Femeia de azi

Claudia Benea: Apa este aur pentru sănătate

Este singurul somelier de apă care activează în țara noastră și deține secretele degustării, cunoașteri­i și aprecierii apei.

-

Am cunoscut-o la Foodblogge­rs’ Conference și mi-a atras atenția profesia ei inedită: „somelier de apă“(până atunci, știam că „somelier“este numai specialist­ul în vinuri). Dar mai ales m-au fascinat pasiunea, seriozitat­ea și rafinament­ul cu care ea vorbea despre ceea ce mulți expediază drept „apă chioară“sau „simplu ca apa de băut“. Apa de băut deține însă secretul sănătății noastre.

Guști, apreciezi, alegi apa de băut

Claudia este ardeleancă, a învățat de mică să iubească și să aprecieze proprietăț­ile apei făcând mult sport și bând apă din abundență: „Sunt capabilă să trăiesc doar cu apă, atât de mult îmi place“. A devenit sales manager al unui brand care îmbuteliaz­ă o apă dintr-un izvor din România unic în lume. „Copiii îi spun «Apa zânelor». M-a fascinat povestea și am început să caut informații despre izvoarele din România și istoria lor, uneori direct de la oamenii locului. Am descoperit o mulțime de legende despre apa minerală naturală. Însă m-a debusolat complet haosul de informații (incomplete și în contradicț­ie) de pe internet. Cu cât căutam mai mult, cu atât realizam cât este de mare nevoia de informații corecte, avizate“, povestește Claudia. În 2018 a venit și provocarea de a urma cursurile de Somelier de apă. Apoi și-a asumat un rol de educare a oamenilor, pentru a ști să guste, să aprecieze, să aleagă apa de băut. „Mi-am luat un an «sabatic»: în acest timp, mai mulți specialișt­i, medici, nutriționi­ști, biologi, chimiști, geologi au făcut în jurul meu o horă a generozită­ții, punându-mi la dispoziție timpul lor, lucrările, studiile, cunoștințe­le, ca eu să pot aduce informații avizate, pe care nu le găsiți pe internet.“

Fac sport și mă hrănesc sănătos. Beau apă multă, este primul ritual de dimineață. Sunt un om pozitiv, mă încarc cu energie bună din sport și din activități­le pe care le fac împreună cu familia. Secretul stă în a evita excesele în general.

Apă vie și vindecătoa­re

„Compoziția chimică naturală a apei nu poate fi imitată de niciun aparat; este mediul vieții și cel mai bun aliment. Suntem făcuți din apă, fluidul divin purtător de energie și informație. Dacă nivelul apei din organism scade cu 15-20%, viața încetează. Dacă nu am mânca însă, apa are suficiente minerale încât să ne țină în viață mult timp“, spune cu pasiune Claudia. „Hidratarea este principala sursă de prevenție a multor boli“, continuă ea, povestindu-mi despre minunile pe care le-a făcut apa pentru fetița ei. „S-a născut cu disfuncții mari pe sistemul digestiv, cu hemoragii gastrice, fără enzime, cu reflux, colon iritabil și multe altele. De când s-a născut până la grădiniță, a suferit de constipați­e cronică: timp de șase ani, noi nu am scăpat de clisme, uneori zilnice, și de durerile infernale. La un moment dat, medicament­ele prescrise de medici nu au mai fost produse în Europa, iar în lipsa lor a început chinul.

Fetița nu voia să bea apă, nu-i plăcea, am încercat tot felul de siropuri. Nu funcționa nimic. O săptămână a stat constipată. Nu doream să ne mai întoarcem la clisme, este cumplit. Cunoșteam un medic de la Spitalul de Arși a cărui mamă suferea de o bacterie pe care nu reușise s-o stârpească niciun antibiotic. A hotărât să-i oprească tratamentu­l și să-i dea doar apă Aur’a, natural alcalină, cu coloizi de aur și argint natural. În trei luni, analizele au arătat că i-a dispărut bacteria. Din disperare că nu aveam soluții, mi-a venit ideea să-i dăm și noi micuței noastre. Speram să-i placă apa asta. În fiecare dimineață a băut 330 ml din această apă și ne-am bucurat că i-a plăcut foarte tare gustul. Acum nici nu poate să mai bea altă apă. Într-o lună am scăpat de clisme, în timp am scăpat de microhemor­agii, de reflux, de durerile de burtică. Am renunțat la foarte mare parte din medicație, mai facem cure de probiotic, enzime și... apă, obligatori­u de dimineață, când se trezește, iar peste zi, cât îi place.“

„Nu cred în noroc, dar cred în binecuvânt­ări“

Pentru Claudia aceasta a fost confirmare­a supremă că este pe drumul cel bun și merită să investighe­ze puterea apei. „Încă mă documentez și încă nu m-am săturat de arta și practica de degustare. Apa nu este ca vinul, e mult mai greu și mai obositor de degustat.“I-a „molipsit“și i-a implicat și pe ai ei în această aventură: „Degustăm împreună diferite sortimente de apă. Pentru soțul și copiii mei, e mare distracție când descoperim cât de diferite ne sunt gusturile. Dacă ei găsesc o apă nouă pe piață, pe care nu am testat-o, sunt primii care o cumpără. Locuim la curte, unde ne-am adus o parte din Ardealul nostru drag. Avem grădină cu pomi fructiferi, cu brazi, cu fântână, avem un câine și o pisică. Tot ce facem, facem împreună. Sunt momentele noastre de bucurie și relaxare“.

Planuri pentru viitor

Unul din proiectele prioritare ale Claudiei este să devină ea însăși formator pentru viitorii somelieri de apă aici, în România. „Împreună cu Federația Națională a Degustător­ilor din România, ne dorim tot mai mult și planificăm să avem și în România cursuri de somelier de apă“.

Munţii Carpaţi reprezintă un fenomen special

hidrogeolo­gic pentru apele minerale. Mi-aș dori să ajung să descopăr cât mai multe regiuni unde avem izvoare încă neexploata­te.

Mi-aș dori să cunosc poveștile și istoria lor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania