o a doua baterie opțională, care mărește considerab­il autonomia. Dacă nu o cumperi, poți adăposti casca în locul rămas liber. Al doilea pasager poate folosi scărițele pliabile pentru a-și sprijini picioarele.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania