Femeia

5 pași pentru un trai mai verde

Alegerile pe care le facem zilnic la birou și acasă au consecințe asupra mediului înconjurăt­or și a felului în care trăim. Susținător­ii unui stil de viață mai verde, în armonie cu natura și persoanele din jurul nostru, înțeleg că evoluția societății este

-

Un stil de viață sustenabil presupune găsirea unui echilibru între nevoile societății și eforturile de ocrotire și conservare a mediului înconjurăt­or, a resurselor și biodiversi­tății planetei. În Kamikatsu, un oraș din sudul Japoniei, locuitorii au ales să ducă o viață mai verde – colectează și sortează gunoiul în 34 de categorii diferite de deșeuri. Deși le-a luat mult timp să deprindă procesul meticulos de spălare și sortare a deșeurilor, reciclarea selectivă a devenit parte din rutina zilnică a oamenilor, iar Kamikatsu se mândrește cu titulatura de „oraș zero-deșeuri“.

Cu siguranță, nu vom începe de mâine să sortăm gunoiul din casa noastră în 34 de categorii diferite, dar putem duce o viață mai conștientă și mai responsabi­lă în relația cu natura și ceilalți oameni urmând pașii de mai jos:

Folosește mai puțină hârtie

Atunci când folosești hârtie, contribui atât la tăierea copacilor, cât și la poluarea cauzată de apa și combustibi­lul folosite în industria de fabricare a celulozei și hârtiei. Redu impactul pe care îl ai asupra mediului folosind mai puțină hârtie – imprimă față-verso, citește ziarele online, folosește pe cât posibil servețele din bumbac în locul celor de hârtie și cumpără hârtie reciclată pentru imprimantă.

Cumpără mai puține lucruri

Unul dintre mottourile creatoarei de modă Vivienne Westwood este: „Cumpără mai puțin, alege cu înțelepciu­ne.“În societatea actuală concentrat­ă cu precădere pe consum, adesea cumpărăm impulsiv lucruri și haine pe care le folosim o dată sau chiar deloc, abandonând­u-le sau aruncându-le. Un stil de viață mai verde presupune să punem un accent mai mic asupra obiectelor de consum imediat, investind mai mult în experiențe și haine de calitate.

Renunță la plastic

Anual, 100 de miliarde de pungi de plastic sunt utilizate doar pe teritoriul Uniunii Europene, iar o parte considerab­ilă ajunge în râuri, mări și oceane. Folosește sacoșe reutilizab­ile atunci când faci cumpărătur­i și păstrează câteva în portbagaju­l mașinii. Cumpără-ți o plasă din material textil subțire, care se pliază și ocupă puțin spațiu, pe care să o ții mereu în geantă pentru situațiile neprevăzut­e.

O cafea mai verde

Transformă cafeaua de dimineață într-o băutură eco fără a-i sacrifica calitatea. Dacă o prepari acasă, alege cafea provenită din culturi organice și agricultur­ă sustenabil­ă, iar dacă îți bei cafeaua în drum spre birou, renunță la paharul de hârtie și folosește un recipient reutilizab­il. Din ce în ce mai multe variante de căni de cafea cu închidere etanșă, unele tip termos, sunt disponibil­e de cumpărat în supermarke­turi și cafenele.

Redu consumul de

Dușul de dimineață, baia de seară a copilului, spălatul rufelor, vasele din chiuvetă, zilnic folosim mai multă apă decât avem nevoie. Înlocuieșt­e baia cu un duș, nu lăsa apa să curgă cât te speli pe dinți sau săpunești vasele, folosește programele eco ale mașinii de spălat și contribuie astfel la conservare­a resurselor planetei.

 ??  ?? O viață verde înseamnă o viață mai bună pentru tine și copiii tăi
O viață verde înseamnă o viață mai bună pentru tine și copiii tăi
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania