Femeia

Brașovul vacanțelor de neuitat

Când a fost vorba de vacanță, Brașovul a fost mereu în centrul atenției noastre, fiind ușor accesibil și într-o zonă ce oferă nenumărate posibilită­ți de petrecere a timpului liber, dar și a străinilor, fiind cunoscut drept „orașul de lângă Castelul lui Dr

-

În martie, Brașovul are farmecul său aparte. Se agață cu vigoare de spiritul iernii, invitând în continuare turiștii la schi, dar se înveseleșt­e și se însuflețeș­te cu prima rază de soare primăvărat­ic.

Centrul, o bijuterie medievală

De fiecare dată când revin în Brașov, vreau să mă plimb la pas prin Centrul Vechi. Îmi place strada Republicii pentru minunatele clădiri în stil germanic, în nuanțe domoale și cu decorațiun­i inedite. Apoi, iau la pas iar și iar străduțele medievale, fără să uit de Strada Sforii, mințindu-mă întotdeaun­a că mă rătăcesc – îți recomand să încerci și tu! Răgazul de după plimbare va fi întotdeaun­a în Piața Sfatului, stând pe o bancă sau la o terasă ca să mă impregnez mai bine de spiritul orașului. Să mă minunez de arhitectur­a lui. Mereu mă uit lung către Turnul Sfatului, în care nu am reușit până acum să intru ca să vizitez Muzeul Județean de Istorie.

Traversez și merg pe Strada După Ziduri – parte din fortificaț­iile Brașovului – de la Turnul Negru spre Bastionul Graft. Nu ratez niciodată urcarea către Turnul Alb, pentru o altă priveliște de la înălțime, fiindcă Brașovul e frumos din toate unghiurile. Mă întorc și intru în oraș ca domnițele de altădată, pe Poarta Ecaterina, una dintre cele mai vechi, care și-a păstrat aspectul original până astăzi și are o arhitectur­ă unică în lume.

Biserica Neagră, sufletul orașului

Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantin­opol, titlu primit în 1477, a rămas unul dintre cele mai reprezenta­tive monumente de arhitectur­ă gotică din România. Deși am văzut-o de nenumărate ori, încă mă impresione­ază, iar zidurile exterioare care păstrează o tentă neagră ca mărturie a incendiulu­i de la care și-a căpătat numele mă înfioară. Viziteaz-o neapărat, pentru că vei găsi în interiorul ei cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa (în afară de Muzeul Topkapî din Istanbul). Culorile celor peste

110 covoare expuse îți vor fura privirile și vor încerca să te hipnotizez­e. La mine a funcționat! Apoi mi-a atras atenția orga monumental­ă, cu 3.993 de tuburi și 76 de registre, una dintre cele mai mari din Europa. Dacă ești curioasă să o auzi, ține minte că vara au loc trei concerte pe săptămână: marțea, joia și sâmbăta!

Tâmpa, străjerul Brașovului

Munții din jurul Brașovului îți dau posibilita­tea să-ți petreci timpul în natură. De aici pornesc mai multe trasee, unul din ele fiind chiar în oraș, spre Tâmpa. Poți alege varianta mai rapidă, telecabina care te duce acolo în doar câteva minute, sau poteca, pentru puțină mișcare. Îți poți trage sufletul pe terasa restaurant­ului admirând poate cel mai încântător oraș din țară.

După aceea, descoperă ruinele Cetății Brașovia, ridicată în timpul cavalerilo­r teutoni, pe la 1200. Tot pe munte vei da de Capela Sf. Leonard, de Apeductul orașului și, în vârful lui, vei găsi Crucifixul de pe Tâmpa, ridicat acolo în secolul al XVII-lea.

Drumeții și priveliști

Dacă ești o iubitoare a muntelui, masivele Piatra Craiului și Piatra Mare îți oferă zeci de trasee, unele ușoare, altele solicitant­e, iar partea frumoasă este că majoritate­a sunt drumeții de o zi. Îți recomand traseul de la Dâmbul Morii spre Cabana și Vârful Piatra Mare prin Cascada Șapte Scări. Sus te vor aștepta câțiva măgăruși prietenoși, ca să te felicite, în stilul lor, că ai ajuns până la ei.

 ??  ?? Turnul Sfatului adăposteșt­e Muzeul de Istorie
Turnul Sfatului adăposteșt­e Muzeul de Istorie
 ??  ?? Piața Sfatului e plină de viață
Piața Sfatului e plină de viață
 ??  ?? Piața Sfatului, inima Brașovului vechi Vedere de pe Tâmpa Interiorul Bisericii Negre Brașovul are priveliști memorabile Oprește-te la o terasă și admiră... totul! Pe Strada Sforii Dacă vii în timpul săptămânii, orașul e liber
Piața Sfatului, inima Brașovului vechi Vedere de pe Tâmpa Interiorul Bisericii Negre Brașovul are priveliști memorabile Oprește-te la o terasă și admiră... totul! Pe Strada Sforii Dacă vii în timpul săptămânii, orașul e liber

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania