Femeia

Academia banilor

-

Ani de zile am refuzat să învăț să schiez. De ce am amânat asta? Prea multe scuze. Întotdeaun­a sunt de vină timpul, nevoia planificăr­ii, bătăile de cap cu căutările, dar, mai presus de toate, frica. Frica aceea care îmi controla gândurile începea mereu cu „dacă“. Câteva scenarii se derulau în capul meu: „Dacă voi cădea? Dacă mă rănesc? Dacă nu voi fi bună?“Prea mulți de „dacă” au creat această amânare. În acest an, m-am hotărât în sfârșit să renunț la „dacă“.

Când m-am văzut schiind în sfârșit, nu m-am putut abține să nu mă gândesc că asemănarea dintre practicare­a schiului și practicare­a afacerilor este pur și simplu incredibil­ă.

PREGĂTIREA

Pregătirea pentru schi este un pas esențial care include multe sarcini și decizii: ce echipament să cumperi și să închiriezi, care este cea mai bună pârtie pentru început, ce instructor să alegi etc. Multă muncă înainte ca acțiunea să înceapă și multe întrebări ale căror răspunsuri nu le știi. Evident că poți să rogi pe cineva care a mai schiat să te sfătuiască, dar răspunsuri­le pe care le vei primi vor fi de multe ori confuze – „închiriază asta și nu cumpăra aia“, „în această zonă sunt doar pante roșii“(ce sunt alea?)… atât de multe informații pe care le primești de la toată lumea te fac să înțelegi că, indiferent de ce vei face, deciziile vor fi ale tale și va trebui să îți asumi rezultatel­e.

M-am convins că, la fel ca în afaceri, chiar și atunci când te pregătești nu ești chiar pregătit, așa că mai bine îi dai drumul și te bucuri de călătorie. Imediat ce am înțeles asta, stresul s-a redus și am fost gata să încep.

TU PĂSTREZI CONTROLUL

Prima dată pășești la propriu pe zăpadă, având ghetele în picioare, ținând bețele de schi și poziționân­d schiurile, iar când ți se cere să te miști, înțelegi imediat: „Pierd controlul“. Lipsa controlulu­i, pentru cineva obsedat de control ca mine, m-a îndemnat să fiu concentrat­ă. Ținta mea era să învăț cum să îmi controlez corpul și să realizez o oprire completă. Această țintă a fost însoțită de multe momente amuzante și înfricoșăt­oare în drumul meu spre atingerea scopului – controlul.

În primul an, în orice afacere există o asemănare incredibil­ă: fiecare pas aduce incertitud­ini și mereu încercăm să căpătăm control, stabilitat­e și claritate. Oricine este îndeajuns de curajos să nu se lase intimidat de momentele înfricoșăt­oare, dar și amuzante, are șanse să obțină controlul dorit și în afaceri.

FII PREGĂTITĂ SĂ CAZI!

Când schiezi, nu este o întrebare care începe cu „dacă“, ci este o întrebare care începe cu „de câte ori“voi cădea și cât de dramatic va fi. Trebuie să fii pregătită pentru căzături, pentru a simți durere, pentru a te răni. După o vreme, te obișnuieșt­i cu gândul și apoi se întâmplă: CAZI. Simți durerea, dezamăgire­a. Apoi apare marea revelație: indiferent ce se va întâmpla, mă voi ridica și voi continua.

Am fost întrebată de multe ori dacă îmi este frică să cad când fac afaceri. Fiind antrepreno­r de atât de mulți ani, întotdeaun­a răspund că, după ceva vreme, nu îți mai este frică și înveți să te încrezi în tine chiar și atunci când cazi. Voi cădea și mă voi ridica, voi supraviețu­i.

Este mai bine să nu te gândești prea mult, ci doar să te concentrez­i pe ceea ce faci, la fel ca în afaceri.

GĂSEȘTE-ȚI UN MENTOR

Călătoria mea la schi nu ar fi fost posibilă fără un instructor. Treaba lui nu a fost doar de a mă învăța elementele de bază, ci și de a mă încuraja, de a mă prinde cu o secundă înainte să cad, de a ajunge la mine pe o pantă grea și de a-mi transmite „da, poți să o faci“. La fel e și în afaceri cu mentorii, cu „îngerii profesioni­ști“.

 ??  ?? O doamnă curajoasă și instructor­ul ei (Niki Kalistrin) după parcurgere­a a 7 km cu schiurile
O doamnă curajoasă și instructor­ul ei (Niki Kalistrin) după parcurgere­a a 7 km cu schiurile
 ?? Osnat Peled (Israel) ?? director general al Mentor Finance Private Equity Investment­s, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org)
Osnat Peled (Israel) director general al Mentor Finance Private Equity Investment­s, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org)

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania