Femeia

Studiile au salvat-o din infern

-

Yara(29 de ani) și-a riscat viața zi de zi mergând la facultate într-o țară ce până nu demult era controlată de ISIS, grupul terorist ce nu acceptă emancipare­a femeilor, decapitând­u-le sau omorându-le cu pietre în piața publică pentru acest „delict“. În Damasc, capitala Siriei, în mijlocul unui război sângeros și nesfârșit, Yara și-a urmat visul: medicina.

În anii facultății l-a cunoscut pe cel ce avea să-i devină soț și, alături de el, și-a plănuit o viață nouă: „Am decis ca, imediat după ce terminăm facultatea, să mergem la ambasadă să cerem viză de studiu pentru specializa­re în România. Am ales această țară deoarece știam că e sigură și că Facultatea de Medicină este renumită și accesibilă.“Absolvenți, cei doi tineri proaspăt căsătoriți primiseră o viză pentru doar trei luni. Ca să poată pleca, familiile, pe care erau nevoiți să le lase – poate definitiv – în urmă, i-au ajutat cu toți banii pe care i-au avut.

Încă un efort pentru carieră

Yara și soțul său au ajuns în România legal, cu avionul, în urmă cu un an. Și-au căutat o garsonieră, după care au început cursurile intensive de limba română. Însă viza de studiu a expirat curând, iar ei nu se puteau întoarce în inima războiului tocmai când întrezăris­eră o speranță în domeniul pe care-l iubeau. Șansa lor să nu fie trimiși înapoi a fost să ceară statut de refugiat, pe care l-au primit în august 2017. „Deja suntem la un nivel mediu în română, dar mai avem de muncit. Acum lucrăm să ne echivalăm diplomele, apoi, în noiembrie, intrăm pe specializa­re. Eu vreau să devin medic ginecolog, iar soțul meu va fi chirurg“, mi-a spus Yara zâmbind și cu mâinile pe burtica sa rotunjită bine. „Ce va fi?“, am întrebat-o. „Băiețel!“, a spus luminându-se. „Acum pot avea un copil. În Siria nici nu m-aș fi gândit! Doar gândul că ar fi trebuit să meargă pe stradă până la școală mă înfioară.“

„Aici putem trăi în pace“

Deși, când o privești, pare doar o copilă, cu tenul alb, de o perfecțiun­e uimitoare, cu sprâncene groase, cu părul și ochii negri ca tăciunele, ambiția de a deveni cineva se simte cu o forță nebănuită. Iar puterea cu care merge mai departe poate fi un model pentru oricine. Yara și-a lăsat în urmă sora și mama, pe care nu știe dacă le va mai vedea față în față, nu doar pe internet: „Eu nu mă pot întoarce acolo nici măcar în vizită, mai ales că voi avea un copil pe care va trebui să-l protejez“. Ar vrea să le aducă aici legal și în siguranță, însă procedura va dura mult timp.

Ea și soțul nu au de gând să plece mai departe. „Ne-am decis să rămânem aici, pentru că putem trăi în pace. În Siria plângeam încontinuu de spaimă și de griji. Aici lumea zâmbește, e primitoare și te ajută la nevoie. Simt că e locul în care pot avea o familie.“

 ??  ?? Copii refugiați afgani la o zi de naștere. Așteptau să fie relocați în cea de-a treia țară (după Iran și România).
Copii refugiați afgani la o zi de naștere. Așteptau să fie relocați în cea de-a treia țară (după Iran și România).
 ??  ?? Prin internterm­ediul OIM, copiii refugiațil­or nu pierd contactul cu școala
Prin internterm­ediul OIM, copiii refugiațil­or nu pierd contactul cu școala

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania