Femeia

Pentru scenă, cu dragoste!

-

O actriță minunată, de o frumusețe aparte, parcă mereu chinuită de un gând, de un vis neîmplinit, de o durere. Margareta Pogonat a jucat în zeci de filme și piese de teatru. Cei vârstnici, dar și cei mai tineri o știu mai ales din „Drum în penumbră” sau din „Pistruiatu­l”.

Mă felicit pentru răbdare şi pentru perseveren­ţă. Oricât de multe greutăţi am întâmpinat, am mers cu perseveren­ţă înainte şi am ajuns nu chiar acolo unde mi-am dorit, dar nu mă pot plânge.

Margareta Pogonat s-a născut în 1933. A copilărit și a început să se maturizeze înainte de război, a fost actriță pe vremea comuniștil­or, iar apoi, după 1989, a revenit un pic buimacă în capitalism. Familia Pogonat a fost una importantă în Iași, bunicul Petru Pogonat, jurist și om politic, ajungând chiar vicepreșed­intele Camerei Deputațilo­r. După venirea comuniștil­or la putere, Petru Pogonat s-a călugărit la Mănăstirea Neamț. A murit în 1957.

Un om chinuit, dar foarte talentat

Așa spunea Mitică Popescu la moartea actriței în 2014. Nu, nu a avut o viață ușoară. Dar a fost spectaculo­asă. Fiica unei actrițe celebre și a unui ziarist (tatăl Margaretei Pogonat a murit pe front, în 1941, la doar câteva săptămâni de la declanșare­a celui de-al Doilea Război Mondial), Margareta a vrut să se facă medic chirurg. Dar scena lângă care a copilărit a atras-o ca un magnet. Așa că a urmat cursurile Institutul­ui de Teatru din București. Era studentă când a debutat, în 1957, în „Două loturi”, alături de Birlic, în rolul țigăncii tinere. A fost căsătorită, a divorțat, s-a recăsători­t, a avut o fiică. A făcut 15 ani naveta București-Ploiești. Totul din dragoste de teatru. La 75 de ani, recunoștea într-un interviu că a iubit scena mai mult chiar decât și-a iubit familia: „Toată viaţa am făcut sacrificii pentru teatru, în ceea ce mă privește, în ceea ce privește familia mea. Am o fiică și o nepoată cărora le-am alocat mai puţin timp decât ar fi meritat“.

Dragoste zbuciumată

Cala Pogonat, așa îi spuneau prietenii, n-a avut parte de fericire în dragoste. Poate, așa cum spuneam, din cauza dedicării prea intense pentru teatru. Poate pentru că așa i-a fost soarta. După o căsătorie eșuată, a urmat alta, fără prea mari semne particular­e. Pigmentată însă cu o relație intensă în afară. Cu Cornel Coman, partenerul din „Drum în penumbră”. Pentru că așa se întâmplă câteodată: povestea de pe platou (sau scenă) se prelungeșt­e în realitate. Dragoste intensă și nefericită. Au trecut anii și Cala s-a îndrăgosti­t din nou. De Geo Costiniu, cu 18 ani mai tânăr decât ea. De data asta, poate vârsta, legătura s-a desfăcut lin: „Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut“, spunea Geo Costiniu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania