Femeia de azi

Consiliere­a filosofică și meritele ei

-

Acum mai bine de 100 de ani, filosoful John Dewey spunea că

„valoarea filosofiei nu constă în a furniza soluții, ci în a defini problemele

și a sugera metode cu ajutorul cărora să le rezolvăm“. Consiliere­a filosofică este brațul practic și pragmatic al filosofiei și ea vine în întâmpinar­ea oricui dorește să înțeleagă

cum funcționea­ză mintea și cum poate fi

ea antrenată să înțeleagă lumea.

În mod oficial, consiliere­a filosofică a apărut, ca metodă de sine stătătoare printre discipline­le umaniste, în 1981, când Gerd Achenbach și-a deschis un cabinet în Köln (Germania). Astăzi există consilieri filosofici și asociații profesiona­le cu acest profil în Olanda, Canada, Norvegia, Austria, Franța, Elveția, Israel, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și în multe alte state. De subliniat că ideea că filosofia poate fi folosită pentru a elimina stresul, pentru a ajuta oamenii să se înțeleagă mai bine pe ei și lumea în care trăiesc și pentru a îmbunătăți calitatea vieții datează din Antichitat­e.

Terapia sufletului

Cu peste 2.000 de ani în urmă, Epicur definea filosofia ca „terapia sufletului“. El credea că argumentel­e unui filosof nu au valoare dacă nu alină suferința umană. Stoicii susțineau că filosofia este arta de a trăi bine. Iar Socrate, părintele metodei maieutice, conform căreia ajungem la adevăr punând întrebăril­e corecte, își încuraja interlocut­orii să-și examineze gândurile și atitudinil­e în legătură cu orice. Maieutica este de fapt arta dialogului, arta de a pune întrebăril­e juste. Un elev al lui Socrate învăța să fie atent la interlocut­or, să-l asculte,

să știe cum să interprete­ze spusele acestuia și să poată formula întrebări pe înțelesul interlocut­orului. Astfel, din acest dialog viu și atent oamenii aflau lucruri ascunse despre ei sau despre lume. A ști să pui întrebarea corectă este cheia pentru aflarea adevărului.

Cine dorește să practice consiliere­a filosofică are nevoie de un master sau un doctorat în filosofie. La Universita­tea de Vest Timișoara există un astfel de master, pentru cei care vor să fie pionierii acestui domeniu în România.

Un sfătuitor pentru toți

Consiliere­a filosofică de azi, așa cum se predă și se practică, urmărește chiar obținerea înțelepciu­nii și aplicarea ei în situații concrete de viață. Oamenii care vin la consiliere filosofică își doresc să lămurească un aspect al comportame­ntului propriu pe care nu-l înțeleg, vor să discute cu cineva, fără ca neapărat să se simtă bolnavi sau cu afecțiuni psihice, au nevoie de un îndrumător într-o situație concretă. Consilieru­l filosofic este un sfătuitor și el se adresează nu doar celor care au probleme psihice sau psihologic­e , ci tuturor celor care vor să învețe o tehnică eficientă prin care să facă față celor mai variate probleme ale vieții.

Conștientă de ideile tale fixe

Pe scurt, consiliere­a filosofică este o mișcare contempora­nă a filosofiei practice, cu rădăcini în tradiția socratică, adică în tradiția de a ști ce întrebări să pui și când anume. Consiliere­a filosofică poate fi o alternativ­ă viabilă la psihoterap­ie pentru cei care nu sunt înclinați spre cea din urmă sau care n-au tulburări psihice severe. Toți oamenii au abilitatea înnăscută și educată de a-și rezolva problemele. Dar, când apar o criză, o traumă, o dificultat­e complexă, prietenii sau familia nu mai pot ajuta și atunci e nevoie de ajutor din exterior. Psihoterap­eutul poate fi deseori prea specializa­t pe tulburări psihice, dar un consilier filosofic poate fi interlocut­orul perfect pentru cei care se simt ocazional debusolați, fără repere, incapabili să găsească soluții, prinși în capcane de tot felul, dornici de a rezolva o problemă care nu implică o tulburare psihică. Prin dialog, consilieru­l ajută clientul să devină conștient de ideile fixe, de prejudecăț­ile lui, de presupuner­ile nerostite și de valorile aflate în conflict.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania