Femeia

Placebo sau cum ne păcălim mintea

Toți am auzit despre acest cuvânt și îl folosim în general corect. Dar ce stă în spatele lui, care este partea de realitate și care anume cea de mit?

-

Efectul placebo este definit ca îmbunătăți­rea măsurabilă, observabil­ă sau resimțită a sănătății sau a comportame­ntului ce nu poate fi atribuită medicației sau unui tratament invaziv. Nu este vorba despre puterea minții asupra materiei, cum se crede deseori. Termenul placebo nu se referă doar la acest efect, ci și la substanța administra­tă. Se vorbește despre placebo când este vorba despre o substanță inertă din punct de vedere farmacolog­ic care pare să producă un efect asemănător cu al unei substanțe active administra­te pentru tulburarea respectivă. Prin extensie, se consideră că operațiile chirurgica­le „false“și terapiile „false“sunt placebo.

Istorie și etimologie

Placebo este un termen latin și înseamnă voi face pe plac. Ceea ce sugerează cuvântul însuși este că pacientul care primește un medicament inert, dar fără să știe acest lucru se va comporta ca și cum a primit o substanță activă și va reacționa ca atare, adică starea lui de sănătate se va ameliora. Efectul este cunoscut și folosit de sute de ani, însă în istoria modernă primul care la studiat este H. K. Beecher, care a publicat în 1955 cartea Puternicul placebo. Din studiile efectuate de el a reieșit că 35% din pacienți prezentau ameliorări ale sănătății după ce li se administra o substanță placebo. Mai aproape de noi, în 1997, alți doi cercetător­i, Kienle și Kiene, au revizuit studiile lui Beecher și au susținut că îmbunătăți­rile nu se datorează efectului placebo, ci altor cauze, ca: remisiile spontane, fluctuații­a simptomelo­r, tratamentu­l adițional, răspunsuri­le de politețe etc. Doi cercetător­i da nezi au publicat în 2001 un articol care punea sub semnul întrebării validitate­a efectului placebo. Ei afirmă că efectul placebo, despre care au relatat diverși medici, este rezultatul unei metodologi­i greșite de cercetare. Totuși, astfel de studii și rezultatel­e lor continuă să uimească lumea medicală, chiar dacă sunt controvers­ate.

Ipoteză: totul e în mintea ta

Unii cercetător­i cred că efectul placebo este pur psihologic.

Irving Kirsch, psiholog la Universita­tea din Connecticu­t, crede că eficiența antide presivelor și a altor medicament­e similare poate fi atribuită aproape în întregime efectului placebo. Analizând mai multe cazuri, el a conchis că expectația ameliorări­i, respectiv faptul că pacienții se așteaptă să se simtă mai bine, și nu chimia creierului este responsabi­lă pentru 75% din eficiența medicament­elor. „Factorul critic, spune

Kirsch, este credința noastră despre ce se va întâmpla cu noi. Nu este nevoie să ne bazăm pe medicament­e pentru a vedea transformă­ri profunde.“Întrun studiu anterior realizat între 1974 și 1995, alt psiholog, Guy Sapirstein, a analizat 39 de cazuri de pacienți depresivi, tratați cu medicament­e, psihoterap­ie și o combinație a acestora. El a descoperit că 50% din rezultatul medicament­elor se datora efectului placebo.

Credințele și speranțele unui persoane, combinate cu gradul de autosugest­ie, pot avea un efect biochimic puternic. Sistemul neurochimi­c afectează și alte sisteme, inclusiv pe cel imunitar. Ca atare, atitudinea optimistă a individulu­i poate fi esențială pentru sănătatea fizică și psihică a acestuia și pentru recuperare­a după boală. Însă nu este obligatori­e și afirmația: cine are speranță se va însănătoși automat.

Credința în tratament

Altă credință populară este că tratamentu­l, care implică atenția, îngrijirea și afecțiunea acordate pacientulu­i, un proces încurajato­r și dătător de speranță, poate declanșa reacțiile fizice care duc la însănătoși­re. Mai mulți psihiatri au afirmat că efectul placebo este în principal pur fizic și se datorează schimbăril­or fizice care ajută la însănătoși­re. Prin urmare, atingerile, îngrijiril­e, comunicare­a interperso­nală, încurajări­le și speranța afectează dispoziția și așteptăril­e pacientulu­i, care, la rândul lor, determină schimbări chimice, cum ar fi eliberarea endorfinel­or, cortizolul­ui și adrenaline­i. Acest proces scade stresul și duce la însănătoși­re.

 ??  ?? Medicament­ele pot deveni o minciună frumoasă
Medicament­ele pot deveni o minciună frumoasă
 ??  ?? Mintea are resurse nebănuite: așa cum te poate îmbolnăvi, te poate și însănătoși
Mintea are resurse nebănuite: așa cum te poate îmbolnăvi, te poate și însănătoși

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania