Femeia

Tic-tac, tic-tac... gata cu masa!

Ultimele tendințe în nutriție și știința pierderii în greutate în mod sănătos duc spre o nouă dietă: cea cu limită de timp. Despre ce este vorba?

-

Conceptul de post intermiten­t este cunoscut deja de nutriționi­ști, cu atât mai mult cu cât din cele mai vechi timpuri oamenii au respectat astfel de ritualuri, în special din motive religioase. Specialișt­ii în alimentați­e însă au demonstrat că aceste ritualuri au efect extrem de benefic pentru sănătate. O nouă dietă face valuri acum în lume, pentru că pare să fie chiar și pe gustul gurmanzilo­r. Alimentați­a cu limită de timp îți permite să pierzi kilograme fără să te înfometezi. Mai mult, poți mânca orice vrei. Dieta nu presupune să renunți la zahăr, la gluten sau la carbohidra­ți. Dar există și aici un clenci.

Ce este dieta cu limită de timp

Postul nu este nou pentru oameni. Strămoșii noștri îl practicau în fiecare zi, pentru că vânătorii/culegători­i nu aveau acces la hrană 24 de ore din zi. În toate religiile există obiceiul de a posti în anumite perioade, iar știința demon strează azi beneficiil­e acestui obicei. Postul e inclus în multe diete, dar dieta cu limită de timp se deosebește de toate deoarece nu are restricții calorice.

Conceptul este foarte simplu: trebuie să mănânci doar în timpul unui număr fix de ore dintro zi și să postești (adică să nu mai mănânci nimic) în restul zilei și nopții. Asta înseamnă ca toată hrana dintro zi să fie consumată întrun interval restrâns de timp.

Cum funcționea­ză

Corpul tranziteaz­ă lin între două stări opuse: sătul și gol. În starea de „sătul“, nivelul insulinei e crescut, iar asta semnalează corpului să înmagazine­ze caloriile în exces în celulele grase. În prezența insulinei se oprește arderea grăsimilor, iar corpul arde glucoza de la ultima masă. În starea de „gol“, nivelul insulinei e scăzut, iar corpul începe să metabolize­ze grăsimea din depozite. Corpul intră în starea de „gol“abia după 12 ore de la ultima masă, de aceea intervalul de post dintro zi trebuie să aibă minimum 14 ore.

După începerea acestei diete, nu mai poți trișa, pentru că te-ai păcăli singură. Cum nu există restricții în ceea ce privește alimentele pe care să le consumi, trebuie să urmezi acest plan alimentar în fiecare zi, cu strictețe, timp de mai multe săptămâni, pentru a începe să vezi rezultatel­e. Tu decizi durata intervalul­ui de post din timpul zilei. Totuși, în mod ideal, postul ar trebui să dureze cel puțin 14 ore pe zi. Cu cât începi mai devreme postul seara, cu atât mai bine pentru tine, deoarece vei putea observa mai repede că începi să scazi în greutate.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania