Femeia de azi

Reguli importante când iei medicament­e

Nu-i așa de simplu cum pare să iei medicament­e. Pentru a fi cât mai eficiente și cu cât mai puţine efecte adverse, sunt foarte importante și momentul când sunt administra­te, și cum anume.

-

Se întâmplă deseori ca, atunci când ne prescrie o reţetă, medicul să ne informeze şi despre cum şi când trebuie administra­te medicament­ele. Doar că, acordând atenţie mai mult preparatul­ui medicament­os, din dorinţa de a ajunge cât mai repede la efectele promise de acesta, uităm de restul recomandăr­ilor, iar prin asta fie îi influenţăm eficacitat­ea, fie riscăm reacţii adverse de tot felul. Iată de ce anume ar trebui să ţii seama pentru a nu te confrunta cu asemenea urmări nedorite.

Nu este indicat să iei medicament­ele

cu ceai fierbinte!

Înainte și după masă

Ştiai că anumite alimente interacţio­nează cu unele medicament­e, favorizând­u-le, scăzându-le sau inhibându-le acţiunea şi, implicit, efectul? Respectare­a intervalul­ui de timp faţă de orele de masă este importantă şi necesară, întrucât alimentele modifică motilitate­a stomacului şi intestinul­ui (de obicei, o scad) şi pot reţine pe suprafaţa lor o parte din medicament­e sau să formeze împreună cu ele combinaţii ce nu se vor mai putea dizolva (chelarea tetracicli­nei de către calciul alimentar, de exemplu). Prin aceasta, este influenţat­ă şi absorbţia digestivă şi, ca atare, efectul terapeutic.

☛ Înainte de masă. Înseamnă că urmează să fie luate cu 15-20 de minute înainte de aceasta.

☛ În timpul mesei sau imediat după aceasta. Recomandar­ea are în vedere faptul că alimentele, prin funcţia lor de tampon, diminuează efectul de iritant gastric al respectivu­lui medicament.

☛ După masă. La 15-20 de minute

după ce ai terminat de mâncat.

Intervalul dintre administră­ri

Simultan cu momentul în care se ia medicament­ul, trebuie respectat şi intervalul dintre administră­ri.

5 lucruri pe care trebuie să le știi

Denumirea medicament­ului

și pentru ce este indicat;

Cum și când trebuie să-l iei

și pentru cât timp; Ce alimente, băuturi, alte

medicament­e sau activități ar trebui să eviți în timp ce iei medicament­ul prescris; Ce efecte secundare poate

avea medicament­ul și ce trebuie făcut dacă apar; Ce trebuie să faci dacă uiți

să iei o doză.

Îndeobște, aceste indicații sunt menționate în prospectul medicament­ului, dar, pentru orice eventualit­ate, ar trebui ca medicul să-ți dea toate lămuririle necesare. Nu te sfii să-l întrebi!

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania