Ozsvár legjobb éttermei

, Baracca, Via: kiemelkedő gasztronómiai élményt nyújthatnak minden kulináris érdeklődőnek

Erdélyi Napló - - ONÓMIA - DOROZSMAI ENDRE

sebb erdélyi városok legjobb éttermeit orozatunkban ezúttal Kolozsvárra látogancses város tíz legjobb vendéglője Erdély ban is kiemelkedő gasztronómiai élményt cikkünkben a Fragment, a Baracca és a óstoltuk meg.

számomra a legb gasztronómiai élagment étteremben entette. A kiszolgáminden étel lenyűgozva és művészien e volt jellemző rá a eredetiség és a leterem az Aréna olk, a beltér modern, en, meghittségmenvül dizájnos. Az étaz árak meglepően ínvonalhoz képest. agyjuk, előételt, letet ehetünk 54 leztően jó ajánlat. Van k is, például 62 lede negyed kilót adas ár. E mennyiség zurd, mert ha valayed kiló marhatatárt akar mást is az előebb desszertet. Le adagot felére, az árat al, de legyen ez az ő

ológiával

összesen nyolc ételt tük az összes deszva a kedvező árfekgy ilyen étteremben ezőnek számít, ma a legjobb éttermekszokott a 2500 forinbizony Erdélyben is nem egy helyen 20 rtekkel TemesvárEttünk továbbá krisérlevest”, házilag, giával készült lazalet. Az utóbbit hadd a tálalás, mind az empontjából. Ennél műfajban nem volt i, egy szép méretes l szaftos, kívül szép re ropogott, minden m alatt készítették, en véglegesítették. ki, hogy cutting edge súcstechnológiával . a szinten átlagosnak 0 jobbacska helyi, bort tartalmaz, maban sincs, de erdéKilenc tételt mérnek olcsón. A GM-kalaponttal jutalmazta lésem szerint alult, ha hozzátesszük, korrekt, izgalmas, k nyomába nem érő urmet Syndicate is

rint Erdély legjobb a

k helyén a Baracca egyébként a Gault n az első helyet kap. Itt is hasonló a fi- Baraccáé a trófea, annak értékelésem szerint az oka az, hogy egyrészt itt kisebb hibák akadtak. Másrészt valahogy furcsának találtam, hogy másfél év után visszatérve az étterembe az étlap alig változott. Egy igazán jó hely gasztronómiai műhelyként működik, állandó a kísérletezés, az étlap nagy része „mozgásban van”. Maga a teljesítmény nem változott. Megjegyzem, mintha ezen a téren is lenne elmozdulás a jó irányba. Ahogy háromnegyedév elteltével nézegettem az aktuális honlapot, vannak ugyan még ismerős fogások, de jelentős a cserélődés is. A ma is kapható többéves fogások közül kettőt mindkét látogatásom alkalmával megrendeltünk (kecskesajtmousse, vajpor, limezselé és gruyere sajt elnevezésű előételt, valamint a vargányakrusztás csirkemellet, amit polentával és gombaegyveleggel tálalnak). Ez nem rajtam múlt persze, hanem társaimon, jómagam igyekszem mindig mást kérni, minél többet megismerni abból, amit az étterem nyújt.

Volt oly balszerencsém, hogy társaim harmadiknak egy desszertet is kikértek, amit másfél évvel korábban már kóstoltam, ez ma már nincs étlapon. Egyébként Erdély-szinten ez volt az egyik legemlékezetesebb deszszertalkotás, amihez valaha szerencsém volt: fehércsokoládégömbben passiógyümölcsfagylalt, mentamártáson, meringue-darabokkal körítve.

Mint az eddigiekből is kitetszik, a Baracca nemzetközi konyhát visz egészen eredeti koncepcióval, fogásai nem hasonlítanak más régióbeli étterem kínálatára, érdekesek a köretek mellett a részben dekorációt, részben íz-színesítést szolgáló plusz elemek.

A beltér nagyon hangulatos, szépen kidolgozott, egyszerre rusz- tikus és modern, ugyanakkor otthonosságérzése is van az embernek. Az asztalon só- és borsdaráló, valamint esztétikus kettős struktúrájú, egymásba fonódó üvegben korrekt minőségű olívaolaj és balzsamecet. Az árak a minőség fényében korrektek. A borlap kiemelkedő, több mint száz tételt tartalmaz, zömmel francia, olasz és erdélyi borokat.

A Gault Millau-kalauz 14 ponttal jutalmazta az egységet, amire végső soron rászolgált, hiszen az általam szintén 14 pontra tartott Fragmenttel nagyjából hasonló a teljesítménye.

Magyar tulajdonos, magyar étlap nélkül

Nem így van a harmadik helyezett Viával, amely mindössze 10,5 pontot kapott, ami a Gault Millau Románia talán legdurvább mellélövése. Ha megnézzük, hogy a GM-kalauz mely éttermeket taksálta 11,5–12 pontra, akkor bizony láthatjuk, hogy Via is ott van abban a mezőnyben, méghozzá a 11 pontosok felett, és még véletlenül sem a 10 pontosok közelében.

A Via volt az, amely első ízben hívta fel magára az erdélyi éttermek közül a magyar magasgasztronómia népszerűsítőinek a figyelmét. 2013ban jártam itt először, messze átlag feletti volt a teljesítmény, de ugyanakkor messze nem meggyőző. Akadtak olyan hibák, amelyek 11 pont felett elképzelhetetlenek lennének. Akkor indokolt lett volna a most megkapott 10,5 pont.

Tavalyi látogatásom alkalmával már sokkal magasabb szintet muta- tott a hely. Hiba lényegében nem volt, és csak azért nem kapott az étterem előkelőbb helyezést, mert hiányzott a katarzis, az eredetiség, a vibráló kreativitás, ami a másik két helyen adott. Úgy tudni, kolozsvári magyarok a tulajdonosok, a séfek között is több magyar volt, itt dolgozott Náday Egon és Szőcs Előd is, utóbbi Erdély jelenlegi legjobb éttermét, a Forkot erősíti Bálványoson. Ehhez képest nincs magyar nyelvű változata a honlapnak, s ami a legfeltűnőbb, hogy a honlapon olvasható borlapon még véletlenül sem találunk magyarországi bort. De mindez legfeljebb az étteremválasztásban befolyásolhatja a vendéget, a kritikusnak azt kell néznie, ami a tányéron van.

Még mielőtt az ételekről szólnék, hadd beszéljek a beltérről. Kolozsvár történelmi levegőjű belvárosában egy gyönyörűen restaurált 18. századi műemléképület földszintjén működik. A beltér letisztult, talán túlságosan is az. Fehér abrosz, asztali lámpa, sódaráló, kredenc, fapadló, a falon díszes tükör, a falak elviselnének még némi dekorációt. Nyáron hűvös belső teraszt is üzemeltetnek.

Jó érzés látni, hogy a tavaly nyáron evett öt fogásból mára egyetlen egy, a lazactatár az, amely még étlapon szerepel. A mai kínálat hordoz több izgalmas mozzanatot, a foie gras-t ( hízott liba vagy kacsamáj) például rozmaringos foccacciával, marinált fehér hagymával és meggymártással tálalják. Megjelenik az étlapon a salmorejo, az andalúz nyers, hideg paradicsomleves, amit tonhallal kínálnak, míg a tonhalfilét rusztikus padlizsánnal, mentával és japán konyhából ismert edamame babbal. Szakmai berkekben azt beszélik, hogy a magyar sztárséf Segal Viktor a konyha szakmai felügyelője, érdekes, hogy ezt nem hirdetik magukról, pedig e névnek komoly marketingértéke van.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű, az árak értékarányosak. A borlap a csúcskategória szintjén átlagos, 50–60 tételt tartalmaz, főként francia és olasz borokat. Üdítő, hogy feltűnik a Wine Princess is, ez volt Balla Géza pincészetének neve, mielőtt a birtokot a maga nevére vette volna. Elnézve az évjáratokat, nagy a gyanúm, hogy a borlapot régóta nem frissítették a honlapon.

Összefoglalva: Kolozsvár első három étterme kiemelkedő Kárpát-medencei viszonylatban is, izgalmas tapasztalata lehet felfedezőnek és sokat látott gasztrokalandozónak egyaránt.

A Baracca nemzetközi konyhát visz egészen eredeti koncepcióval, fogásai nem hasonlítanak más régióbeli étterem kínálatára, érdekesek a köretek mellett a részben dekorációt, részben íz-színesítést szolgáló plusz elemek.

FOTÓ: VIA ÉTTEREM

A Via étterem rusztikus környezetével is vonzza a látogatókat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.