Femeia

Arome și culori într-o sticlă de vin

-

Pentru ca totul să fie perfect pe masa de Crăciun, alegerea vinului trebuie să fie făcută cu atenție, atât pentru a completa gustul unui anumit fel de mâncare, cât și pentru a-l pune în valoare.

Alegerea vinului pentru masa de sărbătoare nu este deloc floare la ureche, așa că te vom ajuta să faci alegerile adecvate, astfel ca între gustul mâncăruril­or pregătite și cel al vinului ales să fie o potrivire perfectă.

Vinul potrivit

La antreuri și aperitive merg vinurile seci sau demiseci, dar și cele roze. La un preparat pe bază de pește, melci sau fructe de mare, se servesc vinurile albe seci și spumantele ușoare. La o friptură de pasăre sau de carne albă (miel, vițel) merg de minune vinurile albe seci de culoare aurie sau cele roșii ușoare, iar unei fripturi din carne roșie (vită, porc sau berbec) i se potrivește cel mai bine un vin roșu puternic. Nu vei da greș alegând un vin dulce ori un spumant dulce pentru desert sau un vinars pentru a însoți cafeaua. Asociază cu un vin roșu brânzeturi­le cu mucegai verde și albastru, cu un roze sau unul alb cremele de brânză și cu un vin alb sec brânza maturată de oaie.

Culoarea vinului

În cazul vinului alb, intensitat­ea culorii se amplifică pe măsură ce trec anii. Poți recunoaște un vin nou (mai puțin de un an) după culoarea albverzuie. Un vin alb tânăr (12 ani) va avea o culoare galbenverz­uie, unul maturat

(24 ani), galben pai, iar unul vechi (peste 4 ani), galben auriu. Pentru vinul roșu, intensitat­ea culorii descrește în perioada de maturare și învechire. Culoarea roșu violaceu va trăda prospețime­a (până întrun an), roșul violaceu este dominant pentru un vin tânăr (13 ani), roșul rubiniu este culoarea unui vin matur (37 ani), iar vinul mai vechi de 7 ani va fi roșu cărămiziu.

Temperatur­a de servire

Dacă temperatur­a de servire nu este specificat­ă pe eticheta produsului, este bine să știi că un vin alb este perfect când este servit la temperatur­a de 1012 grade Celsius, un vin roze sau unul roșu ușor, la 1214 grade, iar vinurile roșii se consumă la temperatur­a camerei, adică 1618 grade. Vinurile spumante sunt perfecte la 68 grade Celsius.

Paharul, întotdeaun­a unul cu picior, nu se umple până sus la buză, ci o treime sau jumătate. Pentru vinul alb, alege paharele tip lalea, pentru cele roșii – tip balon, mai mari decât cele pentru vinul alb.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania