Femeia

Steaua avea nume

-

Luna trecută ne-a părăsit, la vârsta de 88 de ani, o mare actriță a României, Olga Tudorache.

Ofrumusețe aspră, tăiată în linii drepte, îndulcită puțin de părul alb, imaculat. Am văzuto prima dată pe scenă în „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“, în anii ’70’80, pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic. A fost prima dată când miam dorit să fiu precum cineva. Voiam să fiu ca Olga Tudorache!

O poveste de dragoste

Olga Tudorache a absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, când a și început să joace la Teatrul Tineretulu­i din Capitală, teatru desființat după câțiva ani. Din 1976 a fost angajată la Teatrul Mic, unde a jucat până foarte târziu. Atunci, la început, sa îndrăgosti­t nebunește de cel care a fost recunoscut ca primul bărbat fatal al României, actorul Cristea Avram. Cu care sa căsătorit și căruia ia dăruit un băiat, Alexandru.

Altă poveste de dragoste

Frumos de întorcea capete oriunde mergea, actorul a renunțat repede la dragostea Olgăi. Filma, veșnicul rol de juneprim, „Steaua fără nume“. Parteneră, Marina Vlady. A fost o atracție căreia niciunul nu i sa putut opune. Așa că la sfârșitul filmărilor Marina a tras niște sfori și ia făcut rost lui Avram de o viză în Franța. Peste noapte, Olga sa trezit părăsită, cu un copil mic pe care la crescut singură. Cristea nu sa mai întors niciodată, Olga nu sa mai măritat niciodată. Curând, Cristea Avram și Marina Vlady sau despărțit, dar el nu sa mai putut întoarce. Șia dat seama că a alergat după o efemeră stea fără nume când steaua lui avea un nume: Olga.

Pasiune și sacrificiu

Na vorbit niciodată public despre lovitura primită. Dar cei din jur au simțit, șiau dat seama, mai ales că, timp de câțiva ani, a jucat doar în piese care cereau perucă. Pentru că, spuneau apropiații, Olga ar fi albit întro singură noapte. Noaptea în care a aflat că soțul ei a părăsito. De atunci șia dedicat viața fiului, studențilo­r ei, care au considerat­o a doua lor mamă, spectatori­lor pe care ia încântat cu interpretă­ri magistrale. Și nu a mai vrut să se îndrăgoste­ască!

 ??  ?? Când premiera a avut loc şi s-a tras cortina şi te dezbraci de personaj şi intri în hainele tale, nu eşti fericit. Deloc.
Când premiera a avut loc şi s-a tras cortina şi te dezbraci de personaj şi intri în hainele tale, nu eşti fericit. Deloc.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania