Femeia

Cine sunt refugiații

-

Gabriela Leu, communicat­ions associate la Reprezenta­nța în România a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)

Refugiatul este persoana care nu pleacă de bunăvoie de acasă, ci e forțată de război și de persecuții­le pe diverse criterii. Când ajunge în România și depune actele pentru protecție internațio­nală din calea persecuție­i sau a pericolelo­r grave în propria țară, persoana în cauză se numește solicitant de azil, iar abia după ce primește protecția se numește refugiat

– ceea ce reprezintă doar un statut juridic. Migrantul este persoana care pleacă de bunăvoie, din motive economice, pentru studii, pentru reîntregir­ea familiei etc. Așadar, oricine poate fi un migrant.

În cifre

65,6 milioane de oameni și-au părăsit țara în 2016, din cauza conflictel­or armate. Dintre ei, 22,5 milioane au devenit refugiați. În 2017, în România, s-au înregistra­t 4.824 de cereri de azil, față de o medie de 1.500 anual, datorită programulu­i de relocare. Au fost acordate 3.423 de forme de protecție. Însă mulți au plecat deja din țară. În acest context, constatăm că sunt foarte puțini refugiați în România.

De la traumă la recunoaște­re

Mulți au fugit de moarte doar cu hainele de pe ei. „Faceți un exercițiu de empatie și imaginați-vă că în

clipa asta trebuie să plecați de acasă și tot ce-ați agonisit într-o viață dispare! Rămân în urmă familii întregi, fie că nu au supraviețu­it conflictul­ui, fie că nu au avut banii necesari să poată pleca“, spune Gabriela Leu. Apoi, în România, sunt foarte recunoscăt­ori românilor pentru ajutor, primire, educație. România e o țară tolerantă în comparație cu țările înstărite.

România poate face mai multe

Deși refugiații se integrează destul de repede în comunități, empatia funcționea­ză până la chirie. „Este foarte greu spre imposibil, chiar și pentru colegii de la UNHCR care îi ajută, să găsească români care să accepte să le închirieze un spațiu.“Programul de integrare al României are 10 ani, deci nu avem atât de multă experiență ca alte țări și trebuie lucrat la îmbunătăți­rea lui în mai multe planuri. Apoi, e cazul să înțelegem că mulți refugiați sunt oameni cu studii – medici, ingineri, dar și artiști –, care vor să dea înapoi ceva comunități­i care i-a primit.

„Nu orice român are ocazia să se întâlneasc­ă pe stradă cu un refugiat.“Gabriela Leu

 ?? FOTO: PR (OIM/Francesco Malavolta) ?? O mamă ce caută un viitor mai sigur pentru copiii săi Familii de migranți la frontiera cu Serbia
FOTO: PR (OIM/Francesco Malavolta) O mamă ce caută un viitor mai sigur pentru copiii săi Familii de migranți la frontiera cu Serbia
 ??  ?? Fahima (dreapta) a plecat din Afganistan după ce o bombă i-a ucis frații. Fiica cea mare este studentă la IT, iar soțul, inginer, spală mașini în România pentru un venit stabil.
Fahima (dreapta) a plecat din Afganistan după ce o bombă i-a ucis frații. Fiica cea mare este studentă la IT, iar soțul, inginer, spală mașini în România pentru un venit stabil.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania