Femeia de azi

Țesături nobile, îngrijire perfectă

Pentru a fi în centrul atenției cu piesele vestimenta­re preferate o perioadă lungă, trebuie să fim atente cum le îngrijim.

-

Felul în care țesăturile naturale cum sunt mătasea sau lâna își păstrează forma și culoarea depinde mult de îngrijirea potrivită, fiindcă toate sunt caracteriz­ate de o proprietat­e comună, și anume sensibilit­atea la curățare.

CATIFEAUA, dragoste la prima vedere

Chiar și regii și împărații preferau țesăturile de catifea, care s-au dovedit a fi tovarăși de modă credincioș­i. Catifeaua este o țesătură fină, din bumbac, viscoză sau mătase, dar de multe ori materialel­e de bază sunt amestecate împreună. Datorită culorilor intense, luminoase și suprafeței strălucito­are, catifeaua conferă hainelor o eleganță festivă.

➜ Caracteris­tici: unul din cele mai plăcute la atingere materiale textile, catifeaua este rezistentă, putând fi folosită inclusiv pentru treninguri.

➜ Îngrijirea perfectă: catifeaua se spală cel mai bine manual – înmoaie în apă călduță, cu detergent fin; nu freca și nu stoarce prin răsucire; lasă la uscat, cel mai bine în baie, pentru că aerul umed și cald reduce cutele; calcă fără aburi, aplicând puțină presiune.

MĂTASEA, eleganță în orice moment

Mătasea este cea mai fină țesătură dintre materialel­e naturale. Sericicult­ura este ramura zootehniei care are ca obiect creșterea și înmulțirea viermilor de mătase pentru obținerea gogoșilor destinate prelucrări­i și obținerii mătăsii autentice. Calitatea acestui material depinde în mod crucial de firele din care este obținută țesătura. Cea naturală este albă, foarte moale și strălucito­are, extrasă din coconul viermilor de dud, fiind de cea mai înaltă calitate. Pentru producție este folosit un singur fir, extrem de fin și uniform, lung de sute de metri. Această îndeletnic­ire datează de aproximati­v 5.000 de ani. Și toți am auzit de Drumul mătăsii!

➜ Caracteris­tici: rezistență ridicată, nu face cute, izolează termic, sensibilă la apă, moale și strălucito­are.

➜ Îngrijirea perfectă: lasă 3-5 minute la înmuiat în apă călduță, apoi spălarea se face la rece. Mătasea trebuie spălată manual, cu săpun delicat ori șampon. Clătește în apă rece, în care ai pus o linguriță de oțet. Usucă țesătura de mătase într-un prosop și calcă materialul încă umed, cu fierul la treapta cea mai scăzută de temperatur­ă.

LÂNA, moale și călduroasă

Că este vorba despre lâna provenită de la oi, alpacale sau de la iepurii de angora, cu toții iubim materialul pufos și călduros. Materialul râvnit este furnizat, în principal, de ovine și caprine, precum și de animale destul de neobișnuit­e, cum ar fi oposumul din Noua Zeelandă. Indiferent de la ce animal provine, lâna este eficientă din punct de vedere termic, fiind ideală pentru temperatur­i ambientale scăzute. Lâna are nevoie de o îngrijire specială, pentru că la spălare firul tinde să-și micșoreze dimensiuni­le, adică să intre la apă.

➜ Caracteris­tici: foarte ușoară și parțial elastică, lâna reglează temperatur­a și umiditatea, absoarbe mirosurile și are rezistență la uzură. ➜ Îngrijirea perfectă: în cazul lânii, se aplică principiul „mai puțin este mai mult“. Spălare automată: cu detergent lichid de lână, la maximum 30°C. Ideal ar fi să speli cu apă rece, ca țesătura să nu se micșoreze. Spălare manuală: înmuiere pentru scurt timp în apă călduță, cu detergent lichid pentru lână. Se stoarce ușor, prin presare, nu prin răsucire. În general, uscarea trebuie făcută pe o suprafață plană, ca materialul să nu se deformeze. Călcarea nu se recomandă.

LÂNA DE OPOSUM, unică și inovatoare

În Noua Zeelandă, lâna de oposum este unică și inovatoare, în același timp. Fibrele goale ale blănii de oposum sunt transforma­te într-un fir surprinzăt­or de ușor și moale, dar extrem de călduros. Un singur animal are o haină comparabil­ă – ursul polar.

Amestecată cu lână merinos și mătase, rezultă o țesătură care devine una dintre cele mai fine din lume. Din lână de oposum găsești eșarfe voluminoas­e, tricotate fin sau jachete lungi și pulovere deosebit de confortabi­le.

DANTELA, adevărată operă de artă în filigran

Dantela albă simbolizea­ză inocența, frumusețea și virtutea. Este deosebit de populară la rochiile de mireasă și lenjerie, unde fiecare element seamănă cu o mică operă de artă.

Caracteris­tice dantelei sunt modelele filigran, din care sunt create multe elemente decorative, foarte diferite. Pentru a produce dantela autentică, diferite fire și fibre de bumbac, in sau mătase sunt prelucrate împreună. Valoarea ridicată a dantelei se datorează prelucrări­i complexe. Pe baza firelor folosite și după calitatea cusăturilo­r, se poate determina din ce secol și în ce scop a fost fabricată dantela.

➜ Caracteris­tici: elegantă și feminină, dantela este un material suav. Cu toții cunoaștem macrameuri­le bunicii, dar această artă pare să-și aibă începuturi­le la țesătorii arabi ai secolului al XIII-lea.

➜ Îngrijirea perfectă: înainte

de spălare, e necesară sortarea materialel­or după culoare. În mașina de spălat poți curăța dantela numai după ce ai închis-o într-un săculeț de rufe, din bumbac, de culoare albă, pentru a nu împrumuta culoarea. Spălarea se face cu detergent lichid, la o temperatur­ă de până la maximum 40°C. Spălarea manuală se potrivește pentru dantela foarte veche, fină sau sintetică. Calcă materialul încă ușor umed, la al doilea nivel de temperatur­ă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania