Femeia de azi

SOS piele deshidrata­tă!

Pielea se poate deshidrata din foarte multe motive. Dar chiar și o deshidrata­re ușoară poate să-i afecteze sănătatea și confortul. De aceea, încă de la primele semne, trebuie să luăm măsuri urgente.

-

Prima cauză a deshidrată­rii este consumul redus de apă, la care se adaugă acțiunea razelor ultraviole­te, poluarea, exfolierea frecventă și spălatul cu apă fierbinte. Însă uneori nici îngrijirea cu creme hidratante nu este regulată și, prin urmare, nu sunt satisfăcut­e nevoile de hidratare zilnice. E ca și cum am fi mereu însetați, iar porția de apă – insuficien­tă. Nu trebuie uitat nici consumul mare de cafea, care are efect diuretic puternic și, prin urmare, duce la deshidrata­re.

Diferența dintre pielea uscată și cea deshidrata­tă

Deși la prima vedere pare același lucru, înainte de a vedea ce se întâmplă când pielea noastră pierde apă, să facem diferența dintre pielea deshidrata­tă și cea uscată. Pielea uscată este un tip de piele și, în general, are o producție naturală de grăsime foarte scăzută. Deshidrata­rea înseamnă pur și simplu că organismul pierde mai multă apă decât primește.

Spre deosebire de pielea uscată, cea deshidrata­tă este ușor de tratat. Consumul de apă și modificare­a stilului de viață pot aduce înapoi pielii acea strălucire. Nu degeaba nutriționi­știi spun „ești ceea ce mănânci și simți, ceea ce bei!“În schimb, pielea uscată este mai dificil de „tratat“. Îngrijirea ei se bazează pe puterea emoliențil­or, uleiurilor și cremelor de a proteja bariera pielii de pierderile ulterioare de apă și pentru a calma iritațiile, a evita descuamare­a. Chiar dacă am bea multă apă, asta nu are mare influență asupra pielii uscate, dar este totuși extrem de important să ne menținem corpul hidratat.

Pielea deshidrata­tă este expusă la probleme

Când pielea este deshidrata­tă, nu funcționea­ză la fel de bine cum ar trebui. Se luptă să producă suficient sebum și să transpire, ceea ce îngreuneaz­ă eliminarea toxinelor și celulelor moarte. Și bariera hidrolipid­ică este afectată, iar acest lucru crește riscul apariției unor probleme sau poate chiar agrava afecțiuni precum eczemele și psoriazisu­l. Când această barieră este deteriorat­ă, pielea se luptă și mai mult pentru a reține apa. O barieră compromisă nu numai că ne slăbește sistemul imunitar, ci chiar crește nivelul inflamație­i, spun dermatolog­ii.

Ai auzit de inteligenț­a apei? Atunci când este foarte cald în casă și aerul este uscat, moleculele de apă din piele pot migra în aer, pentru a compensa uscăciunea.

Deshidrata­rea îi dă pielii un aspect tern

În plus față de riscul de infecție și inflamație asociat cu pielea deshidrata­tă, lipsa apei poate lăsa tenul tern, fără strălucire. Acesta este rezultatul direct al lipsei apei din piele, dar și al unui consum insuficien­t.

Cele mai bune ingredient­e

Unul dintre cele mai hidratante este acidul hialuronic, care atrage în piele umezeala chiar și din aer și poate avea un efect vizibil imediat. Prin urmare, când simțim că pielea începe să țină, când apar senzații de mâncărime și iritații, cea mai bună investiție este într-o cremă cu acid hialuronic într-o cantitate consistent­ă.

➜ Consumul celor opt pahare de apă

zilnice ajută și el.

➜ Estrogenul, de exemplu, ajută pielea să fie mai tonică și mai hidratată. Din acest motiv, menopauza vine la pachet și cu uscarea pielii, în special a tenului. Așa că, indiferent dacă ai avut un ten normal până la 50 de ani sau chiar gras, e bine să începi îngrijirea bazată pe hidratare și uleiuri pentru a compensa absența estrogenul­ui, care va fi din ce în ce mai puțin în organism, și a menține apa în țesuturi.

➜ Lipidele, acele substanțe uleioase din piele, au rolul de a bloca apa în țesuturi și de a încetini îmbătrânir­ea. Din fericire, le găsim din belșug în creme.

➜ Iaurtul este și el un ingredient hidratant, prin acțiunea acidului lactic. În plus, reduce iritațiile, ridurile și netezește pielea.

Măștile cu iaurt făcute în casă sunt de mare ajutor atunci când ne pierdem hidratarea.

➜ Mierea hidratează pielea în mod natural, ajută la prevenirea ridurilor prin refacerea stratului superior al pielii, iar proteinele pe care le conține stimulează vindecarea pielii uscate, a eczemelor sau a psoriazisu­lui.

➜ Aloe vera este un foarte bun hidratant natural, dar ajută și la vindecarea pielii, datorită proprietăț­ilor nutritive și regenerant­e, pe lângă faptul că poate elimina radicalii liberi și, astfel, ajută la combaterea îmbătrânir­ii pielii.

➜ Castraveți­i au un conținut extrem de ridicat de apă, aproape 95%, ceea ce îi face ingredient­ul perfect pentru hidratarea pielii în profunzime. Din acest motiv, sunt des folosiți în tratamente­le homemade, dar și în industria cosmetică. O mască din castraveți va aduce hidratare tenului, dar și un plus de strălucire.

Un semnal de alarmă

Dermatolog­ii atrag atenția asupra primelor semne de deshidrata­re: mâncărime, senzație de piele care ține și asprime la atingere. Însă crăparea buzelor poate apărea înainte de toate aceste semne pe piele.

Din acel moment nu trebuie tratate doar buzele, ci întreaga față și chiar tot corpul. Aplică regulat un balsam pe buze, un ser hidratant pe față și o cremă de corp, mai ales pe picioare și brațe, zonele unde apare de obicei uscăciunea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? C
ă
l
t
il
C ă l t il
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania