Aki magyarázza meg nekem...

Erdélyi Napló - - KULTÚRTÉR - KOVÁCS ANDREA

e tanítsam nyolcomat románul: „Mă rta!”, vagy „Vă rog să etă!”, esetleg „Vă rog ulăpiorul meu să-mi a!”? Vasárnap este ogy hétfőtől magyaromántanárja van

attunk oda, hogy t mindannyian véelöljáróink vétkes ől, keddtől hat-, hét, s tízéveseken csat-

at elő az, hogy egyeanítóinkat, közülük k magyar anyanyeleciális oktatásához nyveket, egy tollvomeg képesítésük egy zzák munkavégzési Burkoltan fizetései-

yáltalán tisztsésebbségi oktatáamtitkárként 2018. án a román tanügyan? Mármint: fiott a hölgy, vagy dolgok menetére? le kisebbségi oktan , hogyan lehetegy több mandátut tudó megyeelnök ekre ragadtatja maelfogadhatatlan az magyar diákok a jerint csak 2025-ben 011-ben kapott jotartozik szorosan hogyan lehetséges, ig ez az ember a Tanács elnöke? seletnek nincs öszatási stratégiája, a nem küldi ki haa tárgyban a komak? Hogy Borboly Csaba is olvashassa: senkinek nem kell 2025-ig várnia, sőt, van hat évfolyam a 12-ből, aki már speciális tanterv és tankönyv szerint tanulja a román nyelvet!

Aztán: mi értelme van a parlamenti vitában a szaktanárok általi oktatásra vonatkozó cikkely törlését kérni, ha hétfőtől az iskolákba szaktanárokat neveznek ki? Az ő munkaszerződéseik majd szintén tollvonással szűnnek meg? Egy igazságtalanságot egy másikkal orvosolunk majd?

Amit biztosan tudok: az ötödikes tankönyvben a szerkesztők a fiam figyelmét arra hívják fel, hogy az „öt narancs” románul „öt narancsok”, továbbá a románban ott az a fránya közvetett tárgy, ami a magyarban nincs meg, de használni kell. Ezek a tankönyvek olyan pedagógusok szakértelmét dicsérik, akikkel most senki nem egyeztetett.

Kérdés, hogyan magyarázható el románul egy nyolcévesnek, hogy a román szó elején az i hangot né- ha i-nek néha j-nek ejtjük? Vagy hogyan lehetséges majd az előkészítő, első és második osztályban az integrált oktatás törvényi követelményeinek eleget tenni (amelynek címén a tanító énekórán előveszi a románórán tanult éneket is), ha a két tárgyat két külön tanár tanítja, akiknek nem feltétlenül kell lecketervet egyeztetniük?

Tudom, a pár éve bevezetett országos szintfelmérőkön a magyar gyerekek jól szerepelnek. Akkora baj tehát nem lehet a tanítókkal. Azt is tudom, hogy a most kinevezésre kerülő szaktanárok még nem láttak sem román, sem magyar hatévest iskolapadban. Őket itt Kolozs megyében olyan magyar tanítóknak kellene az iskolakezdés után gyorstalpalón felkészíteniük a helyzetre, akik egyébként e hatéveseket augusztus 24. után már nem is taníthatják...

Borítékolható, hogy a székelyföldi iskolákban nem lesz mindenhol román anyanyelvű szaktanár, illetve az is, hogy napi egy óráért az összevont falusi iskolákba nem fog ingázni egyetlen szaktanár sem. Következésképpen a romániai nagyvárosokban tanuló magyar elemisek kisebb-nagyobb nehézségek árán, de ismételten jobban teljesítenek majd a román vizsgákon, mint székelyföldi társaik, akik megmentőjeként próbált a megyeelnök eljárni. Teljesen sikertelenül.

A fentiek tükrében nem a vitatott törvénycikk parlamenti vitában történő „törlése” lenne a megoldás, mint ahogyan azt az érdekképviselet parlamenti képviselői tűzték ki célul, hanem a rendelkezés azonnali hatállyal történő visszavonása. Ha erre van többségi politikai akarat. Olyan, mint amit az igazságügyi törvények vagy a büntetőtörvények módosításánál láttunk.

Hosszútávú stratégiát a tárgyban pedig csakis a pedagógusok bevonásával érdemes készíteni.

A szerző ügyvéd, a Nem az én nevemben csoport tagja ?

FOTÓ: GECSE NOÉMI

Magyar gyerekeken csattan az ostor. Kérdés, hogy a román pedagógusok miként viszonyulnak hozzájuk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.