Femeia

Annie Girardot: Nici primul, nici ultimul, dar într-un fel singurul

Annie Girardot s-a născut în 1931 la Paris, a jucat în mai bine de 100 de filme, a făcut teatru. Este considerat­ă de mulți cea mai mare actriță franceză de după cel de-al Doilea Război Mondial.

-

Amurit în 2011, la aproape 80 de ani, după ce s-a luptat opt ani cu o boală copleșitar­e, Alzheimer. Inițial, Annie a absolvit o școală de infirmiere. Dar dragostea pentru scenă a fost mai mare. A dat examen și a intrat la Conservato­rul din Paris. Curând după absolvire, a fost cooptată de Comedia Franceză. Era o revelație. Cocteau și Visconti, Lelouch, regizori faimoși, o considerau una dintre cele mai mari actriţe.

Dragoste la prima vedere

După un prim rol în Doi pe un balansoar, Luchino Visconti i-a oferit rolul care a lansat-o în adevăratul sens al cuvântului în viață și în film: Nadia din Rocco și frații săi. Nadia era o prostituat­ă tânără de care se îndrăgosti­seră și Rocco (Alain Delon), și Simone, fratele lui mai mare, interpreta­t de Renato Salvatori. Acolo, pe platoul de filmare, Renato s-a îndrăgosti­t pe loc. Era în 1960. În 1962, Annie și Renato s-au căsătorit la Paris.

Separați, dar împreună

Un tip pătimaș, care se aprindea lesne, a fost ca o furtună în viața ei. A doua zi după nuntă, de pildă, Renato s-a întors la Roma. Fără vreo explicație. Nu după mult timp, a înșelat-o. S-au separat, dar n-au divorţat niciodată. „Salvatori n-a fost nici primul, nici ultimul, dar, într-un anume fel, a fost singurul“, spunea ea.

Ghinion și „salvare“

N-a prea avut noroc la bărbați. Când a căzut de pe culmile gloriei (cinematogr­aful începuse să-și schimbe fața), actrița a găsit alinare în brațele rockerului Bob Decout. Odată cu noua dragoste, intră în viața ei drogurile. Bob (a trăit cu el 13 ani) a convins-o să-i producă un spectacol, să-și vândă casa, să ia cocaină. A fost deseori acuzat de către apropiații actriței că i-a ruinat averea, cariera și sănătatea.

Boala fatală

În 2003 a fost diagnostic­ată cu Alzheimer, iar în 2008 a fost internată într-un azil. Trei ani mai târziu, a murit.

 ??  ?? Annie alături de soțul său, Renato, la Festivalul de la Cannes în 1964
Annie alături de soțul său, Renato, la Festivalul de la Cannes în 1964
 ??  ?? Annie Girardot alături de Alain Delon și Renato Salvatori în „Rocco și frații săi“
Annie Girardot alături de Alain Delon și Renato Salvatori în „Rocco și frații săi“

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania