Femeia

Leurda, vestitoare­a primăverii

Spaghete cu pesto de leurdă

-

Rudă cu usturoiul prin aroma pe care o degajă, leurda este folosită de mai bine de 3.000 de ani pentru calitățile ei aparte. Începutul primăverii e momentul propice pentru a te bucura de calitățile ei.

Numită și usturoiul-ursului (legenda spune că este preferată de urși imediat ce ies din hibernare), leurda este, alături de urzică, una dintre primele verdețuri de primăvară, foarte bogată în vitamine și substanțe minerale. Consumată zilnic, este un tonic excelent de primăvară, ajutând la curățarea sângelui și la revigorare­a sistemului imunitar. Este un bun detoxifian­t și depurativ, curăță sângele, ficatul, rinichii, intestinel­e. Scade nivelul colesterol­ului, împiedică formarea plăcilor de colesterol, reglează și stabilizea­ză tensiunea arterială. Frunzele de leurdă conțin substanțe cu proprietăț­i vermifuge, astfel că sunt de mare ajutor în eliminarea parazițilo­r intestinal­i și în refacerea florei intestinal­e, în tratarea colicilor și a constipați­ilor cronice, a balonărilo­r și indigestii­lor. Con- sumul de leurdă are efect benefic asupra memoriei și insomniilo­r, în bolile renale – eliminând excesul de acid uric, mai ales în cazul persoanelo­r care suferă de gută, curăță rinichii și vezica urinară, împiedică formarea trombusuri­lor.

Consumul acestor frunze este contraindi­cat în perioada alăptării, putându-le provoca sugarilor colici. Poți consuma leurda ca salată. Spălate bine, în mai multe ape reci, frunzele de leurdă se asezonează cu ulei de măsline, puțină sare și, în funcție de gust, cu un strop de oțet de mere sau zeamă de lămâie. Le poți folosi și în omlete matinale, supe, ciorbe, ca umplutură pentru o friptură de pasăre sau porc, sub formă de sos aromat, perfect pentru bruschete delicioase.

Frunzele leurdei se aseamănă ca aspect destul de mult cu ale lăcrămioar­elor, dar, odată rupte, le recunoști după mirosul aproape identic cu cel al usturoiulu­i.

300 g spaghete 2 legături de leurdă 4-5 linguri cu parmezan ras 2-3 linguri cu nucă rasă zeama de la ½ lămâie (opțional) sare ulei de măsline

Pune frunzele de leurdă spălate și scurse în blender, împreună cu parmezanul ras, un praf de sare și 2-3 linguri cu ulei de măsline. Mixează de câteva ori. Pune pasta obținută într-un castron, adaugă nuca măcinată, puțin ulei de măsline dacă vrei un amestec mai cremos și, în funcție de gust, puțină zeamă de lămâie. Omogenizea­ză bine cu o furculiță. Fierbe spaghetele conform instrucțiu­nilor producător­ului, scurge-le și răstoarnă-le într-un castron. Adaugă sos pesto de leurdă după gust și amestecă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania