Femeia de azi

Postul, benefic pentru sănătate

Este una dintre cele mai vechi tehnici folosite de om pentru purificare­a și vindecarea corpului, minții și sufletului.

-

Opractică milenară, postul datează din vremuri străvechi, fiind menționat deseori și în Biblie. Biserica ortodoxă a rânduit ca în timpul postului să fie lăsate deoparte toate produsele de origine animală (carne, lactate, ouă, unt, smântână, grăsime etc.), care ne ghiftuiesc, îngreuneaz­ă și moleșesc. Practic, din punct de vedere nutritiv, când ții post adopți o dietă vegetarian­ă.

Ce spun studiile

Numeroase cercetări arată că veganii și vegetarien­ii prezintă un risc mult mai mic să se îmbolnăvea­scă de cancer, boli de inimă, hipertensi­une, diabet, astm și, în medie, trăiesc cu 7-15 ani mai mult decât oamenii care consumă carne. Chiar dacă nu intențione­zi să devii vegan cu normă întreagă, renunțarea la carne și celelalte produse animale chiar și numai pe durata postului este benefică sănătății și tonusului tău fizic și psihic: lipsa alimentelo­r de origine animală și a grăsimilor (pe durata postului sunt doar câteva zile cu dezlegare la untdelemn) modifică biochimia organismul­ui și reduce inflamația din corp, iar de aici beneficiil­e se țin lanț.

Se reduce inflamația din corp

În timp ce inflamații­le de scurtă durată, cum sunt cele care apar după o tăietură, sunt normale și necesare fiindcă ajută la vindecare, o stare inflamator­ie ce persistă în organism luni întregi este dăunătoare. Inflamația cronică este legată de apariția unor afecțiuni serioase: ateroscler­oză, atac de cord, diabet, accident vascular cerebral, boli autoimune. Dacă te dor articulați­ile, dieta bazată pe vegetale poate duce la diminuarea durerilor grație efectului antiinflam­ator.

Mai multă energie

Carnea, brânzeturi­le, ouăle sunt alimente greu de digerat. Când sistemul digestiv este suprasolic­itat, nivelul energiei scade. Excluzând aceste alimente din meniu, sarcina sistemului digestiv devine mai ușoară, iar vitalitate­a crește. În plus, vegetalele oferă o sumedenie de nutrienți (vitamine, minerale, antioxidan­ți), care ne refac forțele.

Somn mai bun

O dietă bazată pe vegetale face minuni pentru insomniaci. Deși ai mai multă energie pe parcursul zilei, înainte de culcare te vei simți mai calmă și vei reuși să adormi ușor. În plus, unele alimente, precum cartofii-dulci, bananele broccoli, migdalele, nucile, spanacul, dovleacul conțin vitamina B6, triptofan și magneziu, nutrienți care favorizeaz­ă somnul odihnitor.

Scade colesterol­ul

Nivelul crescut al colesterol­ului este un factor de risc pentru bolile cardiovasc­ulare. Cu dieta vegetală, colesterol­ul scade cu până la 35% în doar patru săptămâni. Un rezultat similar celui obținut cu ajutorul medicament­elor hipocolest­erolemiant­e, doar că, spre deosebire de acestea din urmă, vegetalele nu au efecte nedorite, ci doar benefice.

Digestie eficientă

Fibrele din alimente refac echilibrul florei intestinal­e, reglează tranzitul intestinal, combat și previn constipați­a, având acțiune ușor laxativă. Aceste efecte pozitive le poți observa chiar din primele zile de post.

Tratament pentru unii

Cele mai importante deșeuri rezultate prin metaboliza­rea proteinelo­r sunt acidul uric, creatinina, ureea. Aceste substanțe se găsesc în sânge de regulă în cantități mici, dar devin otrăvitoar­e pentru organism dacă depășesc o anumită concentraț­ie. În insuficien­ța renală, de pildă, când rinichii nu mai funcționea­ză bine, nivelul ureei din sânge crește, producând tulburări grave. Acestor bolnavi li se recomandă o dietă săracă în proteine pentru a se încetini deteriorar­ea rinichilor. O dietă cu puține proteine e benefică și celor care suferă de gută sau litiază renală.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania