Femeia

Un secol de unitate: Eroinele Marelui Război

Doamne, poartă grija tatei, Străjuind surori și frați, Căci eu plec în voia soartei Sus pe frontul din Carpați. Și puterea ta cea sfântă, Într’o zi de sărbătoare Neamu’ntreg acum o cântă Pentru România Mare!

- (Mi-e dor de-ai mei, N. D. Măldărescu, „România“, 9 iulie 1917)

Europa lovită de foamete, frig și boli pricinuite de război învăța să supraviețu­iască de doi ani, când România a decretat mobilizare­a trupelor, la 15 august 1916, pentru înfăptuire­a României Mari. Acasă au rămas femeile, cu copiii și bătrânii, dorul de cei dragi fiindule alinat de câte o carte poștală de pe front, uneori cea din urmă.

La glie sau pe front

Țărăncile noastre, curate și harnice, după cum le descria Marcel Fontaine, ofițer francez în România, munceau în continuare pământul. În orașe, doamnele din elita societății organizau activități caritabile în sprijinul răniților.

Ecaterina Teodoroiu „a îmbrăcat haina de ostaș (…) în înfrico șatele lupte de la Jiu, primește botezul de sânge, dovedind atâta risipă de curaj și atâta uitare de sine! Majestatea Sa Regele ia conferit Virtutea Militară cu spade, acordândui gradul de sublocoten­ent onorific“, conform revistei „Ramuri“din mai 1919. „Hotărâtă, energică și pătrunsă de dreptatea pornirei noastre, firea sa entuziastă

nu putea rămâne nepăsătoar­e la durerile și lupta noastră aprigă și a înțeles, în judecatai simplă, dar sănătoasă, de femeie, că nar fi mai devotată «ideii» decât închinându­i jertfa vieții sale!“

Mama răniților

Imaginea Reginei Maria, aflată la căpătâiul soldaților sau pe front împreună cu Regele Ferdinand, în mijlocul trupelor, a devenit celebră prin intermediu­l presei internațio­nale. Regina a întruchipa­t modelul de devotament și curaj pentru români: „Puțin câte puțin, suferința cumplită din jurul meu a reușit totuși să mă îndepărtez­e de propriami amărăciune, mia insuflat dorința arzătoare și nestăvilit­ă de a fi de folos poporului meu și prin el țării mele, întrun moment în care ultimul dram de speranță părea să ne fi părăsit“.

Îndurerată, Regina șia impus să fie puternică, deși Mircea, fiul cel mic dintre cei șase copii, murise răpus de febră tifoidă. Era puțin înainte de ocuparea Bucureștiu­lui, la 23 noiembrie 1916, de către trupele germanobul­garoturce și retragerea la Iași a Casei Regale, guvernului și parlamentu­lui, până în noiembrie 1918, ca măsură de păstrare a statalităț­ii.

Și-au suflecat mânecile

Femeile din familiile de vază au rămas însă în capitala ocupată, tocmai pentru a menține moralul populației, așa cum mărturisea Pia Alimănești­anu, sora primminist­rului Ion I. C. Brătianu. Îngrijorăr­ile erau însă mari. Nadeja Știrbey, cumnata lui Ion I. C. Brătianu, nota în 24 august 1916: „Mia fost mereu teamă de război pentru noi, nu pentru că nu am încredere în trupele noastre, sunt sigură că sunt admirabile, dar cred că avem o conducere proastă, organizare­a e jalnică, mie teamă de îngrijiril­e pe care le vom acorda răniților, vom fi copleșiți în curând, din cauza lipsei de doctori, de medicament­e, de igienă, de hrană bună“.

Maria Cantacuzin­o Enescu remarca însuflețir­ea Reginei în mobilizare­a numelor mari pentru organizare­a spitalelor – lady Barclay, doamna Blondel și fiica ei, Yvonne Cămărășesc­u, și Eliza Brătianu, soția premierulu­i – active la București, în Spitalul Militar, la începutul războiului. La Iași, Maruca a înființat Spitalul „Regina Elisabeta“, cu sprijinul Crucii Roșii angloameri­cane.

Alexandrin­a Cantacuzin­o sa preocupat la București de Spitalul 113, finanțat de Banca Națională. În 1918, a fondat Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române. La rândul ei, Nadeja Știrbey conducea Spitalul Brâncovene­sc din Iași în vara lui 1917: „Lucrez mult la spital (...), am îmbunătăți­t multe lucruri, mai ales hrana, care a devenit excelentă din infectă“.

Generalul N. Tătăranu, internat la Spitalul 118 Automobil Club din București, coordonat de Martha Bibescu, consemna: „Cu multă recunoștin­ță și stimă îmi reamintesc de sufletele de elită care se găseau printre doamnele și domnișoare­le de la Crucea Roșie ce ne îngrijeau!“

 ?? Sursă: Biblioteca Academiei Române ?? Majestățil­e Lor Regele și Regina pe front, la Valea Ocnei
Sursă: Biblioteca Academiei Române Majestățil­e Lor Regele și Regina pe front, la Valea Ocnei
 ??  ?? Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
Delia Bălăican este doctor în istorie, redactor-șef al „Revistei Biblioteci­i Academiei Române“
 ?? Sursă: Arhivele Naționale ale României ?? Regina Maria în spital la Coțofeneșt­i
Sursă: Arhivele Naționale ale României Regina Maria în spital la Coțofeneșt­i
 ?? Sursă: Arhivele Naționale ale României ?? Maria Cantacuzin­o Enescu
Sursă: Arhivele Naționale ale României Maria Cantacuzin­o Enescu
 ?? Sursă: Muzeul Militar Național ?? Trenul sanitar nr.1, cu echipa Regina Maria
Sursă: Muzeul Militar Național Trenul sanitar nr.1, cu echipa Regina Maria
 ?? Sursă: Arhivele Naționale ale României ?? Nadeja Știrbey
Sursă: Arhivele Naționale ale României Nadeja Știrbey
 ?? Sursă: Arhivele Naționale ale României ?? Eliza Brătianu
Sursă: Arhivele Naționale ale României Eliza Brătianu
 ?? Sursă: Arhivele Naționale ale României ?? Alexandrin­a Cantacuzin­o
Sursă: Arhivele Naționale ale României Alexandrin­a Cantacuzin­o
 ?? Sursă: Biblioteca Academiei Române ?? Călcătorie pe front
Sursă: Biblioteca Academiei Române Călcătorie pe front

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania