Femeia

Viața în culori

Din grabă sau pentru că nu ne pricepem, multe dintre noi, femeile, ne fardăm rar. Altele, dimpotrivă, exagerează. Un machiaj bine realizat scoate în evidență trăsăturil­e frumoase și e dătător de încredere în propria persoană. Din fericire, culorile pot fi

-

Terapie prin machiaj

Viitorul e în continuă mişcare şi plin de culoare. Make-up terapist ar putea deveni o meserie ca oricare alta pentru că Roxana Luca a deschis acest drum în care gesturile simple devin magice. E perfecţion­istă, creativă, plină de energie, glumeaţă şi mereu cu zâmbetul pe buze. Viaţa nu este întotdeaun­a roz şi nici a ei nu este, dar a învăţat din momentele dificile cum să se bucure de fiecare clipă şi să meargă mai departe. Sesiunile ei de machiaj sunt mai mult decât o înfrumuseţ­are exterioară. Glasul blând, liniştea sufleteasc­ă se revarsă ca un balsam asupra clientelor ei. E make-up terapist şi face minuni nu doar prin culoare.

Eşti make-up artist de câţiva ani. Cu ce te ocupai înainte?

Am lucrat în domeniul achiziţiil­or şi în protecţia muncii, iar în ultima vreme mă ocupam de amenajări în cadrul firmei unde activam. Nu mai aveam timp de mine. Munceam uneori până la 11 noaptea. Nu mă mai puteam bucura de ea, deşi aveam bani.

Cum ai ajuns să faci machiaj?

Mă întorceam într-o zi de la serviciu şi la metrou am primit un pliant cu nişte cursuri de machiaj. Trei luni m-am plimbat cu el în geantă, apoi am zis că trebuie să fac ceva şi pentru mine şi m-am înscris la cursurile de make-up de la Dalles Go. Aşa a început acest nou drum. Ceva vreme, am făcut machiaj doar în timpul liber, dar de doi ani, mi-am dat demisia şi am decis să fac şi terapie prin machiaj.

Ce a însemnat acest nou drum?

Din februarie 2017, viaţa mea s-a schimbat. M-am dezvoltat foarte mult şi, treptat, am devenit alt om. A fost un moment greu în care m-am separat de soţul meu, am

rămas cu zero lei şi aveam de făcut un tratament foarte scump. Atunci am învăţat valoarea banilor, să preţuiesc 5 lei, am descoperit cine îmi era prieten şi că mintea mea mă va vindeca de boala pe care o am. O boală rară, autoimună, de piele, dar care afectează organele şi evoluează rapid în condiții de stres. Iar eu îi oferisem stres din plin în ultimii ani. Atunci când fardam, aveam o stare de bine, mă relaxa, însă nu-mi dădeam seama că transmitea­m clientelor mele acea stare de bine, până când câteva dintre ele mi-au spus asta. Şi atunci am început să le împărtăşes­c din cunoştinţe­le mele.

Cum se simt femeile după o sesiune de machiaj?

Machiajul îţi dă încredere. Toţi avem o frumuseţe interioară pe care nu o vedem, dar prin machiaj o putem scoate la suprafaţă. Am fardat femei care au învins cancerul, erau femei puternice, iar machiajul le-a dat şi mai multă forţă, le-a ajutat să-şi regăsească feminitate­a şi să se bucure de ea. Culoarea, relaxarea din timpul machiajulu­i, conturarea trăsăturil­or, toate au un efect pozitiv asupra psihicului, aduc bucurie, o stare de bine. Am fardat şi femei care au cancer şi lor vreau să le dau încredere că se poate învinge orice boală. Cred că mintea dictează corpului. Iar corpul nostru se îmbolnăveş­te pentru că mintea suferă. Dacă suntem optimişti şi dacă orice eveniment îl vom lua aşa cum este, spunândune că mâine va fi mai bine, cred că nu ne-am mai îmbolnăvi. Ştii, când fac o persoană fericită prin machiaj, simt o bucurie care-mi umple sufletul, asemănătoa­re pentru unii cu un cont de o mie de euro.

Spui că te-ai dezvoltat foarte mult. Cum ai făcut asta?

Am început să citesc şi am fost la cursuri. Mi-am petrecut foarte mult timp singură, în natură, plimbându-mă cu bicicleta. Aşa am ajuns să mă cunosc mai bine, să mă împrietene­sc cu mine, şi apoi a început schimbarea. Au intrat multe persoane în viaţa mea, de la toate am învăţat ceva. Încă mă descopăr.

Care sunt culorile tale de suflet?

Mă fardez cu nuanţe de maro, bej, iar pentru buze aleg nuanţe de piersică, alteori simt nevoia de mai multă culoare şi port un ruj roşu.

Faci şi cursuri de automachia­j…

Da, în şase ore, doamnele pot învăţa să se machieze, să-şi definească trăsăturil­e, să-şi aleagă produsele şi culorile care le avantajeaz­ă. Învaţă mai multe stiluri şi cum să întreţină machiajul peste zi. Machiajul de seară e mai complicat şi nu se poate învăţa aşa de repede, pentru el e nevoie de multă practică.

Ce sfaturi ne dai?

Să purtaţi un machiaj cât mai luminos, fără culori stridente. Dincolo de modă, e important să ne fardăm şi să ne îmbrăcăm cu ce ne stă bine. Să alegeţi produsele care vi se potrivesc şi să vă îngrijiţi tenul.

Ce planuri de viitor ai?

Sunt implicată în multe proiecte, chiar şi într-o campanie la nivel naţional. Am aflat de curând că voi ţine un workshop la Nisa. Mi-ar plăcea să fac workshopur­i cu adolescent­e pe care să le învăţ să-şi accepte perioada aceasta din viaţă, să renunţe la machiajul puternic, pentru că tenul lor are tot ce-i trebuie, e frumos, iar ele îl ascund.

E bine să ne bucurăm şi de bine, şi de rău în viaţă, pentru că din toate învăţăm. Şi să nu ne pară rău de nimic, pentru că toate se întâmplă cu un scop.

 ??  ?? Natura este cea care-i dă forță, dar și cea care îi aduce liniștea
Natura este cea care-i dă forță, dar și cea care îi aduce liniștea
 ??  ?? Conturarea este cheia machiajulu­i și cea care ne pune în valoare trăsăturil­e
Conturarea este cheia machiajulu­i și cea care ne pune în valoare trăsăturil­e
 ??  ?? Roxana în atelierul ei de frumusețe
Roxana în atelierul ei de frumusețe

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania