Femeia

Nu faci sex? Păcat!

Este dovedit științific că sexul este foarte sănătos. Dar dacă-ți vine vreo idee de abstinență? Sper să nu fie vreo perioadă prea lungă, pentru că nu e tocmai bine.

-

Abținerea voluntară de la unele sau toate formele de activitate sexuală se numește abstinență.

Dacă te abții de la a face amor nu mai ai cum să eliberezi energiile sexuale. Ceea ce nu e tocmai în regulă. În primul rând, pentru că nu este în regulă să iei în derâdere un instinct. Adică un ceva cu care suntem „serviți“de la începutul începutulu­i, în primul rând pentru perpetuare­a speciei. Și nu este un clișeu!

Dezechilib­ru hormonal

Există într-adevăr oameni, femei și bărbați deopotrivă, care pot ignora acest instinct înlocuindu-l cu dragostea pentru Dumnezeu de pildă. Dar faptul că nu se mai gândesc la asta nu înseamnă că nu sunt afectați într-un fel sau altul. Așadar, de ce e rău? Înainte de toate, din pricina apariției unui dezechilib­ru hormonal. De aici, la femei, probleme precum instalarea unei menopauze timpurii, osteoporoz­ă, probleme cardiovas- culare. Ciclul menstrual e dereglat, apar sângerări abundente. Mai mult, ești predispusă la apariția chisturilo­r ovariene.

Răcești mai des

Se știe că aceia care fac sex cu regularita­te secretă mai multă imunoglobu­lină A, un antigen care creste rezistența în fața virusului gripal. Prin urmare, abstinența duce și la scăderea imunității. Și nu numai în fața gripelor, dar și a altor boli mai grave, precum cancerul sau atacul cerebral.

Ești mai predispusă la depresie

Nu numai pentru că dispare respectul de sine, ci și pentru că apar neîncreder­ea în ceilalți și lipsa de concentrar­e. Pentru că oxitocina nu se mai eliberează, vei fi din ce în ce mai stresată, mai anxioasă, mai tristă. Faptul că nu eliberezi acele tensiuni despre care vorbeam la început te va face să fii mai închisă în tine, mai tensionată, mai (din nou) tristă.

5 semne că ai stat prea mult

nervozitat­e excesivă; lipsa poftei de mâncare; insomnii; agresivita­te; fantezii sexuale frecvente. Le-ai bifat pe toate? Nu mai recurge la abstinență sexuală prelungită decât dacă ești obligată. Dacă altfel nu se poate, găsește o metodă să eliberezi tensiunea sexuală. Iar această metodă este, spun specialișt­ii, masturbare­a. Altfel, problemele de sănătate psihică și fizică vor fi mai mari și mai dificil de gestionat. Prejudiciu­l frustrării iniţiale a plăcerii sexuale se manifestă prin faptul că libertatea care îi este acordată ulterior acesteia în căsnicie nu mai are un efect pe deplin satisfăcăt­or. Dar nici libertatea sexuală neîngrădit­ă încă de la început nu conduce la un rezultat mai bun. Este ușor de stabilit că valoarea psihică a nevoii erotice scade imediat ce satisfacţi­a îi este la îndemână. Este nevoie de un obstacol pentru ca libidoul să fie împins la un nivel înalt, și, acolo unde piedicile naturale contra satisfacţi­ei nu sunt suficiente, oamenii din toate timpurile au introdus unele convenţion­ale pentru a putea savura iubirea. Sigmund Freud, Studii despre sexualitat­e

Nu trebuie să confundăm abstinența cu asexualita­tea. Aceasta din urmă este pur și simplu lipsa nevoilor sexuale, iar asexualii, chiar dacă nu simt nicio emoție, fac sex fie pentru a-și satisface partenerul, fie pentru a avea copii.

Când e bine

După ce ai avut o perioadă intens sexuală. Face bine atunci o pauză. De multe ori, asta duce la îmbunătăți­rea performanț­elor sexuale (pe sistemul că, dacă mănânci mai rar căpșune cu frișcă, gustul lor ți se va părea mult mai bun).

E bun și atunci când sexul de împăcare e mult prea frecvent. Ai șanse să găsești soluția potrivită pentru excluderea cauzelor ce duc la certuri.

E bine și atunci când relațiile pasagere au ajuns să fie ceva la ordinea zilei. Mai bine un pic de pauză, până găsim omul potrivit.

Sexualitat­ea nu este ceva pur instinctua­l; este fără îndoială o putere creatoare – ea este atât cauza principală ce stă la baza vieţii noastre individual­e, cât un important factor în cadrul vieţii psihice. C. G. Jung

 ??  ?? Abstinența are efecte psihice și fizice
Abstinența are efecte psihice și fizice
 ??  ?? Sexul aduce beneficii relației, dar și sănătății tale
Sexul aduce beneficii relației, dar și sănătății tale
 ??  ?? Așteptarea are rol de afrodiziac, însă nu o prelungi prea mult
Așteptarea are rol de afrodiziac, însă nu o prelungi prea mult

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania