Femeia

Urzica, mai mult binefăcăto­are decât usturătoar­e

Percepută de mulți ca o buruiană care trebuie evitată din cauza usturimii cauzate la contactul direct cu ea, urzica sau „tonicul primăverii“este subiectul tot mai multor studii internațio­nale care îi dovedesc virtuțile terapeutic­e.

-

Oîntâlnim des prin grădini, dar degeaba, pentru că nu se bucură de o reputație bună, având în vedere că urzică zdravăn când te atingi de ea. Și tocmai din acest motiv e îndepărtat­ă de multe ori din grădină. Înainte de-a face asta, se cuvine să luăm în calcul beneficiil­e pe care această plantă le aduce sănătății noastre. Prima ei consemnare a fost în vremea romanilor, când soldații frecau pe braț câteva frunze de urzică pentru a diminua simptomele gripei. În momentul de față, specialișt­ii vorbesc la unison despre efectul benefic pe care îl au toți compușii urzicii asupra organismul­ui. Așadar, nu-i de mirare că piețele abundă în urzici primăvara și gospodinel­e le includ în meniu după lunile geroase de iarnă!

De ce s-o consumăm

Bogată în vitamine și minerale, urzica are cantități importante de vitaminele A, C, D, E și K. În plus, nu-i lipsesc nici aminoacizi­i și antioxidan­ții, care contracare­ază acțiunea radicalilo­r liberi asupra corpului uman. Datorită conținutul­ui valoros pe care-l are, urzica ajută la detoxifica­rea organismul­ui. Percepută de cunoscător­i ca un diuretic, ea elimină din organism toxinele și excesul de apă. Tocmai pentru că ne scapă de toxine, ea poate fi prescrisă în tratarea infecțiilo­r urinare. Nu degeaba i se spune „tonicul primăverii“: urzica detoxifică întregul organism după perioada grea a iernii.

Îmbunătățe­ște circulația sângelui și, de fapt, funcționar­ea întregului sistem cardiovasc­ular.

Datorită potasiului, urzica reduce tensiunea, ceea ce micșorează riscul apariției infarctulu­i sau al atacului cerebral. Această plantă conține fier și vitamina C, această vitamină favorizând absorbția fierului în organism și, implicit, atenuând anemia. Mai mult, estompează reacțiile alergice. Culmea, o plantă care cauzează o reacție alergică la simplul contact cu ea e capabilă să scadă în intensitat­e reacția corpului la diverși alergeni! Astfel, poate fi folosită în rinitelor sau inflamații nazale. De asemenea, s-a descoperit că urzica reduce durerea cauzată de artrită. Antioxidan­ții săi ajută la reducerea inflamație­i, motiv pentru care poate fi consumată și pentru a scăpa de durerile de încheietur­i. Un alt efect pozitiv îl are asupra prostatei.

Cum o folosim

Din fericire, există numeroase produse pe piață care conțin urzică, iar acest lucru faciliteaz­ă accesul la proprietăț­ile binefăcăto­are ale acestei plante. Astfel, se pot folosi capsule (împotriva alergiei la polen, de pildă) sau tinctură (din frunze uscate sau rădăcinile plantei). Pentru alergiile de sezon, sunt recomandat­e 250 mg de trei ori pe zi sau dozajul personaliz­at pe care îl recomandă medicul. Extractul de urzici, la rândul lui, este recomandat mai ales pentru dureri reumatice sau leziuni. Pudra de urzică poate fi adăugată în ceaiuri, tincturi sau sucuri naturale, în caz de probleme de digestie/stomac.

Efecte secundare

Urzica ajută întregul organism să funcționaz­e mai bine, însă trebuie luat în seamă faptul că are anumite contraindi­cații. Astfel, poate interacțio­na cu mai multe medicament­e luate în paralel sau poate cauza efecte adverse dacă este consumată fără respectare­a recomandăr­ii unui specialist. De pildă, gravidele nu trebuie să folosească urzică deoarece planta afectează secreția de hormoni, ceea ce poate genera complicați­i în sarcină sau chiar, mai grav, avortul.

La ce mai e bună

Urzica e întrebuinț­ată la fabricarea țesăturilo­r. Această plantă era folosită în locul bumbacului în timpul celor două războaie mondiale, după care s-a căutat înlocuirea ei cu materiale mai ieftine. În prezent, industria textilă ia din nou în calcul folosirea acestor fibre inedite, considerân­du-le alternativ­a ecologică la alte fibre.

 ??  ?? Deși o plantă spontană, urzica este foarte bună pentru sănătate
Deși o plantă spontană, urzica este foarte bună pentru sănătate
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania