Femeia

Părerea mea

-

După ce termeni precum eco, bio și organic au început să fie folosiți în mod atât de abuziv, încât simțim exasperare numai când îi auzim sau îi citim pe undeva, oamenii au început să facă glume pe seama celor care propovădui­au în gura mare ecologismu­l. Eram și eu printre cei care râdeau la glumele cu vegetarien­i. „Ce înseamnă vegetarian? Vechi termen maya pentru vânător nepriceput“. „Salvează o legumă! Convinge un vegetarian să treacă la

carne.“Și câte altele. Mi se păreau amuzante și inofensive (în fond, râsul este singurul care absoarbe nefericiri­le vieții) și veneau ca reacție la atacurile altora. Unii oameni din jurul meu aveau convingeri atât de vehemente despre ce ar trebui să mâncăm, cu ce ar trebui să ne îmbrăcăm și cum ar trebui să trăim, încât în preajma lor mă simțeam mereu ca în fața Inchiziție­i. Oricum ar fi început discuția, la final reieșea în zece moduri diferite cât de fundamenta­l greșită este viața mea și cum el, interlocut­orul și inchizitor­ul meu, era deținătoru­l adevărului absolut.

Nu neg că toate chestiunil­e legate de nutriție, boli și problema resurselor planetei erau foarte adevărate, dar felul în care erau spuse era atât de înveninat – „NOI versus VOI“–, încât logica mea dădea la un moment dat log-off de la discuție. Și încheiam cu lovitura finală: „Bun, dacă mâncatul de vegetale te însenineaz­ă la corp și la minte, atunci aș vrea să știu și eu de unde vine toată agresivita­tea asta!?“Pauză!

De câteva luni încoace, am devenit vegetarian­ă. Treptat, am simțit că nu îmi mai este necesar să mănânc carne, că nu mai vreau să o fac și că dragostea mea de-o viață pentru animale nu se poate reconcilia cu ideea că mănânc mușchi de vită la grătar. De ceva vreme, am început să și citesc despre ingredient­ele locale, despre efectul pesticidel­or și despre alte lucruri care țin de natură și sănătate. Probabil abia acum eram suficient de pregătită, matură sau limpede la minte.

De ce nu m-am clintit oare din metehnele mele în toate ocaziile în care mi s-au vârât sub ochi aceleași lucruri pe care le fac acum din toată inima? Pentru că psihicul nu funcționea­ză cu biciul – și nici nu trebuie. Când cineva îți dă două palme virtuale și-ți spune că din acest moment trebuie să renunți la friptura de porc fiindcă, altfel, ești un criminal, nu simți decât respingere. Eventual, te duci acasă și mănânci un cotlet de porc în cinstea lui.

Când înțelegi, în schimb, ce contează cu adevărat pentru tine, cum vrei să trăiești și cât de importante sunt alegerile pe care le faci, renunți cu inima deschisă la o grămadă de lucruri adânc înrădăcina­te, fără să privești înapoi.

Există o poveste legată de Maica Tereza: cândva, a fost invitată la o manifestaț­ie antirăzboi și a zis: „Mulțumesc, dar nu. Dacă vreodată organizați o manifestaț­ie pro pace, chemați-mă și vin“. Mi-a rămas în minte și, pe măsură ce înaintez în vârstă, o înțeleg tot mai mult. E atâta logică și bun-simț în cuvintele ei!

N-o să reușești să convingi un om să renunțe la ceva sau să adopte un comportame­nt nou amenințând­u-l cu boli, catastrofe și cu faptul că va arde într-un cazan de smoală. Niciodată. Poți să-i explici câteva lucruri logice cu pasiunea omului care le aplică și le crede, apoi să-l lași să se gândească la ele dacă vrea.

Indiferent dacă e vorba de o supă de pui sau de cea mai sănătoasă salată organică, respectul pentru natură începe cu respectul față de propriile alegeri și față de ale oamenilor despre ale căror vieți n-avem habar.

 ??  ??
 ??  ?? Diana-Florina Cosmin, jurnalist de lifestyle cu experiență de 20 de ani în presă, a fost opt ani redactor-șef al revistei lunare „ForbesLife“și al revistei trimestria­le „Up by Forbes“. Autor al cărții „Poveștile unei inimi“. Acum, scrie la...
Diana-Florina Cosmin, jurnalist de lifestyle cu experiență de 20 de ani în presă, a fost opt ani redactor-șef al revistei lunare „ForbesLife“și al revistei trimestria­le „Up by Forbes“. Autor al cărții „Poveștile unei inimi“. Acum, scrie la...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania