Femeia

Cu mănuși

-

Pe marginea lacului, acolo unde malul se curbează ușor, încă există salcia sub care am fost sărutată prima oară. Într-un București schimbător și grăbit, acest parc, unde am învățat să merg pe bicicletă și unde am plâns când vreun băiat s-a despărțit de mine, a rămas martor tăcut și constant al bucuriilor și tristețilo­r mele. Mi-l imaginez la fel, cu aceiași tei în floare și grădini cu flori, când băiatul meu se va plimba pentru prima dată alături de soția lui sau când își va învăța copilul să meargă pe bicicletă și nu pot să nu mă gândesc că, acum mai mult ca niciodată, asemenea altor parcuri, are nevoie de propriul cod al bunelor maniere scris cu litere de-o șchioapă la fiecare intrare pentru a ne aduce aminte cum să-l îngrijim și să-l protejăm. Dacă aș scrie eu acest cod, nu ar lipsi din el niciuna dintre regulile de mai jos ca semn de respect față de natură și toți cei care îi pășesc pe alei:

Plimbă-te alături de cei dragi, vorbește-le despre lucruri frumoase, nu te certa în public cu ei, nu înjura, nu țipa la copilul tău. Controleaz­ă ceea ce spui, volumul și tonul.

Lasă telefonul mobil acasă sau în geantă.

Joacă-te cu copilul tău, aleargă alături de el, vorbiți, explorați, culegeți frunze, citiți împreună pe o bancă, creați-vă amintiri.

Folosește aleile chiar dacă drumul prin iarbă e cel mai scurt.

Nu lăsa nimic în urma ta. Folosește coșurile de gunoi, nu arunca ambalaje pe jos, nu lăsa cotoare de măr sau coji de fructe în iarbă doar pentru că sunt biodegrada­bile, ia o mică pungă cu tine și strânge acolo unde ai stat.

Atenție la volum! Bucură-te de liniștea parcului, folosește căști, nu asculta muzică dată la maximum, nu vorbi pe speaker la telefon, nu trage cu urechea la conversați­ile celorlalți, oprește-te o clipă și ascultă natura.

Învață să mergi pe bicicletă sau pe patine cu rotile, fă sport, nu face scurtături prin straturile de flori și redu viteza în preajma copiilor sau a părinților cu bebeluși în cărucioare.

Ia cățelul cu tine, dă-i voie să se bucure de locuri noi, educă-l ca și cum ți-ar fi copil nu-l lăsa să marcheze bănci, biciclete sau straturi de flori, plimbă-l în lesă, poartă cu tine mici pungi pentru a strânge în urma lui.

Nu rupe florile. Miroasele, fă-le fotografii, învață copilul să se bucure de ele fără a rupe niciun boboc, nicio frunză, nicio floare.

Fă un picnic, invită-ți prietenii, adu sendvișuri și fructe proaspete, lasă mâncăruril­e puternic mirositoar­e acasă, nu îți pune pătura prea aproape de alți oameni, lasă-te pe spate în iarba proaspăt tunsă și visează cu ochii deschiși la umbra unui copac.

Încurajeaz­ă-ți copilul să fie prietenos la locul de joacă, nu îl forța să își împartă jucăriile dacă nu vrea, supraveghe­ază-l fără să îl sufoci, nu uita să îi aduci o gustare și nu oferi de mâncare altor copii fără să ceri permisiune­a părinților lor.

Fii prietenoas­ă, spune „mulțumesc“, „scuzați-mă“, „îmi dați voie“, evită remarcile răutăcioas­e și zâmbește cu sinceritat­e.

Respectă natura.

 ??  ??
 ?? Mona Silvia Timofte, ?? pasionată de educație nonformală, artă și bune maniere, încearcă să aducă în prim-plan lucruri de mult uitate.
Mona Silvia Timofte, pasionată de educație nonformală, artă și bune maniere, încearcă să aducă în prim-plan lucruri de mult uitate.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania