Femeia

Frumusețea vine din starea de bine

-

Plăpândă, cu un chip copilăros şi o voce caldă, Maria Sulyok pare mai degrabă o fetiță ce a dat iama în fardurile mamei. De fapt, este ea însăşi mămică, îndrăgosti­tă de viață, de familia sa şi de culori, de machiaj. Maria Sulyok este make-up artist şi, mai mult, le învață pe femei să se fardeze, să-şi descopere şi să-şi pună în valoare frumusețea şi feminitate­a.

Cine eşti tu, dragă Maria?

Dacă ar trebui să mă descriu în câteva cuvinte, aş spune: încântată în fiecare moment de ceea ce fac, în competiție continuă cu mine însămi, fericită să pot aduce zâmbetul pe chipurile celorlalți, curioasă şi entuziastă în fața a ce mi-ar putea oferi viața. Sunt trăsături care mă ajută atât în profesia de make-up artist, cât şi în interacțiu­nea cu oamenii din jur.

Cu ce te ocupi? Asta ți-ai dorit mereu sau a fost o întâmplare?

În acest moment sunt make-up artist în cadrul studioului Sulyok Imaging, proiect pe care îl dezvolt de peste zece ani împreună cu soțul meu. Inițial m-am alăturat afacerii din dorința de a avea libertatea pe care nu am cunoscut-o ca angajat în departamen­tele de marketing ale companiilo­r pentru care am lucrat după terminarea facultății. După venirea pe lume a băiatului nostru am trecut printr-o perioadă de căutări şi întrebări existenția­le; pe de o parte îmi doream să fiu activă, pe de altă parte simțeam că locul meu este lângă copil şi că îl pot ajuta să crească mai frumos dacă mă dedic lui şi familiei în totalitate. Astfel, în primii doi ani am învățat postproces­are de imagine şi machetare, activități pe care le puteam face de acasă. Aveam însă nevoie de identitate proprie, trebuia să mă exprim cumva, eu având un spirit de artist care, din rațiuni pragmatice, a ratat şcolile de artă şi a absolvit un liceu cu profil real, iar apoi o facultate pur teoretică din cadrul ASE. Astfel, am hotărât să mă orientez către make-up, făcând o şcoală care m-a introdus în această lume a culorilor. Încă o dată mi s-a demonstrat că destinul este rezultatul deciziilor bine gândite şi al dorințelor pornite din suflet.

Ce presupune munca ta? Cu ce fel de oameni lucrezi?

O parte din doamnele care îşi doresc să învețe să se machieze vin convinse că nu s-a inventat machiajul care să le facă să se simtă frumoase aşa cum sunt. Cu atât mai mare este satisfacți­a mea când observ încântarea de pe chipurile lor privindu-se în oglindă. Consider că frumusețea vine din starea de bine, machiajul sau fotografii­le doar ne ajută să creăm această bună dispoziție.

Ce înseamnă pentru tine feminitate­a?

Reperul meu în materie de feminitate este mama, al cărei parfum discret şi proaspăt mi-a rămas în memorie împreună cu trăirile de copil. Feminitate­a presupune eleganță interioară, o prezență caldă, protectoar­e, hotărâre lipsită de agresivita­te, o energie bună care transpare din tot ce spunem sau facem. Hainele sau machiajul doar completeaz­ă această stare de echilibru, nu o creează.

Ce vezi prima dată la o femeie? Ce e important în machiajul zilnic?

Îmi place să cred că simt mai mult decât văd sau gândesc. Starea de spirit, emoțiile fiecărui moment imprimă pe chip riduri odată cu trecerea timpului. Dacă trăirile noastre sunt pozitive, ridurile pot fi chiar frumoase.

Machiajul zilnic ar trebui să fie aplicat peste un ten îngrijit. Fondul de ten nu ar trebui să se observe dacă pielea este hidratată, iar produsele folosite sunt potrivite nevoilor tenului.

Care sunt ecourile muncii tale cu femeile? Cât şi cum le ajută machiajul?

În cadrul cursului de automachia­j vorbesc mult despre importanța aplicării produselor potrivite nevoilor tenului. Machiajul minimalist, cel care corectează sau accentueaz­ă anumite trăsături, este potrivit unei zile de lucru la birou sau la şcoală. Poate fi uşor accentuat pentru o seară în oraş, fiind esențial pentru starea de bine şi pentru încrederea în sine. Nu pledez pentru machiajul-mască în nicio împrejurar­e. De obicei, la curs ajung femei care nu se machiază foarte mult şi conştienti­zează că au nevoie să învețe să îşi evidențiez­e trăsăturil­e frumoase. O parte dintre ele se găsesc într-un moment al vieții în care au nevoie de o schimbare. Cel mai bun feedback l-am primit de la Dana, o frumoasă doamnă: „Am petrecut trei ore la acest curs sâmbătă şi simt şi azi, după câteva zile, efectul bucuriei. (...) E un exercițiu extrem de eficient de încredere, de profundă descoperir­e, de acceptare şi iubire. Cu toată sinceritat­ea şi dincolo de tot ce am învățat tehnic despre machiaj, e mai mult decât atât, e o terapie“.

Culorile definesc fiecare emoție sau gând.

Care e rutina ta zilnică de machiaj?

Chiar dacă nu folosesc zi de zi fondul de ten, mă demachiez atât dimineața, cât şi seara şi aplic cremă cu SPF 50 înainte să ies din casă, iar seara, o cremă nutritivă, hidratantă. De două ori pe săptămână folosesc o mască pe care mi-o prepar singură din miere, vitamina C stabilizat­ă şi ulei din semințe de cactus. Mă machiez minimalist zi de zi, iar pentru evenimente­le speciale folosesc puțin mai mult fard pe pleoape.

Ce înseamnă culoarea pentru tine?

Culorile definesc fiecare emoție sau gând. Nu folosesc culorile doar în machiaj sau în fotografie. Pentru mine, culoarea înseamnă libertate de exprimare, plăcerea pe care o simt când lucrez, bucuria de a cunoaşte oameni frumoşi.

Cum ar descrie băiatul tău ocupația mamei lui?

El consideră că ocupația noastră nu poate fi considerat­ă muncă. Poate pentru că o facem extrem de relaxați şi de fericiți.

 ??  ?? Reperul meu în materie de feminitate este mama.
Reperul meu în materie de feminitate este mama.
 ??  ?? Dacă trăirile noastre sunt pozitive, ridurile pot fi chiar frumoase.
Dacă trăirile noastre sunt pozitive, ridurile pot fi chiar frumoase.
 ??  ?? Îmi place să cred că simt mai mult decât văd sau gândesc.
Îmi place să cred că simt mai mult decât văd sau gândesc.
 ??  ?? Maria ajutându-și cursantele să-și descopere frumusețea
Maria ajutându-și cursantele să-și descopere frumusețea
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania